Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Izlaidums LNB sociālajiem rehabilitētājiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 8 - 2008

Nodaļa — LNB

Izlaidums LNB sociālajiem rehabilitētājiem
Sandra Braunere
LNB rehabilitācijas centra direktore

Jūnijs tradicionāli ir izlaidumu mēnesis — gan skolās, gan augstskolās laimīgie absolventi saņem atestātus, diplomus, atzīmju lapas ar vairākus gadus krātajiem vērtējumiem, kā arī atzinīgus vārdus, apsveikumus un laba vēlējumus.

10. jūnijs ar krāšņiem ziedu pušķiem bija īpaša diena arī Latvijas Neredzīgo biedrības Cēsu MRU zālē — svinīgā izlaidumā 1.līmeņa augstākās profesionālās izglītības diplomus sociālā rehabilitētāja profesijā saņēma 12 jaunie speciālisti, kuri zināšanas apguva Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolā ««Attīstība»» Eiropas Sociālā fonda grantu shēmas «Profesionālās rehabilitācijas programmu attīstība un ieviešana» projekta «Pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas «Sociālā rehabilitācija» pilnveide un realizācija cilvēkiem ar redzes traucējumiem, izmantojot modernās informācijas un komunikācijas tehnoloģijas» ietvaros.

Šis izlaidums bija tāds pats kā daudzi citi, kas notika dažādās Latvijas mācību iestādēs. Ar satraukumu, prieku, ar padarīta darba apziņu un gandarījumu par sasniegto. Bet ne jau visos izlaidumos tiek saņemts valsts izglītības ministres personīgs apsveikums! Tātad šis izlaidums vienlaikus bija arī ļoti īpašs. Vispirms jau tādēļ, ka mācības beidza izturīgi un uzņēmīgi studenti, kuriem skolas gadi lielākoties jau krietnu laiku pagātnē. Lielākā daļa mācības veiksmīgi savienoja ar ģimenes un darba pienākumiem (deviņi projekta dalībnieki un projekta asistents ir LNB RC sociālie rehabilitētāji).

Tāpēc «Hip, hip, urrā!» un «Liels paldies par uzņēmību un centību!» (mācības veiksmīgi pabeidza visi projekta dalībnieki) cienījamajiem abiturientiem — apsveicam:

— Aiju Rīvīti (Cēsu TRDC),
— Irēnu Lāci (Cēsu TRDC),
— Zani Krūkli (Strazdumuižas RDC),
— Pēteri Locānu (Strazdumuižas RDC),
— Natāliju Kagani (RC),
— Laimoni Vērdiņu (Jēkabpils TRDC),
— Zintu Eniņu (Ventspils TRDC),
— Svetlanu Sproģi (Jelgavas TRDC),
— Janu Tīrumu (Liepājas TRDC),
— Sigitu Ausmiņu,
— Veru Šūberti,
— Aiju Jirgensoni,
— Gunāru Dzindzuku (Rēzeknes TRDC).

Šis projekts ir īpašs ar to, ka tam bija atšķirīgs mācību formāts — zināšanas vairāk tika apgūtas mutiski, ar skaņu, izmantojot pielāgotus datorus un mācību materiālus elektroniskā formātā.

Tādēļ vislielākais paldies sakāms SDSP augstskolai «Attīstība» — rektorei Lidijai Šiļņevas kundzei, Senāta priekšsēdētājai Ainai Vilciņas kundzei un pasniedzējiem.

Kā arī visiem projektā iesaistītajiem darbiniekiem, kuri nebaidījās riskēt, ieejot jaunā «lauciņā» — izglītības programmu īstenošanā cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Liels paldies studiju darba prorektorei Ivetai Dambes kundzei par projekta idejas atbalstīšanu un veiksmīgu īstenošanu, par pozitīvo attieksmi un studentu iedvesmošanu!

Paldies Aelitai Pāvuliņai un daudziem citiem kolēģiem par projekta ikdienas darbu veikšanu, materiālu gatavošanu vairāk nekā divu gadu garumā!

Mācību gaita projektā bija tieši tāda pati kā citiem: ar lekcijām, semināriem, grupu darbu, apgūstot zināšanas dažādos studiju moduļos — gan sociālo likumdošanu, ieskatu sociālā darba profesijās, gan starpprofesionāļu komandas nozīmi u. c. Bija arī prakses laiks LNB Rehabilitācijas centra struktūrvienībās un citās sociālā darba institūcijās, tika aizstāvēti projekti un valsts prakse. Visbeidzot — tika izstrādāti un aizstāvēti interesanti kvalifikācijas darbi, saņemot atzinīgu vērtējumu.

Iespējai mācīties jābūt visiem, neraugoties uz «formātu», un sabiedrībai šīs iespējas būtu jānodrošina.

Simbolisks ir augstskolas «Attīstība» logotips — plauksta, kura tur daudzas cilvēku figūriņas, un arī kāda no tās interneta mājaslapā lasāmajām atziņām: «Atvērt plaukstas pasaules gudrībai un vienotībai». Šoreiz tas tiešām ir izdevies.

Par jauno speciālistu kvalifikācijas darbos gūtajām atdziņām un secinājumiem pastāstīšu kādā no nākamajiem «Rosmes» numuriem. Jo šajā gribētos vēl mazliet palepoties arī ar citiem LNB RC darbiniekiem, kas ne tik sen saņēmuši augstākās izglītības diplomus. Tāpēc apsveicu:

— Kasparu Biezo (RC) ar Latvijas sporta pedagoģijas akadēmijā iegūto bakalaura grādu,
— Elitu Rubeni (RC), Sarmu Pārstrautu, Baibu Čunčiņu un Terēzu Petrēvicu (Rīgas pilsētas TRDC) ar SDSP augstskolā «Attīstība» iegūto 1. līmeņa augstākās profesionālās izglītības diplomu sociālā rehabilitētāja profesijā,
— Hariju Reinvaldu (RC) ar P. Stradiņa Veselības un sociālās aprūpes koledžā iegūto 1. līmeņa augstākās profesionālās izglītības diplomu sociālā rehabilitētāja profesijā.

Izlaidumos abiturientiem parasti saka: «Nu, visi ceļi ir vaļā!» Man gribētos cerēt, ka jauno speciālistu (daudziem jau ir ilga praktiskā darba pieredze šajā jomā) ceļi paliks tie paši iestaigātie — uz saviem rehabilitācijas centriem, īstenojot apgūtās zināšanas praksē, lai vēl veiksmīgāk palīdzētu citiem. Un varbūt arī — domājot par nākamā līmeņa izglītības apguvi.

Vēl tikai viena augstskolas «Attīstība» mājaslapā izlasīta atziņa: «Garīgā pilnveidošanās ir bezgalīga. Tā ir vienīgā, kas spēj padarīt mūs brīvus.» Tā teicis Dalailama. Tāpēc vēlos atgādināt, ka būs dabūjami rāmīši arī zelta krāsā — nākamā kaluma diplomiem.