Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Trīspadsmit brīnišķīgi mirkļi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 10 - 2013

Trīspadsmit brīnišķīgi mirkļi

Viktors Filatovs
LNB Rēzeknes TO valdes loceklis

Ir beidzies ESF atbalstītais projekts «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā».

Cilvēka dzīve ir samērā gara, bet paskrien ļoti ātri. Tāpat arī šis mums tik ļoti nozīmīgais projekts, kurš ilga čatrus gadus, paskrēja kā brīnišķīgs mirklis.

LNB Rēzeknes TO aktīvi piedalījās šajā projektā. Šeit darbojās 13 aktivitātes: latviešu valoda, angļu valoda, aušana, pašizteiksme, ēdienu gatavošana, sports, datori, psiholoģija, dekoratīvā māksla, floristika, stils un imidžs, tiflotehnikas apguve, klūgu pīšana.

Šo aktivitāšu nodarbībās prasmes un iemaņas apguva 140 personas ar redzes traucējumiem, visu vecumu cilvēki: gan gados jaunāki, gan pirmspensijas vecuma, gan pensionāri no Rēzeknes pilsētas, Rēzeknes, Viļānu, Ludzas, Preiļu, Līvānu, Zilupes, Kārsavas, Aglonas un citiem novadiem. Projekts atgrieza mums aizmirsto dienas gaismu, iedvesmu, varēšanu, un daudzi tā dalībnieki it kā pamodās no jauna.

Tika dota iespēja attīstīt savas spējas dažādās nodarbībās, papildināt jau esošās, kā arī iegūt jaunas zināšanas un iemaņas.

Daudzi iemācījās aust šalles, paklājiņus, salvetes, no klūgām pīt skaistus groziņus un paplātes, izgatavot dažādus dekoratīvās mākslas priekšmetus, pērļot, pareizi lietot dažādu tiflotehniku, atveidot krāsās, skaņās, vārdos, kulinārijas mākslā savas dvēseles sajūtas.

Es arī piedalījos dažādās projekta aktivitātēs.

Agrāk gandrīz nemaz nerunāju latviešu valodā. Pateicoties latviešu valodas nodarbībām, es tagad diezgan brīvi runāju valsts valodā.

Datornodarbībās ieguvu zināšanas un prasmes darbam ar skaņas sintēzes programmu JAWS FOR WINDOWS, psiholoģijas nodarbībās iemācījos strādāt ar sevi, meditēt, saņemt no varavīksnes krāsām un mūzikas skaņām pozitīvu enerģiju, apmeklējot ēdienu gatavošanas nodarbības, iemācījos gatavot garšīgus ēdienus gan ikdienai, gan svētkiem, dažādas delikateses.

Mana pasaule kļuva gaišāka un plašāka!

Galvenais projekta mērķis — palielināt un uzlabot iespēju cilvēkiem ar redzes traucējumiem iekļauties sabiedrībā, iesaistīties un konkurēt darba tirgū.

Visas aktivitātes projektā bija mums ļoti noderīgas! Mēs kļuvām garīgi bagātāki, jauni iespaidi, sirdī patīkamas atmiņas.

Cik jauki bija aizmirst par saviem gadiem un atkal ienirt mācību procesā, kas notika savstarpējās sapratnes un draudzības atmosfērā.

Mēs gājām uz nodarbībām, bijām moži un enerģijas pilni.

Kafijas paužu laikā pie aromātiskas kafijas tases draudzīgā gaisotnē mēs runājām par savām problēmām un sasniegumiem, dalījāmies bēdās un priekos, radām atbalstu un sapratni.

21. augustā Rīgā viesnīcā «Maritim Park Hotel Riga» LM kopā ar LNB rīkoja šī projekta noslēguma konferenci. Tika veikts kopsavilkums — analizēta projekta gaita, izteiktas pozitīvās puses un trūkumi, pieredzes un ideju apmaiņa.

Konferencē piedalījās arī Rēzeknes TO pārstāvji. Tika godināti labākie projekta īstenotāji.

Par ieguldīto darbu projekta īstenošanā ar LM Atzinības rakstiem tika apbalvoti arī Rēzeknes TO projekta koordinators Gunārs Dzindzuks un koordinatora palīdze Ināra Zeltiņa.

Savukārt, mēs, šī projekta dalībnieki, no visas sirds izsakām pateicību Gunāram un Inārai un sakām lielu paldies!

Gunārs — cilvēks, kurā kopā sasaucas gan principialitāte, gan atsaucība, labestība un sava darba mīlestība — ieguldīja daudz pūļu un sava brīvā laika šī projekta īstenošanā. Viņa sirdī mīt rūpes par mums.

Ināra ne tikai darbojās projekta «papīru pasaulē», bet arī katru rītu mūs satika ar labu vārdu un smaidu.

Izsakām pateicību arī Rēzeknes TO valdes priekšsēdētājai Valentīnai Lansbergai! Neskatoties uz lielo aizņemtību, viņa vienmēr atrada laiku apmeklēt mūs nodarbībās, sniegt padomu un uzmundrināt.

Sakām arī lielu paldies visu aktivitāšu nodarbību vadītājiem un asistentiem! Mīļie nodarbību vadītāji! Jūs dalījāties ar mums savās zināšanās, pieredzē, gudrībā, dāvājāt mums savu mīlestību un sirds siltumu.

Arī asistenti-pavadoņi veltīja mums daudz laika un uzmanības, pavadot mūs un asistējot nodarbību laikā.

Projektā mēs guvām gan prieku par kopā būšanu, gan arī lielu labumu sev — kļuvām daudz pārliecinātāki par savām spējām, drosmīgāki. Svarīgi arī tas, ka, projektam beidzoties, mūsu biedrībā izveidojās vairāki interešu klubi: floristika, aušana, mūzika, dekoratīvā māksla.

Mēs, rēzeknieši, ļoti gaidām jaunus projektus! Jo tie mums dzīves saturu lej kā saule sasilda mūsu sirdis, mūsu dvēselēs puķes sēj.

Cik jauki, ja tu neesi vientuļš!