Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

ASV visas TV programmas internetā būs ar subtitriem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 12 - 2013

ASV visas TV programmas internetā būs ar subtitriem

Pēteris Vilisters, Latvijas Nedzirdīgo savienība

Pēc daudzu gadu neatlaidīga darba ASV Nacionālajai Nedzirdīgo asociācijai (NAD) un citām atbalstošām organizācijām izdevies panākt, ka pieņemti federālie (visas valsts) noteikumi, kas regulē slēpto titru ieviešanu valstī.

Tie stājās spēkā šā gada 30. aprīlī. Saskaņā ar šiem noteikumiem video programmas, kas tiek demonstrētas internetā, pēc tam, kad tās parādītas televīzijā, jānodrošina ar titriem atbilstoši sekojošam Federālās komunikācijas komitejas grafikam.

Katrai jauno video programmu kategorijai noteikts termiņš, kad tai jābūt ar subtitriem. Sākot ar 2013. gada 30. septembri visām jaunajām video pārraidēm internetā jābūt apgādātām ar titriem. Video pārraides, kas veidotas pirms 2012. gada aprīļa, bet tiek atkārtoti demonstrētas TV, jāapgādā ar subtitriem ne vēlāk kā līdz:

• programmas, kas demonstrētas pēc 2014. gada 30. marta, jānodrošina internetā ar subtitriem 45 dienu laikā pēc izrādīšanas TV;
• programmas, kas demonstrētas pēc 2015. gada 30. marta, jānodrošina internetā ar subtitriem 30 dienu laikā pēc izrādīšanas TV;
• programmas, kas demonstrētas pēc 2016. gada 30. marta, jānodrošina internetā ar subtitriem 15 dienu laikā pēc izrādīšanas TV.

Tehniski šādas prasības jānodrošina ar plašu ierīču klāstu, kas ietver datorus, viedtālruņus, DVD, Blu-ray pleijerus un citas ierīces, kas spēj uztvert un atskaņot videopārraides ar skaņu. Visām šīm ierīcēm, kas tiks ražotas vai tirgotas ASV, no 2014. gada 1. janvāra tehniski jābūt gatavām demonstrēt slēptos titrus.