Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Redzes invalīdu sociālās aprūpes centra «Jugla» sasniegtais 115 gadu jubilejā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 5 - 2008

Nodaļa — RISAC «Jugla» — 115

Redzes invalīdu sociālās aprūpes centra «Jugla» sasniegtais 115 gadu jubilejā
Aivars Ķimsis
RISAC «Jugla»

Redzes invalīdu sociālās aprūpes centrs «Jugla» (RISAC «Jugla») 8. maijā atzīmēja savas pastāvēšanas 115. gadadienu. Šobrīd tā ir vienīgā pieaugušo ilgstošas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestāde valstī, kura specializējas sociālo pakalpojumu un sociālās aprūpes sniegšanā vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem.

Centra darbības mērķis ir šo cilvēku sociālā un psiholoģiskā rehabilitācija, vienlaicīgi nodrošinot viņiem pastāvīgu dzīves vietu, kā arī pilnvērtīgu sociālo un veselības aprūpi. Notiek nepārtraukta attīstība, lai veicinātu klientu labklājības un dzīves kvalitātes tuvošanos Eiropas Savienības valstu līmenim.

Pakalpojumu pieejamības un kvalitātes nodrošināšana
2003. gadā RISAC «Jugla» varēja uzņemt 210 iemītniekus, bet šobrīd tas var uzņemt jau 235 iemītniekus, jo 2005. gadā uzsākta pārbūve 3. korpusā, kurā līdz šim atradās noliktavas un palīgtelpas. Šīs telpas tika izremontētas un pārveidotas par dzīvojamajām istabām. Rezultātā ir radīta iespēja uzņemt 25 jaunus klientus, kas jau ilgāku laiku gaidījuši iespēju saņemt ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu.

Arvien lielāka vērība tiek pievērsta centra iemītnieku sociālai rehabilitācijai. Ar rehabilitētāja palīdzību klienti cenšas atjaunot zaudētās pašaprūpes spējas, apgūst orientāciju, mājturības iemaņas, mācās atpazīt naudas vienības un plānot savu budžetu. Daudzi mācās lasīt un rakstīt Braila rakstā. Sociālās rehabilitācijas mērķis ir darīt klientu arvien patstāvīgāku, neatkarīgu no sociālās palīdzības sniedzējiem.

Lai nodrošinātu pēc iespējas augstāku klientiem sniegto aprūpes pakalpojumu kvalitāti, nepieciešami izglītoti un profesionāli darbinieki. Tāpēc RISAC «Jugla» darbinieki turpina izglītību gan profesionālās maģistra vai bakalaura studiju programmās, gan arī apmeklē kursus un seminārus. Centrs sadarbojas ar sociālā darba augstskolām, piedāvājot prakses vietas studentiem, un tādējādi veicina topošo sociālā darba speciālistu izpratni par problēmām, ar kādām sastopas ievērojama mūsu sabiedrības daļa — cilvēki ar invaliditāti.

Veselības aprūpe
RISAC «Jugla» klientiem tiek nodrošināta primārā veselības aprūpe — slimību diagnosticēšana, ārstēšana un profilakse. Gripas un respitatorās vīrusu infekcijas epidēmijas profilaksei un kontrolei ir izstrādāts un ieviests epidemioloģiskais plāns, bet 2008. gada aprīlī tika saņemts internista kabineta sertifikāts, kas apliecina tā atbilstību ārstniecības iestādēm izvirzītajām prasībām. Centrā ir diennakts medicīnas personāla dežūras, kas garantē iespēju saņemt kvalificētu medicīnisko palīdzību jebkurā laikā.

Finansiālo iespēju robežās klienti tiek nodrošināti ar mūsdienīgiem medikamentiem acu slimību un citu saslimšanu ārstēšanai. Ārstniecisko rehabilitāciju veic fizioterapeits, bet nepieciešamības gadījumā tiek nozīmēta ārstnieciskā vingrošana, masāža vai fizikālās terapijas procedūras. Centrā strādā sertificēti masieri un sertificēta fizikālās terapijas māsa.

Saimnieciskie darbi
Par teritorijas izskatu un centra infrastruktūru rūpējas gan labiekārtošanas darbu strādnieki, gan vīri no tehniskā personāla un klienti.Ir notikušas vairākas talkas, kuru laikā ir sakopti zālieni, izravētas un sakārtotas puķu dobes. Turpinās remontdarbii klientu dzīvojamās istabās. Veikts kosmētiskais remonts stāvu gaiteņos. Pēc remonta istabas un gaiteņi iekārtoti, ņemot vērā klientu vajadzības un pievēršot uzmanību to estētiskajam izskatam.

Centra tehniskie darbinieki aizvadītajā gadā izremontēja ārējo un iekšējo kanalizācijas tīklu, kā arī veica ēku jumta remontu. Lai atvieglotu vājredzīgo un neredzīgo klientu pārvietošanos, izremontēti gājēju celiņi, uzstādīti papildu orientieri. Iemītniekiem, kuri dzīvo centra koka mājās, izveidotas divas āra smēķētavas.

Brīvā laika pavadīšanas iespējas
Regulāri tiek centrā atzīmētas svētku un tradīciju dienas, kurās ar priekšnesumiem uzstājas kā centra pašdarbnieki, tā arī citi pašdarbības kolektīvi un profesionāli mākslinieki. Katru mēnesi notiek klientu dzimšanas un vārda dienu svinības, kuru laikā jubilāri tiek sveikti ar dziesmām, nelielām dāvaniņām un virtuvē gatavotiem gardumiem. Notiek koncerti, lekcijas un tikšanās ar sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem.

RISAC «Jugla» darbojas lietišķās mākslas, iemītnieku pašdarbības pulciņi un vokāli instrumentālais ansamblis «Retro», kurš šogad atzīmēja savu trīs gadu jubileju. Mūziķi ne tikai regulāri rīko koncertus centra iemītniekiem, bet arī ir koncertējuši SAC «Ezerkrasti», «Gaiļezers» un «Strazdumuižas» klubā. Savukārt keramikas un aušanas pulciņa dalībnieki savus darinājumus ir demonstrējuši vairākās izstādēs.

Arī turpmākajā darbā centra prioritāte numur viens būs klientiem sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošana, nodrošinot viņu vajadzībām, interesēm un veselības stāvoklim atbilstošu apkalpošanu. Mēs strādāsim, lai apmierinātu mūsu klientu augošās prasības.