Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Bērniem vajadzīga redzes korekcija

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 8 - 2008

Bērniem vajadzīga redzes korekcija
Delfi.lv

Aptuveni 10% bērnu nav veikta un ir nepieciešama redzes korekcija vai pat ārstēšana, liecina Latvijas Universitātes Optometrijas programmas studentu veikto bērnu redzes pārbaužu rezultāti.

Savukārt 30% bērnu, kuri jau nēsā brilles vai kontaktlēcas, tās neatbilst labas redzes nosacījumiem.

Trīs biežāk sastopamās redzes problēmas bērniem ir šķielēšana, pavājināta redze vienā vai abās acīs un refrakcijas problēmas. Jo agrāk traucējums tiek atklāts un novērsts, jo lielākas iespējas bērnam nākotnē redzēt pilnvērtīgi. Slikta redze bērnam var būt par cēloni nogurumam, galvas sāpēm un vājām sekmēm mācībās, norāda mediķi.

Mūsdienās obligātā redzes pārbaude bērniem ir paredzēta, sākot skolas gaitas septiņu gadu vecumā, bet nākamā obligātā medicīniskā pārbaude ir tikai, beidzot 9. klasi 15 gadu vecumā. Taču redzes problēmas var veiksmīgi novērst līdz desmit gadu vecumam. Ja bērna vecāki laikus nenovērtē bērna redzes stāvokli un nedodas pie acu ārsta, bērna redze šajā laika posmā var neatgriezeniski sabojāties.

Bērna redze bērnudārza un skolas vecumā vēl nav nostabilizējusies un ar laiku tā var mainīties, tāpēc regulāras pārbaudes ir nepieciešamas, norāda Latvijas Optometristu un optiķu asociācijas prezidents Vitolds Grabovskis.