Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jaunumi Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēkā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 3 - 2008

Jaunumi Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēkā

Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēka ir veidota ar apzinātu mērķi un uzdevumiem, tai ir sava īpaša loma kopējā Latvijas bibliotēku sistēmā. Esam neliela bibliotēka, tāpēc ar īpašu pieeju ikvienam tās lietotājam. 2008. gads mūsu bibliotēkā iesākās ar būtiskām pārmaiņām un dažādām aktivitātēm.

Jaunas iespējas IT izmantošanā
Pagājušā gada beigas nesa mūsu bibliotēkai patīkamas pārmaiņas jaunu informācijas tehnoloģiju iespēju izmantošanā. Latvijas valsts un Geitsu fonda līdzfinansētā projekta ietvaros tika ierīkots lokālais datortīkls, bezvadu interneta pieslēgums, piegādāta jauna datortehnika.

Specializētā datortehnika paredzēta, lai vājredzīgiem un neredzīgiem bibliotēkas lietotājiem būtu pieejamas jaunākās informācijas tehnoloģijas un internets, ko nodrošina speciālās programmas «JAWS» un «ZoomText», kā arī speciālā tehnika Braila raksta lasīšanai un printēšanai. Izmantojot jaunās mūsdienīgās palielināšanas iekārtas, vājredzīgie bibliotēkas lietotāji var lasīt tekstu uz ekrāna palielinātā formā.

Bibliotēkas paplašināšanās
Kad tika saņemta jaunā datortehnika, mēs, bibliotekārie darbinieki, ar bažām raudzījāmies un nesapratām, kur lai to visu liek. Un pat sapņos nerādījās, ka būtu kaut vismazākā iespēja bibliotēkai paplašināties. Tāpēc īpašs paldies LNB Rēzeknes TO valdes priekšsēdētājai V. Lansbergai, kura tik šaurajos apstākļos rada iespēju atbrīvot un izīrēt vēl vienu telpu. Tas ir nozīmīgs solis Rēzeknes filiālbibliotēkas attīstībā, jo mums tagad ir divas telpas: abonements un internetzāle.

Periodikas materiālu priekšlasījumi
Šogad piedāvājam bibliotēkas lietotājiem jaunus informatīvus pasākumus. Katra mēneša pēdējā otrdienā plkst. 10:30 notiks mēneša preses apskats — interesantāko periodikas materiālu priekšlasījumi. 29. janvārī bibliotēkas lietotāji pulcējās uz pirmo šāda veida pasākumu, kurā uzzināja, ko nozīmē garais gads, kāds aizejošais gads ir bijis valodas druvā — 2007. gada vārds, gada nevārds, gada spārnotais teiciens, par 2007. gadu kā par krievu valodas gadu, kā uzvesties, apmeklējot teātri, koncertu un operu, par veselīgu uzturu un zaļo tēju, iepazinās ar šampanieša vēsturi, dzirdēja interesantus faktus par banāniem un mobilajiem tālruņiem.

Informācijas sagatavošanā tika izmantoti bibliotēkā pieejamie preses izdevumi. Pasākuma beigās tika izspēlēta spēle atmiņas trenēšanai. Periodikas priekšlasījumu dalībnieki atzina pasākumu par izdevušos, bibliotēkas lietotājiem vajadzīgu, kā arī ieteica tēmas nākošajiem pasākumiem: pilsētas jaunumi, savstarpējo attiecību etiķete, galda kultūra, par redzi, mūzikas jaunumi, kuriozi notikumi.

Mīlestības diena bibliotēkā
14. februāris mūsu bibliotēkā bija Mīlestības diena. Ar sarkanām plīša un papīra sirdīm dekorētās telpas radīja svētku noskaņu. Ar mīlestību tika sagaidīts ikviens, kurš šajā dienā iegriezās bibliotēkā. Katram lasītājam, kurš ņēma literatūru, tika nolasīts veltījums dzejas rindās un uzdāvināta bibliotekāru pašdarināta atklātnīte.

Diezgan kupls lasītāju pulciņš ieradās uz Mīlestības dienas atpūtas pasākumu, kur netrūka ne romantikas, ne jautrības. Seši pāri piedalījās un sacentās dažādos konkursos, kur bija gan jāpastāsta, ar ko pārim saistās Valentīndiena, jānodemonstrē atzīšanās mīlestībā, gan visātrāk jāapēd maizes šķēle, jāpasaka atskaņotās dziesmas nosaukums vai izpildītājs, gan jānodejo deja ar balonu utt.

Pāris, kurš pēc žūrijas vērtējuma savāca visvairāk žetonu, ieguva galveno balvu, bet pārējie par piedalīšanos un drosmi saņēma sirds veida balonus un Apolinarija Klešnika darinātos pinumus — sirds formas paplātes.

Atraktīvie pasākuma vadītāji, šoreiz paši lasītāji, A. Petrova un A. Ozoliņš neļāva skumt nevienam pasākuma apmeklētājam. Jautrie konkursi mijās ar tematisku informāciju par Svētā Valentīna dienu, ar dzeju un pašsacerētu mūziku lasītājas N. Markejevas izpildījumā. Aktīvā un sirsnīgā gaisotnē laiks paskrēja ātri, apmeklētāji pateicās par interesantu atpūtas un izklaides pasākumu.

Izstādes
2008. gads iesākās ar izstādi no sērijas «Mēneša jubilāri». Alekseja Tolstoja 125. un Anitas Liepas 80. dzimšanas dienai veltītajā izstādē varēja apskatīt grāmatas no bibliotēkas krājuma — abu autoru gan redzīgo raksta, gan audiogrāmatas.

Ikviens lasītājs varēja piedalīties izstādē «Februāris — sveču mēnesis». Kādu gan formu un veidu sveču tur tikai nebija! īpašs paldies mūsu radošajiem izstādes dalībniekiem A. Petrovai par pašizgatavoto skaisto sveci un A. Kuprijanovam, R. Dikalei par oriģinālo sveču kompozīciju, kā arī paldies H. Mališevai, S. Rutkovskai, S. Naglinskim, V. Lansbergai, G. Dzindzukam, M. Naglinskai, S. Zeltiņai par piedalīšanos izstādē.

Februāra otrajā pusē bibliotēkas apmeklētājus uzrunāja arī izstāde «Lietuviešu un igauņu autoru audiogrāmatas», kura veltīta mūsu kaimiņvalstu neatkarības dienām. Pamazām mūsu lasītāji jau gatavojas, meklē idejas izstādei-konkursam «Lai Tev Lieldienu prieks» 12.—25. martā. Tā būs dažādu Lieldienu kompozīciju izstāde. Lasītāji, apmeklējot bibliotēku, varēs nobalsot par vienu visvairāk iepatikušos kompozīciju. Rezultāti tiks apkopoti Lieldienām veltītā pasākumā.