Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Atskaite par LNB TO darbu 2007. gadā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 4 - 2008

Nodaļa — LNB teritoriālās organizācijas

Atskaite par LNB TO darbu 2007. gadā
Aija Andersone
LNB administratore

Atskaites periodā visas LNB TO aktīvi sadarbojās ar vietējām pašvaldībām, risinot redzes invalīdiem svarīgus jautājumus. Šīs sadarbības rezultātā ir panākts, ka daudzi redzes invalīdi ir saņēmuši atvieglojumus telpu īrēšanā, kurināmā iegādē, saņemti pabalsti un bezmaksas biļetes kultūras pasākumu apmeklēšanai, izdalīts transports redzes invalīdu apsekošanai dzīves vietās.

Strazdumuižas organizācijai piešķirts Rīgas domes finansējums Ls 25'000 dienas centra vajadzībām. Atzīstams fakts šīs organizācijas darbībā ir tas, ka sakarā ar ceļa posma rekonstrukcijas darbiem Juglas un Pāles ielu krustojumā ir saskaņots rīcības plāns norobežojošo barjeru uzstādīšanai un luksoforu aprīkošanai ar skaņas signālu. Saņemta Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora I. Zarumbas atbilde, ka ieteiktās (un rekonstrukcijas shēmā atzīmētās) izmaiņas tiks ņemtas vērā rekonstrukcijas darba gaitā. Tas nodrošinās redzes invalīdiem pārvietošanās drošību.

Liepājas dome apmaksājusi sociālo nodokli subsidētajās darba vietās trim strādājošiem invalīdiem. Sniegts atbalsts Baltā spieķa dienas pasākumu organizēšanā.

Ar Rēzeknes domes līdzfinansējumu atbalstīti vairāki Rēzeknes TO projekti.

Ar Ventspils domes finansiālu atbalstu A. Vesele piedalījās Pasaules Invalīdu forumā, kas notika Francijā, Bordo pilsētā.

Jelgavas TO izveidojusies laba sadarbība ar Jelgavas domi, ar kuras finansiālu atbalstu 2007. g. TO telpās tika veikts remonts — ievilkts ūdensvads un kanalizācija. Gada nogalē veikti rekonstrukcijas darbi tuvumā esošajā ielu krustojumā, kur tika uzklāts jauns asfalts, gar ietves malām ierīkotas margas un uzstādīti luksofori, lai redzes invalīdi varētu drošāk šķērsot krustojumu. Saldus dome atbalsta pasākumu organizēšanu, ekskursijas, apmaksā telpu īri, telefona abonēšanas un elektrības rēķinus.

Jēkabpils pilsētas dome pilnā apmērā sedz organizācijas telpu izdevumus par apkuri.

Cēsu TO apmeklē pašvaldības rīkotos seminārus, kuri attiecas uz sociālo darbu, vides pielāgošanu vai darbā iekārtošanu. Trūcīgajiem biedriem pašvaldība iegādājas veselības apdrošināšanas polises, tāpat pašvaldības dienas centrā ir iespējams izmērīt asinsspiedienu, izdarīt ģimenes ārsta nozīmētās procedūras: injekcijas, fizioterapijas procedūras u. c.

Bez sadarbības ar NVO, citām invalīdu biedrībām, organizācijām un iestādēm nav iedomājama LNB organizāciju veiksmīga darbība. Dažādu pasākumu organizēšanai finansiālu atbalstu sniedz firmas. Vairākas organizācijas organizēja seminārus redzes invalīdiem saistošu jautājumu izskaidrošanai.

Ventspils tehnoloģiju centrā 4 reizes redzes invalīdi piedalījās seminārā «Informācijas tehnoloģiju apgūšana». Laba sadarbība ar apvienību «Apeirons» izveidojusies Liepājas NB. Kopā realizēti vairāki projekti. Organizācijas saņēmušas humāno palīdzību no Latvijas Sarkanā krusta un misijas «Pakāpieni». Ar NVA atbalstu Rēzeknes TO izveidotas trīs subsidētas darba vietas.

Liepājas NB koordinē Liepājas NVO invalīdu sadarbības tīklu, organizē seminārus. Jūrmalas TO biedri izveidojuši labu sadarbību ar Jūrmalas un Dobeles pensionāru padomēm, notiek apmaiņas braucieni un koncerti. Ar LM sociālās palīdzības departamenta palīdzību veikts pielāgotības remonts Rēzeknes TO 2. grupas redzes invalīda A. Mačņeva dzīves telpās.

Finansiālo atbalstu Ziemassvētku atzīmēšanai sniegušas kristiešu draudzes «Jaunā paaudze» un «Dzīvības avots», Jelgavas TO biedri aktīvi piedalās Neredzīgo bibliotēkas Jelgava filiāles rīkotajos pasākumos, kā arī cieša draudzība izveidojusies ar Liepājas Neredzīgo biedrību, braucot pieredzes apmaiņā, gūstot iemaņas biedrības darba organizēšanā un ideju īstenošanā.

Strazdumuižas organizācijai ir regulāra informācijas apmaiņa par praktiskiem jautājumiem un kopīga kultūras pasākumu rīkošana ar atklāto sabiedriskās aprūpes fondu «Marija», kā arī ar «Sustento». Cēsu TO ir laba sadarbība ar Cēsu pilsētas un Cēsu rajona NVO. Šo sadarbību koordinē Cēsu pilsētas Sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu aģentūra.

Tukuma rajona NB kopā ar Latvijas Sarkanā krusta Tukuma komiteju organizēja semināru-atpūtas nometni Apšuciemā. Šajā seminārā pārrunāja jautājumus par invalīdu iespējām darba tirgū, invalīdu rehabilitāciju, par veselīgu uzturu un tā nozīmi u. c. jautājumus.

Apmeklēti slimie, vientuļie biedri, sniegts morāls atbalsts dažādās dzīves situācijās, palīdzība nepieciešamo dokumentu sakārtošanā un iesniegšanā dažādās iestādēs. No TPC palīdzēts iegādāties tehniskos palīglīdzekļus, apmācīti biedri rīkoties ar tiem. Palīdzēts iekārtoties pansionātos. Ar TO palīdzību un atbalstu vairākiem biedriem piešķirti sociālie aprūpētāji mājās.

Sarūpēta humānā palīdzība, risināti sadzīves apstākļu uzlabošanas jautājumi. Palīdzēts nolasīt ūdens un elektrības skaitītāju rādījumus, bez maksas mazgāta veļa, ja biedram sabojājusies veļas mašīna vai arī tās vispār nav (Cēsu TO) u. c.

Teritoriālās organizācijas iesaistīja savus biedrus dažādos sporta un kultūras pasākumos. Izbraukumos pa Latgali, uz Rīgu, Rundāles pili, Klaipēdas Jūras muzeju, Annas Āzes meža muzeju, Cēsīm, Liepāju, Durbes pili u. c. — tās ir vietas, kurās pabijuši LNB biedri 2007. gadā. Apmeklēti koncerti, teātra izrādes.

Latvijas Neredzīgo sporta savienības organizētajos pasākumos Priekulē piedalījās Liepājas NB, Ventspils, Rīgas, Rēzeknes, Daugavpils u. c. organizāciju biedri. Strazdumuižas organizācijā darbojas rokdarbu pulciņš, tā dalībnieki uz nodarbībām sanāk četras reizes mēnesī, darbojas arī sporta galda spēļu (šahs, domino, dambrete) pulciņi un izveidota veselīga dzīvesveida veicināšanas (pastaigu) dalībnieku grupa.

Ventspils organizācijas biedri devās pēc pieredzes darbā uz Cēsu TO un Cēsu MRU. Cēsu TO biedri ar SIA «LNB Cēsu MRU» finansiālu atbalstu rīkoja ekskursiju uz Vidzemes jūrmalu, ar Cēsu pilsētas domes finansiālu atbalstu — divu dienu ekskursijā pa Latgali. Strazdumuižas organizācijas biedri izbraukumos apskatīja Saulkrastus, Minhauzena muzeju (Limbažu rajonā), kā ari slepenos bunkurus Līgatnē (Cēsu raj.).

Rēzeknes TO biedri piedalījās Daugavpils Neredzīgo sporta kluba organizētajās sporta dienās, kā arī Rēzeknes invalīdu sporta dienās. Liepājas NB sportisti organizē turnīrus šahā, dambretē, novusā. Noorganizēts draudzības turnīrs šahā un dambretē ar Klaipēdas Neredzīgo sporta klubu.

RISAC «Jugla» darbojas vokālais ansamblis «Prieks», kristīgās mūzikas ansamblis «Dzīvības avots» un vokāli instrumentālais ansamblis «Retro». Strazdumuižas biedri piedalās Strazdumuižas kluba mākslinieciskās pašdarbības astoņos kolektīvos, kuros darbojas 120 dalībnieki.

Balvu TO biedrs Harijs Šits izveidojis savu ansambli, Rēzeknes TO darbojas vokāli instrumentālais ansamblis, Liepājas NB organizētajos pasākumos dzeju lasa pirmās grupas redzes invalīds Aigars Bušs. Labus panākumus un atzinību iemantojis Daugavpils TO muzikālais ansamblis, Cēsīs darbojas šlāgergrupas «Aigariņš», «Ceļabiedri» un drāmas kopa.

Kopā ar Strazdumuižas klubu organizēta bijušo Strazdumuižas internātvidusskolas skolēnu tikšanās. Rīkoti sarīkojumi, sagaidot vasaras un ziemas saulgriežus, Annas (saimnieču) dienu, sarīkojumi veltīti Starptautiskajai invalīdu dienai un Latvijas valsts proklamēšanas gadadienai.

Rīkoti tematiski sarīkojumi — neredzīgo komponistu, dzejnieku un mākslinieku-izpildītāju jaunrades vakari, Baltā spieķa dienai veltīts pasākums ar konkursu, sporta sacensību uzvarētāju apbalvošanu, kurā piedalījās neredzīgais muzikants Vladislavs Trojāns un filmas «Par Strazdumuižas radio» autori.

Lielākā daļa organizāciju atzīmēja Baltā spieķa dienu, rīkojot pasākumus dažādās Latvijas pilsētās un iepazīstinot sabiedrību ar redzes invalīdiem, viņu iespējām un problēmām. Jelgavas TO organizēja atvērto durvju dienu Jelgavā un Saldū. Viesi tika iepazīstināti ar biedrības darbu, Braila rakstu, pielāgotām spēlēm, bibliotēku u. c. Pasākums bija plaši apmeklēts, tajā piedalījās arī Jelgavas domes priekšsēdētājs A. Rāviņš, viņa vietniece sociālo jautājumu lietās, pārstāvji no Sociālo lietu pārvaldes un citām NVO.

Viesi varēja apskatīt biedru rokdarbu un rudens ražas izstādi. Tas viss tika atspoguļots Jelgavas laikrakstos un Latvijas televīzijas novadu ziņās. Daugavpils TO Baltā speķa dienai veltītu pasākumu rīkoja pilsētas domes dienas centrā, Tukuma NB — Tukuma pilsētas ielās. Baltā spieķa dienā Cēsu organizācijā bija atvērto durvju diena, lai informētu sabiedrību par redzes invalīdu iespējām un sasniegumiem. Rēzeknes TO 15. oktobrī organizēja atvērto durvju dienu, atnāca 23 apmeklētāji, no kuriem pēc tam 6 iestājās biedrībā. Lielu pasākumu noorganizēja arī Liepājas NB, kurā piedalījās ap 200 biedrības biedru.

Pateicoties sponsoru atbalstam, organizācijas kopā ar saviem biedriem svinēja Lieldienas, Jāņus, Ziemassvētkus un citus svētkus. Organizēti informatīvie semināri. Jelgavas TO uz semināru uzaicināja TPC Dobeles filiāles nodaļas vadītāju, kas izsmeļoši paskaidroja par tehnisko palīglīdzekļu saņemšanas kārtību, lietošanu un pieejamo klāstu.

2007. gadā iesniegti un realizēti vairāki projekti, kas orientēti uz Baltā spieķa dienas pasākumu organizēšanu. Tāds bija Rīgas pilsētas organizācijas projekts «Pavēro pasauli manām acīm» — tika izgatavoti un izsniegti biedriem 1000 atstarotāji, lai nodrošinātu biedru drošību tumsā, kā arī organizēta jauniešu nometne nedēļas garumā Mērsragā. Otrs — ESF projekts «Gūsim ticību saviem spēkiem, vēlmi un drosmi uzsākt ko jaunu» — ar mērķi motivēt cilvēkus uz mācībām un darbu. Jelgavas TO realizēja divus projektus — Saldū un Jelgavā.

Sadarbībā ar Saldus Ceļu policiju norisinājās pasākums par drošu ielu šķērsošanu redzes invalīdiem. Otrs projekts — Jelgavas domes izsludinātajā konkursā par NVO sadarbību ar Jelgavas pašvaldību. Šis projekts veltīts Jelgavas TO popularizēšanai. Projekta ietvaros tika izremontēta jauniegūtā telpa un aprīkota ar mēbelēm. Arī Ventspils TO ar pilsētas domes finansiālu atbalstu realizēja projektu Baltā spieķa dienas pasākumam — sabiedrības informācijai izgatavoti 250 informatīvi bukleti par LNB un Ventspils TO, kā arī 150 atstarotāji, kas izdalīti redzes invalīdiem u. c. palīgmateriāli.

2007. g. Strazdumuižas organizācija realizēja vairākus projektus: Rīgas domes Labklājības departamenta atbalstītu projektu «Strazdumuižas dienas centra izveide un darbība», īpašo uzdevumu ministrijas integrācijas lietās projektu «Redzes zudums nav šķērslis līdzdalībai pilsoniskajā sabiedrībā», noslēdzies ESF projekts «Informētība, zināšanas un pieredzes apmaiņa — nozīmīgākie faktori cilvēku ar redzes problēmām: motivēšana un sagatavošanā darba tirgum» u. c.

Atbalstīts un realizēts Latvijas Kopienu iniciatīvu fonda projekts «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai Rēzeknes TO» (nomainīti Rēzeknes TO ēkai logi), īstenoti Rēzeknes domes SPP projekts «LNB Rēzeknes TO attīstība 2007. g.» un Rēzeknes rajona padomes projekts «LNB biedru apsekošana».

Sadarbībā ar NVO īstenoti divi projekti par redzes invalīdu nodarbinātību. Arī Liepājas NB ar Latvijas Kopienu iniciatīvu fonda atbalstu veica semināru telpas un invalīdu tualetes telpu renovāciju, kā arī izveidoja Dunikas ielā 1, Liepājā «Dzīves skolu». Vairāki projekti Liepājā realizēti ar Sabiedrības integrācijas fonda administrētu finansiālo atbalstu.

Regulāri tiek sniegtas konsultācijas un praktiska palīdzība visām ģimenēm, kurās ir bērni ar redzes traucējumiem, kā arī sniegta informācija par rehabilitācijas un izglītības nozīmi un iegūšanas iespējām. Strazdumuižas organizācijai ar Strazdumuižas internātvidusskolas vecāko klašu skolēniem ir regulāra informācijas apmaiņa un konsultācijas par datoru un komunikācijas tehnoloģiju iespējām. Ventspils TO valde bērniem noorganizēja Ziemassvētku pasākumu kultūras namā, sarūpēja paciņas. Rēzeknes TO palīdzēja trīs bērniem ar redzes problēmām saņemt tehniskos palīglīdzekļus, iekārtot Vaivaru rehabilitācijas centrā.

Cēsu TO sadarbībā ar zemnieku saimniecību «Kliģēni» saviem biedriem piegādāja lauksaimniecības produktus: tomātus, gurķus u. c., kā arī sarunās ar uzņēmējiem panākts, ka labi apmaksātā darbā iekārtoti četri biedri. Ja biedriem ir nepieciešamas mēbeles vai citas sadzīves lietas, tās tiek lūgtas sponsoriem.

Jelgavas TO turpina veidot un papildināt organizācijas arhīvu. Visas organizācijas sveikušas savus biedrus dzīves jubilejās. Darbojas interešu klubiņi. Tukuma NB biedri piedalījās Tukuma pilsētas svētku pasākumos.

LNB apvieno: 12 teritoriālās organizācijas, kurās kopā ir 30 vietējās organizācijas un joprojām 23 biedru grupas (Daugavpils TO), kā arī 2 juridiskos biedrus — Liepājas NB un Tukuma rajona NB.