Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Sporta muzejā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 5 - 2008

Sporta muzejā
Imants Bremze

Kādā miglainā pavasara rītā RISAC busiņš, pārvarējis autiņu sablīvējumu turpat visā Brīvības gatves garumā, piestāja Aspazijas bulvārī. Šoreiz sturmējam Sporta muzeju, kas atrodas Vecrīgā, Alksnāja ielā 9, netālu no Alberta laukuma. Tālāk vicojam kājām, jo busiņš tur iekšā netiek.

Muzejs vēra durvis apmeklētājiem pirms 18 gadiem, lai gan iecere bijusi un eksponāti vākti jau krietni senāk. Ar laiku paredzēts apkopot vienuviet visu, kas Latvijas sportā noticis, sākot ar Jāņa Krauzes pasaules rekordiem smagatlētikā un turpinot ar jaunākā laika žilbinošiem panākumiem.

Vitrīnās, protams, dominē lielais sports, Mūsējiem vairāk interesētu kas vienkāršāks, Taisnība, pastāv arī invalīdu olimpiskās spēIes, kurās izcīna pasaules medaļas. Mūsu busiņā nav neviena tik spēcīga. Gaitenī nolikti divi bobi, kas savulaik izgatavoti VEF-ā. Juris iesēdies vienā, bobs esot piemērots augumam. Zālē izstādītas nodeldētas koka ragavas, vēl senāks braucamais no ledus kalniņa.

Telpu šaurības dēļ pastāvīgām ekspozīcijām atvēlēts pamaz vietas. Izlikta Uļjanas Semjonovas keda un basketa bumbas, reportieru fotoaparāti, slavenību krekli, daži kausi un tamlīdzīgas relikvijas. Šobrīd nav redzami pat Jāņa Lūša fotoattēli. Lieta tā, ka sporta disciplīnu ir pulka, ekspozīcijas izvieto apskatei aprites kārtībā ne pārāk bieži.

Apjomīga izstāde, kas aizņem visu augšējo stāvu, šobrīd veltīta leģendārā burātāja Jevgeņija Kanska simtgadei. Pirmā uzvara gūta 15 gadu vecumā ar tēva dāvināto jahtu «Jolīti», balvā saņemta sudraba karote. 1932. gadā Kanskis absolvējis Kr. Valdemāra jūrskolu un ieguvis stūrmaņa diplomu. Burāšanai veltījis gandrīz 70 gadus, izcīnot neskaitāmas uzvaras dažāda mēroga sacensībās, vadot gan ūdens, gan ledus jahtas. 16 reizes bijis PSRS čempiona godā, daudzkārt palicis nepārspēts starptautiskās regatēs un mazāka mēroga sacensībās. Vitrīnā izbērts vesels sieks medaļu! J. Kanska dzīve pilnībā bijusi veltīta jahtu sportam.

Šeit nav tikai slavas zāle diženajiem, muzejā notiek parasts ikdienas darbs. Ierīkota pat mākslīga «klints» iesācēju-alpīnistu treniņiem. Te ierodas skolēni un Sporta akadēmijas studenti iepazīties ar bibliotēkas piedāvāto sporta literatūru, notiek semināri un tematiski sarīkojumi, sanāk tikties sporta veterāni. Namiņš Vecrīgā laipni ver durvis visiem, kas interesējas par fizisko kultūru.

Sociālās aprūpes ļaudis var lepoties — RISAC «Jugla» viņu rīcībā atrodas trenažieru zāle, kurā pieejamas visas vajadzīgās ierīces un sporta rīki. To visu sarūpēja Aija Zommerfelde pirms desmit gadiem, kad viņa centrā vadīja sporta lietas. Veselības pasākumi direktoram Andrim Cīrulim vienmēr bijuši prioritāri. Tika ierādīta piemērota telpa, iepirkti trenažieri, boksa maiss un citi bieži lietojami piederumi. Zāle atrodas pagrabstāvā, mazliet saules iespīd tikai rīta pusē. Sienas izkrāsotas zaļas, grīda — smilšu dzeltena, kā jūras dzelmē.

Patlaban sporta kompleksā saimnieko un trenē Kaspars Biezais. Zāle atvērta katru dienu, darbs sākas ar rīta rosmi. Gaidīts šeit ikviens, kam tuvs ir kustību prieks.

Gunārs Ozoliņš un Ziedonis Rudzītis mahten ietrenējušies šautriņu mešanā, trāpa mērķī kā īsti snaiperi. Nodarbības regulāri apmeklē Maiga, Ligita, Aldis un daudzi citi. Igors nenāk, viņš veic atlētisko vingrošanu pēc individuālas programmas uz balkona.

Trenētākie centra sportisti ik gadus brauc uz sacensībām Cēsīs un Daugavpilī. Galvenais jau — piedalīties!