Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pagarina asistenta pakalpojuma izmaksu cilvēkiem ar redzes invaliditāti

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 1 - 2013

Pagarina asistenta pakalpojuma izmaksu cilvēkiem ar redzes invaliditāti

Cilvēki ar 1. grupas redzes invaliditāti varēs saņemt asistenta pabalstu par asistenta izmantošanu divus gadus ilgāk — līdz 2014. gada 31. decembrim. To paredz Labklājības ministrijas (LM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par darbības programmas «Cilvēkresursi un nodarbinātība» papildinājuma 1. 4. 1. 1. 1. apakšaktivitāti «Kompleksi atbalsta pasākumi iedzīvotāju integrēšanai sabiedrībā un darba tirgū», ko 2012. gada decembrī atbalstīja valdība.

Šo pabalstu arī turpmāk saņems tie cilvēki ar 1. grupas redzes invaliditāti, kuri to saņem jau pašlaik. Plānots, ka pabalsts asistenta pabalstu apmaksai būs nepieciešams vidēji 1800 cilvēkiem. Šo pabalstu saņem arī tie cilvēki, kuru invaliditātes cēlonis ir kāda cita saslimšana, bet kuriem ir vienlaikus 1. grupai atbilstoši redzes traucējumi.

Līdz šim bija paredzēts, ka pabalstu par asistenta izmantošanu no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem apmaksās tikai līdz 2012. gada 31. Decembrim. Pagarināt pabalsta izmaksas termiņu par diviem gadiem bija iespējams saskaņā ar Saeimas 2012. gada 15. novembrī atbalstītajiem grozījumiem invaliditātes likumā.

Pabalsts ir 12 lati par asistenta izmantošanu 10 stundas nedēļā. Katru gadu — gan 2013., gan 2014. gadā asistenta pakalpojuma apmaksai cilvēkiem ar 1. grupas redzes invaliditāti paredzēti 942,2 tūkstoši latu. Plānots, ka no 2015. gada 1. janvāra mērķa grupai pabalstu piešķirs no valsts budžeta līdzekļiem.

Aktivitātei «Kompleksi atbalsta pasākumi iedzīvotāju integrēšanai sabiedrībā un darba tirgū» pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 11,94 miljoni latu, tai skaitā ESF finansējums — 10,94 miljoni latu un valsts budžeta finansējums — 1 miljons latu. Papildus aktivitātei ir pieejams virssaistību finansējums 1,19 miljonu latu apmērā.