Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Iespēja sākt jaunu dzīvi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 3 - 2008

Nodaļa — Latvijas novados

Iespēja sākt jaunu dzīvi
Gunta Čižika
«Ezerzeme»

«Projekts bija salmiņš, kurš palīdzēja izkļūt no purva,» saka Juris (vārds mainīts). Pēc individuālās rehabilitācijas procesa Juris atteicās no alkohola lietošanas, atgriezās dar¬ba tirgū, sāka dziedāt korī un audzina viens pats divus dēlus un meitiņu.

Jau iepriekš informējām par Krāslavas bērnu sociālās rehabilitācijas centrā «Mūsmājas» realizējamo sociālās rehabilitācijas plānu vardarbībā cietušajām ģimenēm. Rehabilitācijas process iekļāva profesionāļu konsultācijas, bezmaksas iespēju uzturēties centrā mēnesi, iespēju pilnīgot dzīves prasmes gan centrā, gan zemnieku saimniecībā, apgūt datoru, dibināt sociālas attiecības, doties ekskursijās, kā arī ārstēties no alkohola un citām atkarībām. Iespēja sākt kvalitatīvāku dzīvi tika sniegta deviņdesmit sešiem cilvēkiem.

Pagājušā gada 5. decembrī tika organizēts projekta noslēguma seminārs, kurā projektā iesaistītie speciālisti, projekta mērķa grupa un administrācija izvērtēja projekta rezultātus, plusus un mīnusus. Sociālā darbiniece Raisa Vagale atzina, ka gada laikā tika risinātas mērķa grupas psiholoģiskās un sociālās problēmas, kas bieži bija izaicinājums arī darbiniekiem. Visbiežāk cilvēki cieš no depresijas un vientulības, sociālas atstumtības, savstarpējas nesaprašanās, kas bieži pārvēršas vardarbībā. īpaša uzmanība tika pievērsta bērnu un vecāku attiecībām, emociju pareizai tulkošanai. Aptuveni 50 — 60% mērķa grupas spēja pēc rehabilitācijas procesa uzsākt jaunu dzīves posmu, noticēt saviem spēkiem un virzīties uz priekšu.

Daži pat pēc ārstēšanas narkologa uzraudzībā tomēr atsāka ierasto dzīvesveidu. Statistika un darbinieku teiktais apstiprina, ka vissvarīgākā ir pašu mērķa grupas pārstāvju motivācija un vēlēšanās uzsākt jaunu dzīvi un izmantot saņemtās zināšanas savā dzīvē. Raksta sākumā minētais Juris ir viens no rehabilitētajiem, kurš atrada spēku kardināli mainīt savu un līdz ar to arī savas ģimenes dzīvi. Emocionāli izskanēja Ilzes un Anitas (vārdi mainīti) dzīves stāsti. Apbrīnas vērts ir viņu garīgais spēks, apņemšanās mainīties un sasniegt jaunus mērķus.

Projekta vadītāja Terēze Brazeviča pastāstīja, ka viena no projekta noslēguma interesantākajām un lietderīgākajām aktivitātēm projekta īstenošanas laikā administrācijas personālam un mērķa grupai bija pieredzes apmaiņas brauciens. Braucienā tika apmeklēts rehabilitācijas centrs «Tērvete» ar mērķi iegūt informāciju par medicīnisko rehabilitāciju un dalīties sociālās rehabilitācijas pieredzē. Brauciena dalībnieki arī baudīja Annas Brigaderes pasaku meža burvību, izjādes ar zirgiem un ūdens rehabilitācijas procedūras.