Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ierīko modernu datorklasi Kuldīgā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 1 - 2008

Ierīko modernu datorklasi Kuldīgā
Uldis Ante
«Kurzemnieks»

Kuldīgas invalīdu biedrības «Tu vari!» dibināšanas iniciators un vadītājs Igors Serdjukovs izveidojis aktīvu projektu izstrādes komandu, kurā bez viņa darbojas pieteikumu rakstītāja, domes sociālā darbiniece Ineta Eņģele un projektu administratīvais un finanšu vadītājs Genādijs Sičevs.

Biedrība ir viena no aktīvākajām Kuldī¬gas rajonā. Tā dibināta 2003. gada februārī, lai cilvēkus ar invaliditāti iesaistītu sabiedris¬kajā dzīvē. Tā izstrādājusi un ieviesusi vairā¬kus projektus. Nupat tā vērtētājiem nodeva pēdējo — datoru klasi. Finansējuma avots ir Eiropas Lauksaimniecības vadības un garantiju fonds, realizācijā izmantota programmas «LEADER+» pieeja. Biedrība mājvietu radusi i Raiņa ielā, kur telpas invalīdiem atvēlējusi Kuldīgas Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīca.

Kāda tad ir jūsu pieredze?
— 2004. gadā piedalījāmies Invalīdu un i viņu draugu apvienības «Apeirons» projektā, kura mērķis bija popularizēt cilvēku ar invaliditāti pozitīvo tēlu un nodrošināt līdzdalību sabiedrības dzīves procesos. Tika ierīkotas t speciālas autostāvvietas, izdoti un izplatīti bukleti par vides pieejamību Kuldīgā, vēl realizētas citas aktivitātes.

Ar fonda «Oranje», Kuldīgas domes un ra- s jona padomes atbalstu iegādājāmies speciāli iekārtotu mikroautobusu invalīdiem. Savukārt no Kopienu iniciatīvu fonda ieguvām naudu biedrības informācijas centra izveidei.

Jaunākais projekts ir programmas «LEADER+» pasākums.

Kādā jomā biedrība atrada iespēju tajā piedalīties?
— Kuldīgas rajona biedrības «Darīsim paši!» izstrādātās attīstības stratēģijas rīcības plānā mūsu iecerēm visatbilstošākā bija sfēra, kas paredzēja 5000 latu darba vietu iekārtošanai un inventāram. Mūsu iecere bija izveidot datorklasi mācībām. Tā dotu attīstības iespēju. Pieredze projektu jomā ir, tāpēc nebija šaubu, ka konkursā jāpiedalās.

Kādus konkrētus mērķus izvirzījāt?
— Divus galvenos. Pirmkārt, palīdzēt iegūt zināšanas datoru lietošanā, nostiprināt un vai-rot prasmes, otrkārt, veicināt tā saukto sociālā riska grupu cilvēku pašnodarbinātību. Pare-dzēts iekārtot klasi ar darba vietām. Projekta vērtētāji mūsu veikumu novērtēja atzinīgi.

Kam mācības paredzētas, un kad tās va¬rētu sākties?
— Iespēja iegūt pamatzināšanas datoru lietošanā tiks dota Kuldīgas invalīdiem un jauniešiem bezdarbniekiem. Invalīdi ar kus¬tību traucējumiem mācīsies veidot un uzturēt interneta mājaslapas, lai viņi kā pašnodarbinātas personas var sniegt pakalpojumus ci-tiem, tā celt pašapziņu un uzlabot materiālo stāvokli.

Mācības varēsim organizēt pēc tam, kad būsim noslēguši līgumu ar firmu «Microsoft Latvija» par programmnodrošinājumu, kur¬su tematikas izstrādi un realizāciju. Konkrētu termiņu vēl nevaru pateikt.

Savu jaunāko ieceri jau esat paspējuši realizēt. Ar kādām grūtībām saskārāties? Varbūt tādu nebija, ja reiz ātri tikāt galā?
— Vienīgā problēma ir norēķināties ar pie¬gādātāju par preci vai pakalpojumu. Biedrība nevar maksājumu no fonda saņemt avansā. Naudu tā saņem tikai pēc tam, kad visi doku-menti iesniegti, kad izvērtētas projekta ievie¬šanas prasības vai bijis audits. Katrs uzņēmējs nav ar mieru samaksu gaidīt vairākus mēne¬šus. Kur ņemt starpfinansējumu, ja biedrībai savas naudas nav? Mēs šo problēmu atrisinā¬jām, naudu aizņemoties no pašvaldības, bet tie ir arī papildu izdevumi, jo jāmaksā pro¬centi. Ja nebūtu izdevies šis risinājums, būtu realizējuši plānu B.

Kā tu vērtē programmas «LEADER+» projektus, procedūru utt.?
— Ja projektu rakstīšanā un ieviešanā pie- redze jau ir, tad programmas «LEADER+» projektu nav tik grūti uzrakstīt.

Izskatās, ka ari bažām par Lauku atbalsta dienesta pārmērīgi stingrajām prasībām nav pamata. Vismaz mūsu biedrības sadarbība ar šī dienesta darbiniekiem bijusi ļoti sekmīga — vienmēr esam laipni uzklausīti, saņēmuši paskaidrojumus.

Cits jautājums — likumu rāmji, kuros mēs visi esam ielikti, tajā skaitā Lauku atbalsta dienests. Nākotnē šajā programmā gribētos sagaidīt uzlabojumus vērtēšanā — īsāku lai¬ku, saprotamākus un būtībai atbilstošākus kritērijus. Projekta ilgtspējas prasībām jābūt ekonomiski pamatotām, jo tehnoloģijas attīs¬tās ļoti strauji.

Vai jau top nākamais projekts?
— Jā. Startēsim arī projektu konkursa 2. kārtā. Jaunā ideja būs virzīta uz biedrības iespēju un piedāvājuma attīstību, tā prioritāte būs specializēta apmācība invalīdiem.