Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Strazdumuižas organizācijas valdes darbs 2007. gadā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 3 - 2008

Strazdumuižas organizācijas valdes darbs 2007. gadā

Ar Strazdumuižas valdes līdzdarbību organizācijas biedri ir saņēmuši šādus atvieglojumus no Rīgas domes Sociālā dienesta: piemaksu pusdienām RISAC «Jugla» (1. un 2. grupas invalīdiem), vienreizēju Ziemassvētku pabalstu un pabalstu pavadoņa pakalpojumu apmaksai 48 redzes invalīdiem.

Rīgas domes finansējums Strazdumuižas dienas centra darbībai — Ls 25 000. Daļa no finansējuma tika izlietota organizācijas telpu kosmētiskajam remontam un labiekārtošanai.

Novembrī sazinājāmies ar ceļa posma rekonstruēšanas Juglas apkārtnē projekta vadītājiem un saskaņojām rīcības plānu norobežojošo barjeru uzstādīšanai un luksoforu aprīkošanai ar skaņas signālu neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem nepieciešamajās vietās. Uz vēstuli par šo jautājumu Rīgas domes Satiksmes departamenta direktoram I. Zarumbam saņēmām atbildi, ka mūsu ieteiktās (un rekonstrukcijas shēmā atzīmētās) izmaiņas tiks ņemtas vērā rekonstrukcijas darba gaitā.

Pateicoties LNB vadības un Strazdumuižas organizācijas sadarbībai ar Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības aprūpes pārvaldi, tika radīti reāli priekšnosacījumi doktorāta darbības uzsākšanai — atbilstoši doktorāta vajadzībām lietojamo telpu sanitārajām prasībām tika izremontētas telpas Pāles ielā 14/2.

Kontaktējoties ar darba devējiem un īstenojot ESF nodarbinātības motivēšanas projektus un dienas centra aktivitātes, 45 redzes invalīdiem ir sniegta informatīva un organizatoriska palīdzība, meklējot un iekārtojoties darbā subsidētajās un nesubsidētajās darbavietās. Reizi divās nedēļās organizācijas valdes telpās pieņem Rīgas domes Sociālā dienesta darbiniece, kura palīdz aizpildīt iztikas līdzekļu deklarācijas redzes invalīdiem dažāda veida sociālās palīdzības un/vai aprūpes saņemšanai no pašvaldības.

Strazdumuižas organizācijas telpu labiekārtošanai 2007. gadā tika izlietoti iepriekšējā gadā bijušā Rīgas mēra A. Aksenoka ziedotie finanšu līdzekļi.

Par sadarbību ar citām organizācijām — regulāra informācijas apmaiņa par praktiskiem jautājumiem un kopīgu kultūras pasākumu rīkošana ar atklāto sabiedriskās aprūpes fondu «Marija». Informācijas apmaiņa ar Latvijas sadarbības organizāciju cilvēkiem ar īpašām vajadzībām «Sustento». Humānā palīdzība (apģērbs) saņemta no misijas «Pakāpieni».

2007. gadā apmeklēti 84 organizācijas biedri, kuriem sniegta palīdzība dažādu sadzīves jautājumu risināšanā (ūdens un elektrības skaitītāju rādījumu nolasīšana, komunālo pakalpojumu nomaksāšana, medikamentu iegāde un iepirkumu veikšana, vēstuļu nosūtīšana, pasta sūtījumu saņemšana, maksājumu veikšana bankā utt.).

Kopā ar Strazdumuižas dienas centru tika organizētas ekskursijas uz Saulkrastiem, Minhauzena muzeju (Limbažu rajonā) un slepenajiem bunkuriem (Līgatnē, Cēsu rajonā), bet ar Strazdumuižas klubu organizēti pasākumi: bijušo Strazdumuižas internātvidusskolas skolēnu tikšanās un Vladimira Kropa autorvakars, Sadarbībā ar Strazdumuižas dienas centru organizēti vairāki pasākumi: tikšanās ar Rīgas Vidzemes priekšpilsētas Sociālā dienesta vadītāju A. Krastiņu un darbiniekiem, kurā tika skaidrota Rīgas pašvaldības sociālās palīdzības aprūpes un pabalstu saņemšanas kārtība; sarīkojumi, sagaidot vasaras, ziemas saulgriežus un Annas (saimnieču) dienu; Latvijas valsts proklamēšanas gadadienai veltīts sarīkojums; Starptautiskajai invalidu dienai veltīts sarīkojums; lekcijas par medicīnas un veselīga dzīvesveida tēmām; tematiskie sarīkojumi — neredzīgo komponistu, dzejnieku un mākslinieku izpildītāju jaunrade, VA Latvijas Neredzīgo bibliotēkas 40 gadu pastāvēšanas laikā ieskaņotās grāmatas un lasītāju balsu atpazīšanas konkurss; Starptautiskajai Baltā spieķa dienai veltīts sarīkojums ar konkursu, sporta sacensību uzvarētāju apbalvošanu, neredzīgā muzikanta Vladislava Trojāna un filmas «Par Strazdumuižas organizācijas radio» autoru piedalīšanos; neredzīgu cilvēku darināto rokdarbu izstāde Strazdumuižas «Ciemata svētkos».

Pateicoties īpašo uzdevumu ministrijas integrācijas lietās realizētajam projektam, tika finansēta organizācijas konferences dalībnieku ēdināšanas un informācijas apstrādes palīgmateriālu nodrošināšana. Šajā pašā projektā tika iegūts finansējums LNB 17. kongresa norises atbalstam. Maijā organizēts pieredzes apmaiņas brauciens uz Liepājas Neredzīgo biedrības apsaimniekotajām telpām, bet septembrī — uz Rēzeknes TO un Rehabilitācijas dienas centru.

Organizācijas radio veidoja tematiskus raidījumus un rīkoja konkursus, kas bija veltīti Baltā spieķa dienai, atceres dienām un valsts svētkiem, kā arī īstenojoties un noslēdzoties dažiem LNB projektiem.

Organizācijas biedri piedalās Strazdumuižas kluba mākslinieciskās pašdarbības kolektīvos — astoņos pulciņos darbojas 120 dalībnieki. Strazdumuižas klubā notikuši 32 sarīkojumi un viena rokdarbu izstāde.

Organizācijas telpās kopš 2007. gada marta darbojas: rokdarbu pulciņš (četras reizes mēnesī), sporta galda spēļu (šahs, dambrete, domino) pulciņi un veselīga dzīvesveida veicināšanas grupa. Braila raksta grāmatas lasa 42 biedri, ieskaņotās grāmatas lasa 189 biedri.

2007. gadā noslēdzās ESF projekts «Informētība, zināšanas un pieredzes apmaiņa — nozīmīgākie faktori cilvēku ar redzes problēmām motivēšanā un sagatavošanā darba tirgum». Gada sākumā tika uzsākta ESF projekta «Zināšanu iegūšana un pielietošanas prasme, pieredzes apmaiņa — svarīgākais redzes invalīdiem, lai pilnvērtīgāk izmantotu nodarbinātības iespējas» īstenošana — pirmā mērķa un informācijas grupa Cēsīs, bet no oktobra — otrā mērķa un informācijas grupa Rīgā (Strazdumuižā). No 1. aprīļa līdz 31. augustam īpašo uzdevumu ministrijas integrācijas lietās projekts «Redzes zudums nav šķērslis līdzdalībai pilsoniskajā sabiedrībā». Rīgas domes Labklājības departamenta projekts «Strazdumuižas dienas centra izveide un darbība».

Strazdumuižas internātvidusskolas skolēniem, viņu vecākiem un citiem interesentiem sniedzam informāciju par rehabilitācijas un izglītības nozīmi un iegūšanas iespējām.

Saskaņā ar valdes lēmumu tika sumināti 37 jubilāri 20. decembra Ziemassvētku vakara pasākumā, kuri sasnieguši apaļus gada skaitļus. Tos, kuri nevarēja ierasties uz pasākumu, apsveicām viņu dzīvesvietās personīgi.