Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Komentārs par Strazdumuižas organizācijas neredzīgo ciemata vietējās organizācijas viedokli

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 6/7 - 2008

Nodaļa — LNB

Komentārs par Strazdumuižas organizācijas neredzīgo ciemata vietējās organizācijas viedokli
E. Zariņš
LNB centrālās valdes priekšsēdētājs

Pēc iepazīšanās ar Strazdumuižas ciemata vietējās organizācijas valdes viedokli par LNB 17. kongresa lēmumiem (š. g. «Rosmes» maija numurā), vēlētos atgādināt, ka mēnesi pirms kongresa visām teritoriālo organizāciju valdēm un kongresa delegātiem tika nosūtīti LNB 17. kongresa materiāli, tai skaitā arī kongresa lēmuma projekts, un biedriem bija iespēja sniegt savus ierosinājumus kongresa dokumentu uzlabošanai.

Vēlos precizēt, ka mūsu biedrības attīstības koncepcijas darbības laiks beidzas 2008. gada beigās. Domāju, ka loģiski ir tas, ka jaunā koncepcija jāizstrādā līdz 2009. gadam.

Datortehnoloģijas un mobilo sakaru tehnoloģijas kongresa lēmumā iekļautas tāpēc, ka tās jau tagad ir pieejamas ar runas sintēzes programmām un ir visperspektīvākās un piemērotākās redzes invalīdiem.

Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā veicināja starptautisko sadarbību. LNB ir Pasaules un Eiropas Neredzīgo savienības locekle, Baltijas un Ziemeļvalstu NB padomes dalībniece, Baltijas valstu NB sadarbības organizācijas, «Baltie Committee» dalībniece. Arī LNB SIA un TO iesaistījās dažādos starptautiskos projektos, un domāju, ka šāda starptautiskā pieredzes apmaiņa paaugstina mūsu darbinieku profesionālo izaugsmi, paplašina redzesloku un ļauj nodibināt sakarus, kas veicina informācijas apmaiņu redzes invalīdu dzīves kvalitātes jautājumos.

Daļa starptautisko pasākumu notika Latvijā, un pēc manā rīcībā esošās informācijas iepriekšējās CV darbības laikā žurnālā «Rosme» publicēti 27 raksti par starptautisko pieredzi un sadarbību. Domāju, ka tas nav «trūcīgi», bet vienmēr jau var vēlēties vairāk.

Neapšaubāmi, ka sports ir nozīmīga visas Latvijas sabiedrības dzīves sastāvdaļa, un tieši tāpēc ar redzes invalīdu sporta problēmām jau apmēram 15 gadus sekmīgi nodarbojas Latvijas Neredzīgo sporta savienība (LNSS), kas ir no LNB neatkarīga organizācija. LNB savu iespēju robežās sniedz atbalstu LNSS darbībai.

Protams, ka LNB CV redzeslokā ir izglītības iegūšanas, tehnisko palīglīdzekļu saņemšanas, vides pieejamības u. c. jautājumi, kas aktuāli redzes invalīdiem šodien, un tie tiek risināti neatkarīgi no tā, vai tie ir, vai nav fiksēti kādā dokumentā.