Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Reģionālās mobilitātes pasākums palīdzēs atrast darbu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 3 - 2013

Reģionālās mobilitātes pasākums palīdzēs atrast darbu

Bez darba esošie cilvēki, kuri vēlēsies doties strādāt uz darbavietām attālāk no dzīvesvietas, varēs iesaistīties reģionālās mobilitātes programmā «Darbs Latvijā», saņemot transporta vai mājokļa īres kompensāciju līdz 280 latiem. Tas palīdzēs iesaistīt darba tirgū cilvēkus, kuri bez darba būs bijuši 6 mēnešus.

Reģionālās mobilitātes atbalsta pasākums sāks darboties 2013. gada aprīlī. Tā mērķis ir sniegt atbalstu tiem cilvēkiem, kas pēc būšanas bezdarbnieka statusā sameklēs darbu ārpus savas deklarētās dzīvesvietas (vismaz 20 km attālumā). Tas nozīmē, ka bezdarbniekiem piedāvās iespēju no savas dzīves vietas nokļūt līdz darbavietai, kas bez atbalsta saņemšanas nebūtu izdevīgi vai pat būtu neiespējami.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem, ko 26. februārī atbalstīja valdība.

«Darbs Latvijā» sāksies pilotprojekta veidā, lai noteiktu tā efektivitāti un ietekmi uz darba tirgu. Pilotprojekta ietvaros atbalsts paredzēts darbavietās, kas atrodas visā Latvijas teritorijā, kur ir pieprasījums pēc konkrētā cilvēka iegūtās izglītības un profesionālās pieredzes, izņemot Rīgu. Rīgā atbalstu varēs saņemt tikai tad, ja darba devējs piedāvās vienlaikus uzsākt darba tiesiskās attiecības ar vismaz 25 Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētiem bezdarbniekiem.

Mobilitātes pasākuma ietvaros iesaistītajiem cilvēkiem plānots kompensēt divu veidu izmaksas: transporta tēriņus braucieniem no deklarētās dzīvesvietas uz darbavietu un atpakaļ, vai dzīvokļa īres izdevumus. Paredzēts, ka atbalsta saņēmējs pirmajos četros darba tiesisko attiecību mēnešos kopā varēs saņemt ne vairāk kā 280 latus.

Uz mobilitātes atbalsta pasākumiem cilvēks atkārtoti varēs pretendēt ne agrāk kā 36 mēnešus pēc tam, kad būs beidzies iepriekšējais finanšu atbalsts.