Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Tumšais treilers ļauj izdzīvot neredzīgo cilvēku ikdienu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 11/12 - 2008

Tumšais treilers ļauj izdzīvot neredzīgo cilvēku ikdienu

«Tumšais treilers», kurā ikvienam bija iespēja izdzīvot neredzīga cilvēka sadzīves simulāciju neredzīga gida pavadībā, radījis lielu sabiedrības interesi. Atbalsta programmas neredzīgiem cilvēkiem «DIA:logs» treilers no 24. līdz 26. septembrim bija pieejams apmeklētājiem Līvu laukumā. Kopumā šajās dienās treileru apmeklēja vairāk nekā 500 cilvēku, brīžiem veidojot pat garas rindas.

«Tumšais treilers» ir iekārtots kā dzīvojamā istaba ar vienu atšķirību — tajā valda pilnīga tumsa. Gan nejauši garāmgājēji, gan citi apmeklētāji izrādīja lielu interesi par treileru un vēlējās paši to izmēģināt, gūstot priekšstatu, ko nozīmē būt neredzīgam un zaudēt orientāciju telpā. «Tumšā treilera» apmeklētājiem neredzīgie cilvēki deva kādu sadzīvisku uzdevumu — pacelt zemē nokritušu grāmatu, atrast plauktu, apsēsties uz dīvāna vai uzrakstīt savu vārdu braila rakstā. Tādā veidā projekts «DIA:logs» aicināja izprast neredzīgu cilvēku apgrūtināto ikdienu.

«Tā kā esmu neredzīga jau no agras bērnības, mani pārsteidza, ka treilera apmeklētājiem nācās pavadīt ilgu laiku, pildot vienkāršos sadzīviskos uzdevumus. Pēcāk, runajot ar cilvēkiem, sapratu, ka Latvijā reti kurš ikdienā aizdomājās par neredzīgu cilvēku problēmām un sadzīvi,» stāsta treilera gide Ieva Rumpe.

«Pēc treilera apmeklējuma jutos ļoti apmulsis. Līdz šim es jutu līdzi neredzīgajiem cilvēkiem, taču, izdzīvojot viņu ikdienu piecās minūtēs, es patiešām ieraudzīju tumšās grūtības, ar ko viņi saskaras katru dienu. Aicinu iedzīvotājus nepalikt vienaldzīgiem, izmantot iespēju un apmeklēt treileru, kā arī savu iespēju robežās palīdzēt neredzīgiem cilvēkiem,» ar izjūtām dalās treilera apmeklētājs Juris.

Projekta iniciatori — Latvijas Zvērinātu notāru padome un Ideju foruma bibliotēka — cer, ka ar «Tumšā treilera» palīdzību redzīgie sabiedrības pārstāvji spēs labāk izprast neredzīgu cilvēku vajadzības un atbalstīs projekta «DIA:logs» centienus panākt apkārtējās vides labiekārtošanu atbilstoši redzes invalīdu vajadzībām, tādejādi kaut nedaudz atvieglojot viņu ikdienu.

Sākot ar oktobri «Tumšais treilers» apceļoja pilsētas visā Latvijā. Projekta iniciatori un Latvijas neredzīgie cilvēki dāvināja valsts pārvaldes institūcijām plāksnītes Braila rakstā, kā arī pulcināja uzņēmējus un organizācijas, kurās strādā neredzīgi cilvēki, vienoties diskusijā par neredzīgo nodarbinātību.

Projekta «DIA:logs» ietvaros plāno izdot ikmēneša audio žurnālu, ar kura palīdzību kļūs pieejamāka mediju vide un vispārējā informācija neredzīgiem cilvēkiem. Projekta iniciatori plāno Braila rakstā izdot arī normatīvos aktus un citus dokumentus. Jau šobrīd ir savākta daļa no audio žurnāla izdošanai nepieciešamā finansējuma, tomēr, lai izdotu žurnālu veselu gadu, ir nepieciešami vēl 4500 latu. Tādejādi Latvijas iedzīvotāji ir aicināti atbalstīt projektu un ziedot neredzīgo cilvēku audio žurnāla izveidei portālā www.ziedot.lv, kā arī ziedojumu kastītē pie «Tumšā treilera».