Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Smiltenes bērnudārza jaunceltnē pēta vides pieejamību invalīdiem.

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 2 - 2008

Smiltenes bērnudārza jaunceltnē pēta vides pieejamību invalīdiem.
Santa Sinka
«Ziemeļlatvija»

Invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis un viņa kolēģe Ņina Meņģele kopā ar valkas rajona biedrības «Atbalsts cilvēkiem ar īpašām vajadzībām» pārstāvjiem apmeklēja bērnudārza jaunceltni Smiltenē.

Decembrī Smiltenē viesojās «Apeirons» pārstāvji, lai tiktos ar biedrības «Atbalsts» valdes priekšsēdētāju Diānu Vītolu, kā arī biedrības šobrīd realizētā projekta dalībniecēm. Tas ir projekts ģimenēm, kurās aug bērni ar invaliditāti kopš bērnības. Projekta ietvaros 10 māmiņas apgūst likumdošanu, iepazīstas ar izglītības sistēmu un to, kā iespējams risināt problēmas mūsu reģionā.

Tiekoties tika apspriesti aktuāli notikumi, problēmas valstī kopumā, kā arī Valkas rajonā. «Mēs ar biedrību «Atbalsts» esam uzsākuši projektu. Tā ietvaros māmiņas sanāk kopā, lai runātu par aktuāliem jautājumiem, nejustos vientuļas un dalītos pieredzē, kā labāk risināt problēmas. Piemēram, sapratām, ka viņām ir vajadzīgas juristu konsultācijas. Speciālista viedoklis par kaut kādu neskaidru jautājumu saistībā ar invaliditātes noteikšanu. To mēs Rīgā varam izdarīt, līdz ar to veidojas laba saikne. Ja cilvēkiem ir radušās problēmas, kuras viņi nevar atrisināt savā dzīves vietā, tad var palīdzēt apvienība,» stāsta I. Balodis.

Tiek realizēti arī citi projekti, kuros aktīvi iesaistās «Apeirons». «Vairāki projekti par reģionālo ekspertu attīstību, par diskriminācijas noteikšanu un citi, kuros esam centušies atbalstīt nevalstiskās organizācijas. Vienlaicīgi ar palīdzību organizācijām cenšamies ietekmēt pašvaldības, lai to darbs būtu atbilstošs cilvēku interesēm, kuri dzīvo šajās pilsētās vai pagastos. Svarīgi, lai pašvaldības ieklausās, ko nepieciešams veidot konkrētajā vietā. Piemēram, tas varētu būt dienas centrs,» atklāj «Apeirons» valdes priekšsēdētājs.

Ciemojoties Smiltenē, viesi apmeklēja topošā bērnudārza jaunceltni, lai iepazītos ar vides pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Viesojoties jaunceltnē, I. Balodis pozitīvi novērtēja līdz šim paveikto, jo būvdarbu vadītājs varēja norādīt tās vides pieejamības vietas, par kurām īpaši tiek domāts.

«Pēc redzētā var spriest, ka par vides pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti ir domāts un runāts. Ļoti labi, ka šajā bērnudārzā būs lifts, jo Latvijā nav daudz tādu pirmskolas izglītības iestāžu, kurās tas būtu.

Galvenā ieeja būs piemērota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Vairākas ieejas tiks izveidotas, lai ēkā varētu iekļūt māmiņas ar ratiņiem. Pagaidām to nevar redzēt, jo ir izveidotas tikai dažas komunikācijas, bet pēc stāstītā var saprast, ka par to tiešām domā,» par redzēto spriež I. Balodis.

Apvienības valdes priekšsēdētājs plāno ierasties šeit martā, kad jaunceltnes iekšdarbi būs paveikti, lai varētu pārliecināties par to, vai būvdarbu vadītāja teiktais atbilst patiesībai.

«Ļoti gribētos, lai arī jauns projekts, jo īpaši bērnudārzs, kas tagad tiek būvēts, būtu pieejams ikvienam. Lai cilvēki, apmeklējot šo bērnudārzu, vienmēr justos labi un būtu priecīgi,» vēlas I. Balodis.