Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Redzes uzlabošana pēc Beita metodes

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 10 - 2008

Redzes uzlabošana pēc Beita metodes
Sarma Pārstrauta
No kvalifikācijas darba Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolā «Attīstība»

(4. turpinājums)

Pareizi uztura ieteikumi
Jau seno grieķu filozofs Hipokrāts rakstīja: «Cilvēks piedzimst vesels, slimība pie viņa atnāk caur muti ar pārtikas produktiem.» Tūkstoš gadus vēlāk šo gudro domu apstiprināja pazīstamais ārstētājs Avicenna. Vēl pēc tūkstoš gadiem pie šīs pašas domas nonāca ārsts G. Šeltons. Tieši Šeltons attīstīja šo ideju savā grāmatā «Dalīta uztura pamati», tādēļ viņu ar pilnām tiesībām var nosaukt par šīs teorijas pamatlicēju.

Šeltons rakstīja: «Vairāk nekā trīsdesmit gadus, kuros pētīju slimus un veselus, stiprus un vājus, vecus un jaunus, pierādījās, ka, pārejot pie pareiza uztura lietošanas, veselība momentāni uzlabojas.Šajos gadījumos mazinās rūgšanas un pūšanas procesi gremošanas traktā, samazinās gāzes un dažādas gremošanas problēmas, nenotiek organisma pašsaindēšanās.»

Uz daudzgadīgu un dziļu bioloģisku pētījumu pamata Šeltons izstrādāja speciālus produktu savienojamības noteikumus, kurus ievēroja viņa mācības piekritēji daudzās pasaules valstīs, un tie ir — lai nodrošinātu ātru un pamatīgu pārtikas produktu sagremošanu, tādā veidā pasargājot organismu no indīgām šlakvielām un nevajadzīga enerģijas patēriņa, olbaltumvielas un ogļhidrāti jāuzņem atsevišķi.

Dalītā uztura vadlīnījas:
— izmantot dabiskus pārtikas produktus bez mākslīgām piedevām;
— atsevišķi uzņemt olbaltumvielas un ogļhidrātus, pie tam abas pārtikas produktu grupas var papildināt ar tā saucamajiem neitrāliem (dzīvajiem) pārtikas produktiem, piemēram, dārzeņi, salāti, augļi, tauki un piena produkti, intervāls starp olbaltumvielu un ogļhidrātu uzņemšanu — 3 stundas;
— priekšroka jādod bāziskiem pārtikas produktiem (dzīvie produkti) piem., dārzeņiem augļiem un salātiem, atiecībai pret skābi veidojošiem pārtikas produktiem kā maize, gaļa, zivis vai ola jābūt 8 : 2;
— olbaltumvielu maltīte tiek uzņemta pusdienās kopā ar lielu daudzumu neitrālo produktu — dārzeņiem un salātiem, ēdienreizē izmanto tikai viena veida olbaltumvielas, tātad gaļu vai arī zivis;
— ogļhidrātu maltīte tiek uzņemta vakarā tāpat ar lielu daudzumu dārzeņu, salātu vai augļu, arī šeit izmanto viena veida ogļhidrātu komponentus, piem., pilngraudu makaronus vai kartupeļus;
— piens ir jebkurā formā izmantojams, paniņas, biezpiens, raudzēti piena produkti, trekni sieri tiek uzskatīti kā neitrālie pārtikas produkti;
— kafija nav ieteicama, bet, ja nevar atteikties, tad dzert ar krējumu;
— saldināšanai izmantot medu.

Pēc šīs mācības dzīvie produkti, kuri nav termiski apstrādāti, satur pārtikas vielas un fermentus to apstrādei, bet tam tie palīdz arī pārstrādāt olbaltumvielas un ogļhidrātus.

Tauki jālieto kopā ar ogļhidrātiem, bet tos (izņemot eļļas) nedrīkst jaukt kopā ar olbaltumvielām, jo tad šī kombinācija bremzē kuņģa sulas izdalīšanos. Nerekomendē vienā ēdienreizē uzņemt vienlaicīgi vairāk kā divu veidu olbaltumvielas vai divu veidu ogļhidrātus.

Olbaltumvielu un ogļhidrātu nesavienojamība skaidrojama ar to, ka pārstrādei kuņģī vajadzīgs dažāds laiks, kā arī olbaltumvielu pārstrādei vajadzīgi skāba sastāva fermenti, bet ogļhidrātiem — sārmaina. Pie vienlaicīgas olbaltumvielu un ogļhidrātu uzņemšanas kuņģī izdalās gan skābe, gan sārmi. Rezultātā notiek neitralizācijas reakcija, kurā rodas sāļi un ūdens, kuriem nav nekāda sakara ar ēdiena pārstrādi.

Sakarā ar to organisms spiests tērēt lieku enerģiju, kas ir vajadzīga citām ķermeņa vajadzībām un rodas daudz nepārstrādātu produktu, tā saucamie akmeņi, kuri nogulsnējas uz resnās zarnas sienām un veido aizsērējumus. Visi šie aizsērējumi pūst, veidojot indes, nogulsnes, un , tā kā resnās zarnas sistēma turpina strādāt, tas viss tiek ievadīts asinīs, tālāk jau izkliedējas pa visu organismu.

Dzīves laikā indes, kuras tiek lietotas kopā ar ēdienu, nosēžas kā sāļi locītavās, nierēs, aknās, acīs, izsaucot pat kataraktas veidošanās iespēju. Protams, cilvēks ar šādām problēmām slimo. Nenovēršot slimošanas iemeslu, slimība parādās citā veitā, jo arī tur ir nogulsnes un no resnās zarnas indes vēl arvien ar asinīm tiek piegādātas visā organismā. Šādi organismā tiek pastāvīgi pievadītas indes. Mēs esam atbildīgi par savu organismu, par savu veselību. Jāatceras, ka kafija, melnā tēja, alkohols, smēķēšana atstāj iespaidu uz redzi. Saldumi atņem organismam ļoti daudz B grupas vitamīnu.

Lai cilvēks varētu ātri uzlabot veselību un redzi, nepieciešama organisma attīrīšana no dažādām indēm un sārņiem. Pārejot uz dalīto uzturu, cilvēks jau sāk attīrīt organismu, bet ar to nevar attīrīt jau sakrājušās vielas. Ir jāatīra zarnu trakts ar klizmas palīdzību vai citādām ķermeņa attīrīšanas metodēm.

Ķermeņa attīrīšana ir 1/3 panākuma redzes uzlabošanā
Šajā programmā ieliktas daudzas attīrīšanās metodes, dalītais uzturs, klizma un apliešanās ar aukstu ūdeni pēc Ivanova sistēmas, tās visas ir spēcīgas organisma attīrīšanas metodes un sistēmas. Lai ātrāk uzlabotu veselību un redzi, vajag attīrīt arī smadzeņu šūnas un acu šūnas no šlakvielām, tādēļ profesors V. G. Ždanovs iesaka vismaz vienu diennakti nedēļā pabadoties pēc P. Brega metodes.

Dzīvojam jaunā gadsimtā, mums beidzot jāsaprot, ka pašiem jāatbild gan par savu slimību, gan veselību, mums pašiem jābūt atbildīgiem par sevi. Mēs to varam, bet, lai varētu jāmācās to darīt. Mums no dabas ir dots unikāls ķermenis, kurā ir viss, kas mums vajadzīgs, lai būtu veseli, veiksmīgi, laimīgi, tikai zināšanas diemžēl līdzi nav iedotas, un tās mums jāiegūst.

Pēc visa spriežot, pirmais noteikums, lai uzlabotu redzes defektus — vajag iemācīties noņemt acīm spriedzi. Spriedzei vispār nevajag būt. Ja acis atrodas pastāvīgā spriedzē, tad tā ir pirmā pazīme, ka veidosies redzes problēmas.

Strādājot pie šī darba, es izlasiju daudzu autoru darbus, kas saistīti ar redzes un veselības uzlabošanos. Pēc visu šo autoru domām mūsu veselību un redzi iespaido gan mūsu stresi, gan tas, ka mēs neprotam acīm noņemt spriedzi, gan tas, ko mēs ēdam, līdz ar to piesārņojam savu organismu un arī acis tai skaitā.

Cilvēks ar redzes problēmām varbūt var sākt šaubīties par savām iespējām, uzzinot, ka, lai uzlabotu veselību un redzi ar dabiskām metodēm, jāstrādā pašam ar sevi, bet, ja ir vēlēšanās uzlabot redzi, tad tam atrodas gan spēks, gan laiks. Vispirms jau noskaidrojas, ka vajadzēs mainīt ierasto dzīves ritmu, bet tas nenozīmē, ka būs visu dienu jāveltī tikai veselības un redzes uzlabošanai, tomēr šīm lietām būs jākļūst par dzīves sastāvdaļu, par tās visnepieciešamāko daļu, vismaz kādu noteiktu laiku.

Galvenais noteikums, lai uzlabojumi būtu efektīvi, vajadzīga ticība, ka uzstādītais mērķis sasniedzams. Vēl ir nepieciešama pacietība un mērķtiecība. Lai būtu laba redze, katru dienu vismaz 30 — 50 minūtes jāveltī tikai acīm, un tas nebūt nav tik daudz, jo kā atalgojums ir laba veselība un vismaz uzlabota redze.

(Turpinājums sekos)