Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Cilvēkiem ar invaliditāti ES lidostas kļūs ērtākas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 2 - 2008

Cilvēkiem ar invaliditāti ES lidostas kļūs ērtākas

26. jūlijā spēkā stāsies Eiropas Savienības regula, kas nosaka tiesības izmantot gaisa satiksmi cilvēkiem ar ierobežotu mobilitāti. Šī likumdošanas akta ietvaros ir paredzētas vairākas konkrētas darbības, kuras būs veicamas gan lidostai, gan aviokompānijām, lai padarītu ceļošanu, bet iespējams pat darba braucienus ērtākus cilvēkiem ar invaliditāti, gados veciem cilvēkiem un arī tiem, kas kādu reizi vienkārši salauzuši kāju.

Sākot no jūlija, visās ES lidostās, visās mašīnu stāvvietās, kā arī piebraucamajās vietās jābūt izvietotām speciālām izsaukumu pogām, kas ļauj izsaukt asistentu palīdzību, pat < neieejot lidostas ēkā. Katra lidosta līdz tam laikam būs izstrādājusi kvalitātes kritērijus, kas pamatā būs vienoti visām ES valstīm un ļaus ceļotājiem droši braukt uz jebkuru vietu, zinot, kāda veida palīdzība tur būs sagaidāma.

Speciāli apmācīti asistenti palīdzēs gan tiem, kuriem kādu apstākļu dēļ ir vienkārši grūti paiet lielāku attālumu, gan tiem, kuri uz rokām jāieceļ lidmašīnas sēdeklī. Apmācības notiks, izmantojot kopīgu metodiku, kas izstrādāta visām valstīm vienlaikus un nosaka, ka būtiska loma apmācību procesa norisē ir atvēlēta pašiem cilvēkiem ar invaliditāti.

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija «Sustento» ir piekritusi Eiropas jumta organizācijas EDF un Eiropas Komisijas piedāvājumam kļūt par Latvijas cilvēku ar invaliditāti pārstāvi šīs regulas realizācijas procesā.

Pirmajā tikšanās reizē 25. janvāri Briselē kopā sanāca visu Eiropas Savienības valstu lidostu, aviokompāniju un cilvēku ar invaliditāti organizāciju pārstāvji, lai kopīgi vienotos par soļiem, kas būtu veicami veiksmīgai jaunās regulas ieviešanai.

Tika apspriesti gan jautājumi, kas saistīti ar personāla apmācību un palīglīdzekļu iegādi lidostās, gan vērtēta labā pieredze regulas normu ieviešanā, piemēram, Briseles lidostā.

Jau tuvākajā laikā darba grupā tiksies arī lidostas «Rīga» cilvēku ar dažāda veida invaliditāti pārstāvji, lai lemtu, kā padarīt lidošanu drošāku un ērtāku mums visiem.