Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Dienas centrs Strazdumuižā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 3 - 2008

Nodaļa — Notikumi redzes invalīdu organizācijās

Dienas centrs Strazdumuižā
Ilgvars Hofmanis

2007. gada martā uzsāka darbu LNB Strazdumuižas dienas centrs. Tā vadītāja Ausma Dimitrieva pastāstīja, ka centrā iespējams apgūt adīšanas un tamborēšanas prasmes, veikt sīko apģērba labošanu, spēlēt šahu, dambreti un domino, izmantojot cilvēkiem ar redzes zudumu piemērotos kauliņus, doties pavadoņa vadītās pastaigās, kā arī saņemt individuālus informatīva rakstura pakalpojumus, noklausīties lekcijas par veselības un kultūras jautājumiem. Netrūka arī dažāda veida sarīkojumu. Tie bija veltīti gan gadskārtu svinībām, gan rakstnieka un gleznotāja Jāņa jaunsudrabiņa piemiņai, gan vietējo dzejnieku un mūziķu daiļradei u.c.

Minētās galda spēles ir nepārprotami visvairāk iecienītais Strazdumuižas iedzīvotāju brīvā laika pavadīšanas veids. Dienas centrs ļāvis atjaunot novārtā pamestās reiz tik slaveno šahistu, dambretistu un domino spēlētāju tradīcijas.

Kā jau minēju, šādam nolūkam galda spēļu cienītāji lieto īpašus, starptautiskajos standartos noteiktus kauliņus. Taču šādu kauliņu trūkst.

Kā norāda A. Dimitrijeva un citi zinātāji, vislabākos galda spēļu kauliņus izgatavojot Krievijā. Rietumos izgatavotie porcelāna kauliņi spēlētājus ar redzes problēmām nebūt neapmierina. Austrumu kaimiņvalsts, kā zināms, neietilpst Eiropas Savienībā, tādēļ raksta autoram šķiet lietderīgi noslēgt ar Krieviju īpašu līgumu par tehnisko palīglīdzekļu piegādi vai arī iekļaut šos palīglīdzekļus kādā no tiem daudzajiem līgumiem, kurus mūsu valsts pašlaik noslēdz. Šaha cienītājiem trūkst arī senajai spēlei nepieciešamo šaha dēļu.

Arī apģērba labošana ir Strazdumuižā mītošo cilvēku ar redzes zudumu iecienīts pakalpojums.