Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Organizācijas iepazīstas ar darbspējas vērtēšanas sistēmas pilnveidošanu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 1 - 2013

Organizācijas iepazīstas ar darbspējas vērtēšanas sistēmas pilnveidošanu

18. decembrī «Apeironā» VDEĀVK pārstāvji nevalstisko organizāciju pārstāvjiem prezentēja jauno invaliditātes noteikšanas sistēmu, kas būs ērtāka gan klientiem, gan invaliditātes noteikšanas ekspertīzē iesaistītajiem speciālistiem.

Jauno invaliditātes noteikšanas sistēmu, kas attieksies uz darbspējas vecuma cilvēkiem, plānots ieviest 2015. gadā, pakāpeniski trīs līdz piecu gadu laikā. Paliks spēkā līdzšinējais invaliditātes iedalījums trīs grupās, kuram papildus norādīs arī darbspēju zudumu procentos.

Izmaiņas invaliditātes noteikšanā neattieksies uz cilvēkiem, kam invaliditāte jau piešķirta uz mūžu. Pilnveidotajai sistēmai būs vairāki ieguvumi. Tiks iesaistīti arī sociālie darbinieki, kuriem būs jāizvērtē personas vide. Sava stāvokļa izvērtējumu varēs sniegt arī paši klienti. Ģimenes ārstiem, psihiatriem un ārstiem piedāvās metodisko palīgmateriālu ar veselības zaudējuma noteikšanas kritērijiem.

Invalīdu organizācijas tiek lūgtas izvērtēt pilnveidoto invaliditātes noteikšanas sistēmas dokumentāciju un iesniegt savus komentārus un priekšlikumus papildināšanai līdz 2013. gada 18. februārim.