Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Kā sarīkot sirsnīgu koncertu?

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 10 - 2013

Kā sarīkot sirsnīgu koncertu?

Svetlana Lobanova
LNB sabiedrisko attiecību speciāliste

Koncerts «Lai dziesma mūs ceļ» notika saulainā svētdienā, 2013. gada 29. septembrī, sociālās aprūpes centrā «Mežciems». Uzstājās LNB Strazdumuižas kluba senioru jauktais koris «Jolanta» un Strazdumuižas pūtēju orķestris. Pēc lieliskā koncerta, dodoties mājās, ar pāris rudens ziedu pušķīšiem, domāju, kas bija koncerta sirsnības pamatā?

Kad ierados pie Strazdumuižas kluba, kur bija sarunāta tikšanās vieta un transports, pūtēju orķestra dalībnieki jau gaidīja izbraukšanu, dungojot meldiņus un stāstot anekdotes. Koristi pienāca nedaudz vēlāk, un tad visi, vienam par otru parūpējoties, sakāpām busiņā un devāmies uz sociālās aprūpes centru.

Pasākumu apmeklēja salīdzinoši neliela auditorija, ap trīsdesmit pieci cilvēki ieņēma ērtākās vietas lielajā pansionāta zālē un veselu stundu aplaudēja pēc kora un orķestra priekšnesumiem. Kā atzina kora prezidente, koncertam par iemeslu bija skaists notikums — uzšūti jauni tērpi. Sievas tika pie garām kleitām, bet vīriem pašuva bikses, vestes un kleitām pieskaņotus kaklautus. Tērpi tika pašūti Latvijas Kopienu iniciatīvu fonda projekta ietvaros ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu, kas piešķīra finansējumu jauktā kora tērpiem un koncerta rīkošanai.

Man izdevās nobildēt kori jaunajos tērpos (skat. foto uz 3. vāka), tomēr zāles apgaismojums neļāva pilnībā izpausties fotogrāfijas iespējām, taču bildes visi gribētāji var aplūkot biedrības mājaslapā www.lnbiedriba.lv sadaļā «Galerija».

Domāju, koncertu sirsnīgu padarīja mūsu pašu dalībnieku spēja dziedāt no sirds un arī kora saliedētība, kas izpaudās, kad vīriem pēc diriģenta uzaicinājuma vajadzēja sasiet lakatiņus vienotā stilā un visi palīdzēja viens otram, cik vien varēja. Sākumā katram bija sasiets atšķirīgs mezgls, bet ar kopējām pūlēm visi panāca vienotu rezultātu. Kad visi saposās, mēģinājums varēja sākties, un bija arī centieni izveidot kopēju performanci, kad koris dzied, bet pūtēju orķestris spēlē pavadījumu.

Kora izpildījums skaņdarbam «Saule, Pērkons, Daugava» bija emocionāli iespaidīgs, savukārt, pūtēju orķestra skanējums lika atnācējiem kustināt kājas melodijas ritmā. Visbeidzot, izskanot pēdējiem pateicības vārdiem un aplausiem, visi steidzīgi devās mājās ar atziņām, ko un kā labāk darīt nākamajos koncertos — 19. oktobrī Rēzeknē un 2. novembrī Cēsīs.

Gan koncertā, gan arī projekta laikā nemitīgi tika uzsvērts lielais šuvējas darbs, kura pat paveica vairāk, nekā tika gaidīts. Lielu paldies par sadarbību sakām šuvējai Ingai Paņko, kas ar kolēģēm pacietīgi mērīja un laboja tērpus atbilstoši dziedātāju vajadzībām. Priecē, ka Dziesmusvētku dalībnieku kolektīvi lieliski saprotas, jo arī Inga piedalījās šīsvasaras Dziesmusvētkos kā dejotāja.

Lai mūsu biedrības korim un orķestrim ir radošas iedvesmas pilns laiks un atsaucīgiem klausītājiem pilni koncerti arī turpmāk!

1.vāks-Jolanta