Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Projekts Cēsīs

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 3 - 2008


Projekts Cēsīs
Ilgvars Hofmanis

LNB īsteno projektu «Zināšanu iegūšana un pielietošanas prasme, pieredzes apmaiņa — svarīgākais redzes invalīdiem, lai pilnvērtīgāk izmantotu nodarbinātības iespējas». 80% šī projekta izdevumu sedz Eiropas Sociālais fonds, bet 20% — Latvijas valsts.»

Kā pastāstīja minētā projekta koordinators Pēteris Locāns, LNB darbinieki minēto projektu realizē vairākos ciklos, kuri norit dažādos Latvijas reģionos. Pirmais no šiem cikliem noritēja Cēsīs. LNB CV priekšsēdētājs Egons Zariņš informēja semināra dalībniekus par mūsu organizācijas attīstības perspektīvu; topošais neredzīgais jurists Raimonds Strazdiņš dalījās savā daudzpusīgajā pieredzē, kas iegūta, strādājot visdažādākos darbus un elastīgi reaģējot uz nereti komplicētām sadzīves situācijām. Savukārt Cēsu sociālās palīdzības speciāliste Aiva Zīrāka informēja par jaunumiem savā nozarē, bet lektore, arodbiedrības LAB LAKRS juriste Māra Druka-Jaunzeme iepazīstināja ar darba likumdošanu un darba līguma noslēgšanas niansēm.

Paralēli semināriem projekta realizētāji sniedza interesentiem konsultācijas par konkrētu tēmu. Ar uzņēmējdarbības pamatiem projekta dalībniekus iepazīstināja Velta Puikevica. Savu praktiskā biznesā gūto pieredzi sniedza uzņēmēja Ingrīda Riekstiņa. Projekta realizācijā aktīvi piedalījās Cēsu TO līderi: Aija Rīvīte, Irēna Lāce, Dace Sīlīte. Ar lielu interesi semināros un citās projekta aktivitātēs piedalījās mērķa grupas dalībnieki, īpaši Ilga un Indulis Pēči, Emerita un Zahārijs Maļūgini, Ilze Baikovska u. c.

Lai apgūtu citu LNB TO nodarbinātības pieredzi, projekta mērķgrupas un informācijas grupas dalībnieki apmeklēja Rēzekni. Kā viņiem pastāstīja šīs pilsētas TO pārstāvis Gunārs Dzindzuks, viņa organizācijai izveidojusies laba sadarbība ar Nodarbinātības Valsts aģentūras Rēzeknes nodaļu. NVA darbinieki ar TO vadību konsultējas allaž, kad jārisina cilvēku ar redzes invaliditāti nodarbinātības jautājumi.

Kaut arī minētais projekts nav padarījis nestrādājošos cēsiniekus par strādājošiem, tas tomēr veicinājis dalībnieku makroekonomiskās situācijas izpratni, cēlis viņu pašapziņu, motivējis nodarbinātībai, zināšanu apguvei un attīstījis kopības sajūtu.