Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Vairums interneta mājas lapu nav piemērotas cilvēkiem ar invaliditāti

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 11/12 - 2008

Vairums interneta mājas lapu nav piemērotas cilvēkiem ar invaliditāti
Dienas bizness

Vairums mājaslapu nav pieejamas cilvēkiem ar dažāda veida invaliditāti, tajā skaitā neredzīgiem, vājredzīgiem interneta lietotājiem un citiem cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, piemēram, personām, kam ir epilepsija vai intelektuālās attīstības traucējumi. Tā secināts invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» un «Lattelecom» grupas uzņēmuma «Lattelecom BPO» veiktajā 50 Latvijas interneta mājaslapu pētījumā. Tajā noskaidrots, ka neviena no pētītajām mājaslapām pilnībā neatbilst starptautiskajiem W3C standartiem.

Monitoringa laikā analizētas 50 Latvijas mājaslapas, to skaitā 17 ministriju un sekretariātu, septiņu republikas nozīmes pilsētu pašvaldību mājaslapas, desmit visvairāk apmeklētākās vietnes tajā skaitā: inbox.lv, draugiem.lv, 1188.lv, delfi.lv, ss.lv, tvnet.lv u. c. Monitoringu veica īpaši apmācīti e-vides pieejamības eksperti, kas izvērtēja mājaslapu atbilstību starptautiskajiem mājaslapu satura piejamības standartiem WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), kuri izstrādāti konsorcija W3C (World Wide Web Consortium) e-pieejamības iniciatīvas WAI (Web Accessibility Initiative) ietvaros.

Mājaslapas tika izvērtētas no dažādiem aspektiem. Piemēram, viens no vērtēšanas kritērijiem bija: izvēlnēm jābūt programmatiski noteiktām, nevis veidotām ar animācijas tehnoloģiju, piemēram, flash palīdzību. Ja šis princips netiek ievērots, izvēlnēs esošā informācija neredzīgiem lietotājiem nav pieejama.

Gatis Preiss e-vides eksperts no Lipājas, kas pats ir neredzīgs, saka: «Par nožēlu ar šo problēmu vēl arvien nākas saskarties! Dažkārt neredzīgie cilvēki var tikai atvērt un aizvērt mājaslapu, jo ekrānlasītāja programma nevar neko tajā izlasīt. Ir arī tādas mājas lapas, kurās var izlasīt tikai saturu, bet lapā nav iespējams pārvietoties un vajadzīgajai informācijai piekļūt.»

Cita nozīmīga problēma, ko parāda monitorings, ir tā, ka tīmekļa vietnēs nav iespējams burtus palielināt vai arī šāda opcija tiek piedāvāta tikai sākumlapā.

«Līdz ar to jāsecina, ka runa nav tikai par šauru cilvēku loku, kam tiek liegta vai apgrūtināta iespēja iegūt informāciju. Lielai daļai lasītāju ir krietni jāpiepūlas, lai izburtotu sīkos burtiņus. Ja programmētāji, veidojot mājas lapu, par to būtu padomājuši, pateicīgi būtu visi, īpaši jau cilvēki pensijas vecumā,» atzīmē invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» vadītājs Ivars Balodis.

«Atbalstām «Apeirona» iniciatīvu par e-vides ekspertu apmācību un mājaslapu pieejamības pētījumu, jo Latvijai ir un būs nepieciešami eksperti, kas varētu noteikt mājaslapu pieejamību un dot profesionālus ieteikumus, kā e-vidi padarīt pieejamu visiem iedzīvotājiem. Ja mēs šajā ziņā esam spējīgi palīdzēt, ar lielu prieku to darām. Turklāt atbilstoši «apeirona» un apmācīto ekspertu ieteikumiem jau esam ieguldījuši vairāk nekā 200 latu mūsu uzziņu dienesta «1188» mājas lapas uzlabojumiem, lai to uzziņu iegūšanai varētu izmantot pēc iespējas plašāks cilvēku loks,» norāda «Lattelecom BPO» valdes priekšsēdētāja Ilze Zeltnere.

Mājaslapu pieejamības jautājums ir aktuāls ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas līmenī. 2008. gada 2. jūlijā Eiropas savienības informācijas sabiedrības un mediju komisāre Vivjena Redinga nāca klajā ar aicinājumu: «Jo vairāk cilvēku lieto internetu, jo labāk tas ir Eiropas ekonomikai un bagātāks kļūst tiešsaistes saturs. Es aicinu tīmekļa publikāciju nozari un sabiedriskā sektora administrācijas pielikt daudz lielākas pūles, lai nodrošinātu to, ka globālais tīmeklis ir pieejams visiem. Atbildīgajām personām vajadzētu atcerēties, ka pēc pāris gadiem viņi paši, iespējams, atradīsies tādā situācijā, kad būs grūti nolasīt ekrānā redzamo.»