Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Darba tirgus kļuvis atvērtāks invalīdiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 8 - 2008

Nodaļa — Ziņas un notikumi

Darba tirgus kļuvis atvērtāks invalīdiem

Situācija nodarbinātības tirgū ir strauji uzlabojusies, un darba devēji ir daudz atvērtāki invalīdu pieņemšanai darbā, teicis invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» vadītājs Ivars Balodis. Arī lielie uzņēmumi pārdomājuši savas darbības stratēģiju un kā vienu no potenciālajiem darba ņēmējiem izvirzījuši invalīdus, norāda Balodis.

«Apeirona» vadītājs informē, ka darba devēji tomēr vairāk meklē cilvēkus ar kustību traucējumiem, kamēr cilvēkus ar redzes traucējumiem vai intelektuālo invaliditāti pieprasa mazāk, tāpēc viņiem joprojām darbu atrast ir grūti.«Tas, iespējams, ir tāpēc, ka par šīm invaliditātes grupām sabiedrībai ir maz informācijas. Šiem cilvēkiem bieži vien ir nepieciešams asistents, kas līdzdarbojas ar viņu. Tāpat arī jāsecina, ka nav attīstītas specializētās darbnīcas, kur cilvēki ar intelektuālo invaliditāti varētu strādāt,» skaidroja Balodis.

Viņš arī norādīja, ka sociālā sistēma attīstās ļoti nevienmērīgi. «Nodarbinātības joma piedāvā darbu un plašas apmācības iespējas, taču sociālās palīdzības joma attīstās pretējā virzienā — izveidotā politika nesekmē un nemotivē invalīdus iesaistīties darba tirgū,» secina Balodis.

«Apeirona» vadītājs atzīst, ka darbaspēka trūkums valstī ir vairāk piesaistījis darba devēju uzmanību invalīdiem kā potenciālajiem darba ņēmējiem. «Tomēr kā nelāga tendence reizēm vērojama, ka daži darba devēji uzskata, ka invalīdi varētu būt «lētais» darbaspēks un viņiem var maksāt mazākas algas,» norāda Balodis.

Invalīdu un viņu draugu apvienības vadītājs norāda, ka invalīdi patlaban strādā dažādās sfērās. «Piemēram, neredzīgiem cilvēkiem ir vairāk nekā 50 profesiju saraksts, kurās viņi varētu strādāt. Tradicionāli cilvēkiem ar kustību traucējumiem piedāvā dažādus biroja darbus — lietvedis, grāmatvedis,» sacīja Balodis.

«Patlaban četri cilvēki ar kustību traucējumiem, kuri divu mēnešu kursos apguvuši datubāzu administratoru iemaņas, jau saņēmuši uzaicinājumu strādāt Iekšlietu ministrijā,» sacīja Balodis. «Šis patiešām bija ļoti izcils projekts, kur firmas pārstāvji paši piedāvāja savu finansējumu cilvēku apmācībai, un arī pēc iepriekšējās norunas starp «Oracle», «Mebius IT» un «Apeironu» cilvēkiem tika sameklēti dažādi darba piedāvājumi saistībā ar viņu jauniegūtajām zināšanām.»

Šis piedāvājums apliecinājis projekta autoru — biznesa programmatūras izstrādātāja «Oracle» un informācijas tehnoloģiju (IT) risinājumu uzņēmuma «Mebius IT» — ieceri novērst speciālistu trūkumu IT nozarē.

Svinīgā pasākumā tika pasniegti kvalifikāciju apliecinoši sertifikāti 14 cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kuri divu mēnešu kursos apguva datubāzu administratoru iemaņas.

Pēc kursu beigšanas jaunie speciālisti var gan klātienē, gan attālināti apkalpot uz «Oracle» bāzes veidotās IT sistēmas, kas Latvijā ir plaši izplatītas kā valsts, tā privātajā sektorā. Tas ļaus invalīdiem aktīvi strādāt un veidot karjeru, uzskata projekta autori.

Kursu absolventus jau intervējuši potenciālie darba devēji un viņiem izteikti darba piedāvājumi, informēja Balodis.

«Patlaban Latvijā gandrīz visās iestādēs IT industrijā novērojams cilvēku resursu trūkums, tāpēc mēs esam ļoti priecīgi par šādu iniciatīvu — izglītot cilvēkus «Oracle» datu bāzes vadības sistēmas tehnoloģijās. Invalīdiem, kuri tika apmācīti minētās tehnoloģijas izmantošanā, šī ir lieliska iespēja atrast savām spējām piemērotu darba vietu ar IT nozari saistītos uzņēmumos,» norādīja Iekšlietu ministrijas Informācijas centra priekšnieks Jānis Rītiņš, kura pakļautībā varētu strādāt daļa kursu beidzēju.

IT nozare ir ļoti pateicīga darba sfēra cilvēkiem ar kustību traucējumiem, jo modernās tehnoloģijas ļauj veikt darba devēja uzdevumus, pat neizejot no mājām. Tas nozīmē, ka reģionos dzīvojošajiem nav jāpārceļas uz Rīgu, lai varētu strādāt kādā prestižā uzņēmumā vai valsts iestādē, uzsver projekta autori.