Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Redzes uzlabošana pēc Beita metodes

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 11/12 - 2008

Redzes uzlabošana pēc Beita metodes
Sarma Pārstrauta
no kvalifikācijas darba Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolā «Attīstība»

(Nobeigums)

Nepieciešamā sociālās rehabilitācijas programma
Cilvēkam ar redzes problēmām būtiski svarīgas ir arī zināšanas par veselības un redzes uzlabošanu, bet šādas programmas netiek piedāvātas, jo nav pašas programmas un arī speciālistu, kuri ar šādām programmām strādātu.

Ko iegūtu no šīm zināšanām cilvēki ar redzes problēmām un ne tikai ar redzes problēmām?

— acu muskuļu nostiprināšana un iespēja izturēt lielākas acu slodzes bez pataloģiskas ietekmes acīm,
— redzes uzlabošanās un atjaunošanās pie sliktas redzes,
— veselas redzes profilakse, iespēja atbrīvoties no brillēm un kontaktlēcām vai pāriet uz daudz mazākām dioptrijām vai citām palīgierīcēm, kuras nebojā redzi,
— iemācās paņēmienus, kā noņemt acu un psihisko spriedzi pēc Beita metodes,
— iemācās paņēmienus, kā rūpēties par acīm katru dienu pie acu iekaisumiem vai acu slimībām,
— vispārēja organisma attīrīšanās no sārņiem, veselības uzlabošanās, imūnsistēmas nostiprināšanās, palielinās pretošanās saaugstēšanās un citām slimībām,
— apmāca paņēmienus, kā noņemt psiholoģisku spriedzi, nostiprinot un atjaunojot nervu sistēmu,
— tādas metodes apgūšana, kas palīdz atteikties no jebkuriem kaitīgiem ieradumiem,
— apgūt pareiza uztura sistēmu, organisma attīrīšanu un norūdīšanu,
— apgūt pašmasāžas paņēmienus, relaksāciju, autotreniņu,
— apgūst vingrojuma kompleksu mugurkaula nostiprināšanai.

Lai tie nebūtu tikai tukši vārdi, vēlos piedāvāt kādu vēstuli, kuru uzrakstījusi jau 1996. gadā šāda kursa klausītāja pēc Beita-Šičko metodes. Lūk, vēstule:

«Rīt es pēdējo reizi iešu uz redzes psihokoreakcijas kursiem. Ko tie man devuši? No vienas puses, iespēju uzlabot redzi, no otras — spēcīgi izmainījās mans dzīves stils. Apmeklējot kursus, es nonācu pie sekojošiem secinājumiem:

— redzi var uzlabot,
— es varu iztikt bez brillēm,
— varu mainīt sevi, atbrīvoties no kaitīgiem ieradumiem,
— varu atbrīvoties no stresiem un izvairīties no visa negatīvā,
— varu atslogot savas acis ar palminga palīdzību un citiem paņēmieniem,
— atzīstu, ka nepieciešams dalītais uzturs un organisma attīrīšana,
— jūtos pašpārliecinātāka,
— es varu priecāties par dzīvi, būt laimīgāka,
— es sāku labāk uztvert cilvēkus, sevi, pašlaik mani ir grūti nokaitināt,
— esmu kļuvusi mierīgāka, apdomīgāka,
— no jauna uztveru dzīvi jaunās krāsās.

Šajās nodarbībās es iemācījos ne tikai trenēt redzi un to atslābināt, bet sāku arī aplaistīties ar ledusaugstu ūdeni, pareizi lietot dalīto uzturu, attīrīt organismu, atslogot mugurkaulu, pareizi lasīt un skatīties televizoru. Un vispār es jūtos labāk un pārliecinošāk. Tagad es esmu pārliecināta, ka uz visiem laikiem varu atbrīvoties no brillēm un palīdzēt arī citiem.»

Tā 1996. gadā raksta Jekaterina Parfenova no Ņižņijnovgorodas, bet šī kursa vadītāja Svetlana Troickaja saka: «Ticiet, ir nākuši un nāk uz mūsu kursiem ar smagām acu diagnozēm, neviens ārsts nav apņēmies ārstēt. Pat «nelaimes čupiņas» ir beiguši kursus, iedvesmoti no saņemtajām zināšanām un pirmajiem rezultātiem. Rezultāti galvenokārt saistīti nevis ar to, cik ilgi cilvēks ir nēsājis brilles vai slimības pakāpi un smagumu, bet gan ar to, cik nopietni cilvēks nolēmis mainīt savu dzīvi, uzlabot veselību un redzi. Nav svarīgi, cik ilgā laikā cilvēks uzlabos savu veselību un redzi, svarīgi ir saprast, ka cita ceļa vienkārši dabā nav: tikai izmantot sevi, ir iespēja izmainīt kaut ko sevī un savā dzīvē. Pierādījumi tam, ka cilvēks var uzlabot savu redzi no jebkuras redzes zuduma stadijas, ir vairāk kā pietiekami.

Par to stāsta tādu cilvēku pieredze kā Oldes Hakslijs, Garijs Bendžamins, M. Šneiders un citi autori. Jārēķinās ar to, ka pēc redzes uzlabošanās to vajag saglabāt, lai nenonāktu izejas punktā.»

Ja jau mēs runājam par sevis izzināšanu, tad jārunā arī par pozitīvo domāšanu. Tiek uzskatīts, ka cilvēka veselība ir cieši saistīta ar to, cik ļoti viņš sevi mīl. Ar to domāta nevis patmīlība, bet gan tieši mīlestība pret sevi (par to runā un raksta arī vairāku grāmatu autore, psiholoģe L. Hei). Tas nozīmē, ka cilvēks nekad nebūs un nejutīsies kā upuris, nepārmetīs sev pieļautās kļūdas, mūžīgi nepārdzīvos neveiksmes un ir bezkonfliktu saskarsmē ar apkārtējiem. Jāprot atbrīvoties no negatīvām emocijām, jo tās saindē organismu vēl spēcīgāk nekā pesticīdi.

Cilvēks, kura būtība ir mīlestība, slimot nevar, un parasti arī neslimo. Protams, daudzi, kuri pieņem pozitīvo domāšanu kā savu, nevar teikt — es esmu mīlestība. Tomēr kļūt ar mazliet gaišāku dvēseli, pie viena atbrīvojoties no fiziskajām problēmām, ir pa spēkam katram. Tā, protams, ir jaunā domāšana, un šādu domāšanu arī vajag mācīt cilvēkiem.

Jebkurš darbs prasa pacietību, arī darbam ar sevi un vingrinājumiem veselības un redzes uzlabošanai jākļūst par dienas neatņemamu sastāvdaļu. Ja būsim pacietīgi un neatlaidīgi, labi rezultāti ir pašu rokās. Ja domāsim labas domas, mīlēsim sevi un apkārtējos, doma pārvērtīsies realitātē.

Programmas laikā iegūst ne tikai zināšanas, kā trenēt acu muskulatūru un noņemt acīm spriedzi, bet arī kā nostiprināt imūnsistēmu, nervu sistēmu, palīdz apgūt pašmasāžas pamatus, relaksāciju, autotreniņa pamatus, uzzina, kas ir dalītais uzturs, kas ir ārstējošās ūdens procedūras, vienkāršas organisma attīrīšanas metodes, uzlabo mugurkaula lokanumu, jo visas šīs lietas ir cieši saistītas ar redzi. Nodarbības notiek pēc treniņa metodes, kura ir atzīta kā viena no efektīvākām zināšanu uztveres formām visā pasaulē un dod iespēju šīs zināšanas uztvert kā aizraujošu spēli, kurā ir gan teorijas iegūšanas iespējas, gan iespēja iegūt praktiskas iemaņas, interesanta saskarsme, brīnumaina sevis izzināšana, sava potenciāla atklāšana.

Strādājot pie šī pētnieciskā darba, nonācu pie secinājuma, ka sociālie rehabilitācijas pakalpojumi var būt dažādi, bet mūsu valstī tie galvenokārt vērsti uz klientu sociālās funkcionēšanas uzlabošanu, piedāvājot tiem sadzīvot ar redzes problēmām un piemēroties apstākļiem, bet netiek piedāvāta iespēja uzlabot veselību un redzi, mainīt sevi un savu attieksmi pret apkārtējo pasauli. Šāda programma ir nepieciešama, jo palīdz uzlabot veselību un redzi, neriskējot ne ar veselību, ne redzi.

Pirmkārt, tā ir dabiska metode, lai uzlabotu gan vispārējo, gan acu veselību. Tā nav medicīniska metode, bet gan psiholoģiski pedagoģiska metodika. Tā nepiedāvā ne zāles, ne ķirurģisku iejaukšanos cilvēka organismā. Vispirms tiek argumentēti izskaidrota nepieciešamā vingrinājuma efektivitāte un tas, kā pareizi tos izpildīt un tad jau cilvēks pats pieņem lēmumu, kuri vingrinājumi ir pieņemamāki. Vēl jo vairāk, nodarbojoties ar šiem vingrinājumiem, Tos var ieteikt izpildīt arī saviem tuviniekiem, šādi palīdzot saglabāt veselību un redzi arī viņiem profilakses nolūkos.

Un nobeigumā neliels padoms — ja jūtiet, ka esat kādas graujošas emocijas (naids vai tamlīdzīgas emocijas) varā, kad dvēseles miers ir sagrauts, tad vienkāršākais un ātrākais ceļš, lai tiktu galā ar šo nepatīkamo emociju, kontaktējieties ar spoguli. paskatieties uz savu sejas izteiksmi, īpaši uz acīm. Ticiet, miers un kārtība iestāsies ļoti ātri!

Cienījamie žurnāla «Rosme» lasītāji, kuriem ir VDEĀK izdota redzes invaliditātes izziņa! Ja jūs interesējušas šajā kvalifikācijas darbā aprakstītās metodes un programma kopumā, tad SIA «LNB Rehabilitācijas centrs» Rīgas pilsētas rehabilitācijas dienas centrā (Kr. Barona ielā 90 — 14) notiek nodarbības redzes un veselības uzlabošanai.

Ja ir vēlēšanās tajās piedalīties, zvaniet 67277344 Sarmai Pārstrautai.