Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Atskaite par LNB CV darbu 2007. gadā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 4 - 2008

Atskaite par LNB CV darbu 2007. gadā
Egons Zariņš
LNB CV priekšsēdētājs

2008. gada 1. janvārī LNB bija 3090 biedri, t. sk. divi juridiskie biedri — Liepājas NB (450 biedri) un Tukuma rajona NB (72 biedri). Varam konstatēt, ka Latvijas Neredzīgo biedrība patreiz pārstāv 3610 redzes invalīdus un, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pārstāvāmo redzes invalīdu skaits pieaudzis par 11 biedriem. No 3610 redzes invalīdiem 1. invaliditātes grupa ir 1226 biedriem, 2. gr. — 1830 biedriem, 3. gr. — 265 biedriem, pārējie — 289 biedri.

Atskaites periodā LNB uzņemti 195 biedri, bet no LNB atskaitīti 184 biedri. Uz 01.01.2008. strādāja 425 redzes invalīdi, t.sk. 68 — LNB sistēmā. Dažādās mācību iestādēs patreiz mācās 87 redzes invalīdi.

Pagājušā gadā notikušas 10 centrālās valdes sēdes, pieņemti 56 lēmumi. CV priekšsēdētājs un CV priekšsēdētāja vietnieki katrā CV sēdē sniedza informāciju par veikto darbu un aktivitātēm sēžu starplaikā.

Svarīgākie jautājumi, kas skatīti šajās sēdēs: LNB CV gada pārskata apstiprināšana; CV a atskaite par darbu 2006. g.; TO veiktais darbs 2006. g.; LNB saimniecisko struktūrvienību 2006. g. saimnieciskās darbības rezultātu izskatīšana; LNB saimniecisko struktūrvienību gada pārskatu apstiprināšana; SIA LNB Daugavpils uzņēmuma pamatkapitāla samazināšana; LNB CV darba plāna apstiprināšana u.c.

Atbilstoši Komerclikuma prasībām CV pagarināja pilnvaru termiņu uz trim gadiem SIA «NB Liepājas uzņēmums» valdes loceklim, valdes priekšsēdētājam Jurim Saltajam, SIA «LNB Jugla» valdes loceklim, valdes priekšsēdētājam Anatolijam Karkockim, SIA «LNB Cēsu MRU» valdes loceklim, valdes priekšsēdētājam Egonam Zariņam, SIA «Liepājas Pērkonīte» valdes loceklim, valdes priekšsēdētājam Andim Dzērvem, SIA «Strazdumuiža» valdes loceklim, valdes priekšsēdētājam Vladimiram Kropam un SIA «LNB Rehabilitācijas centrs» valdes priekšsēdētājai Sandrai Braunerei.

Lai uzlabotu LNB struktūrvienību sadarbību un veicinātu teritoriālo organizāciju projektu īstenošanu pašvaldību un vietējo organizāciju līmenī, CV uzdeva TO valžu priekšsēdētājiem aktualizēt un precizēt datu bāzi par LNB TO ietilpstošajām vietējām organizācijām un iesniegt informāciju par to.

Sakarā ar to, ka 2007. gada 22. augustā Cēsīs tika plānota LNB 17. kongresa norise, CV sēdēs tika izskatīti vairāki ar kongresu saistīti jautājumi: apstiprināts kongresa sagatavošanas organizatoriskais pasākumu plāns; izdarīti grozījumi un apstiprināta LNB institūciju vēlēšanu instrukcija; sagatavots LNB statūtu grozījumu projekts, kurš jāapstiprina kongresā; sagatavots grozījumu projekts LNB teritoriālo organizāciju un vietējo organizāciju nolikumā, kas arī bija viens no kongresa dienas kārtības jautājumiem; apstiprināts CV pārskata ziņojums par veikto darbu laikā no 01.09.2002.—01.08.2007.; kā arī izskatīti citi ar kongresu saistīti jautājumi.

LNB 17. kongresā tika ievēlēta Centrālā valde 9 cilvēku sastāvā: Māris Ceirulis (Liepājas NB), Baiba Čunčiņa (Rīgas pilsētas organizācija), Gunārs Dzindzuks (Rēzeknes TO), Valentīna Lansberga (Rēzeknes TO), Irēna Lāce (Cēsu TO), Pēteris Locāns (Strazdumuižas organizacija), Svetlana Sproģe (Jelgavas TO), Aija Vesele (Ventspils TO) un Egons Zariņš (Cēsu TO).

CV locekļi par LNB CV priekšsēdētāju ievēlēja Egonu Zariņu, par vietniekiem — Aiju Veseli un Pēteri Locānu.

Pēc kongresa LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēti LNB jaunie statūti un biedrības jaunais Centrālās valdes sastāvs.

Lai uzlabotu LNB CV darbu, lēmumu projektu kvalitatīvu izstrādi, lai risinātu citus LNB svarīgus jautājumus, jaunā LNB CV izveidoja sekojošas CV komisijas un apstiprināja to sastāvus:
— LNB dokumentu izstrādes komisija;
— Iesniegumu izskatīšanas komisija;
— LNB Sieviešu komisija;
— īres tiesību piešķiršanas LNB dzīvojamā fondā konsultatīvā komisija;
— Vides pieejamības komisija.

Kā arī izveidoja LNB TO priekšsēdētāju konsultatīvo padomi, kuras vadību uzticēja CV priekšsēdētāja vietniecei Aijai Veselei.

Jaunā LNB CV izskatīja ari jautājumu par SIA LNB «Daugavpils uzņēmums» dzīvokļu nodošanu LNB Centrālai valdei, par darba telpu izdalīšanu LNB Daugavpils TO un Daugavpils teritoriālajam rehabilitācijas dienas centram.

Noslēdzot piecu gadu darbības periodu, laikā no 2007. gada 23. februāra līdz 2007. gada 26. aprīlim visās LNB teritoriālajās organizācijās notika pārskata vēlēšanu konferences, tika novērtēts paveiktais, pieņemti lēmumi un izteikti priekšlikumi darba uzlabošanai, ievēlēti jauni TO valžu sastāvi, kā arī pārstāvji uz LNB 17. kongresu. Konferences noritēja organizēti un lietišķā gaisotnē. Visās konferencēs piedalījās LNB CV pārstāvji.

Pagājušā gadā aktualizējām redzes invalīdu nodarbinātības jautājumu. 2007. g. 10. janvārī piedalījos Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas darbā jautājumos par invalīdu nodarbinātību, kurā sniedzu savus ierosinājumus. 15. februārī Strazdumuižas klubā uzstājos konferencē, kas bija veltīta redzes invalīdu nodarbinātības jautājumiem un uz kuru bijām uzaicinājuši firmas «Gamma A» izpilddirektoru I. Pūciņu. Pūciņa kungs piedāvāja reālu darbu zivju pārstrādes cehā 20 invalīdiem. Februāra mēnesī tikāmies ar firmas «IG LATVIJA» pārstāvjiem jautājumā par redzes invalīdu nodarbināšanu apsveikumu un suvenīru iesaiņošanas nozarē. Novembrī piedalījos NVA rīkotajā sanāksmē par sadarbību invalīdu nodarbinātības jautājumos, kurā izteicu priekšlikumus, kā varētu panākt progresu šajā jomā.

Esam sagatavojuši un iesnieguši Finanšu ministrijā dokumentus, lai 2009. gadā atbrīvotu no nekustamā īpašuma nodokļa LNB un LNB SIA būves un ēkas.

Uzrakstīta vēstule LR Ministru kabinetam par neapliekamā minimuma paaugstināšanu strādājošiem invalīdiem.

Tehnisko palīglīdzekļu centram nosūtīta vēstule ar lūgumu ieslēgt aktīvajā sarakstā vairākus jaunākās paaudzes tiflotehniskos palīglīdzekļus.

Septembrī Lietuvā notika Baltijas valstu NB vadītāju tikšanās, kurā dalījāmies pieredzē par aktuāliem jautājumiem, bet oktobrī Turcijā piedalījāmies ENS 8. Ģenerālās asamblejas darbā.

Turpinājās LNB īpašumu sakārtošanas darbi. Pabeigts kosmētiskais remonts LNB CV ēkas 3. stāvā, kur iekārtota LNB CV komisiju un TO pārstāvju darba telpa. Ir pabeigta SIA «LNB Jugla» tehniskā projekta (legalizācijas) dokumentācijas izstrāde un turpinās saskaņošanas darbi uzņēmuma ēku nodošanai ekspluatācijā.

Pabeigts darbs pie Strazdumuižas doktorāta izveidošanas Rīgā, Pāles ielā 14, korp. 2. Notikušas pārrunas ar pārējiem šīs mājas īrniekiem par kapitālā remonta veikšanu.

Atskaites periodā notikušas tikšanās ar vairākiem teritoriālo organizāciju valžu priekšsēdētājiem, pārrunāti dažādi ar TO darbu saistīti jautājumi.