Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ziņas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 4 - 2013

ZIŅAS

 

— Katra mēneša otrajā ceturtdienā pl.16 «Rosmes» redakcijas telpās notiek autoru un lasītāju vakari. Aicināti piedalīties visi, kas vēlas ietekmēt žurnāla «Rosme» saturu ar savām idejām un rakstiem vai vienkārši pavadīt ceturtdienas vakaru radošā vidē pie tējas tases. Nākamās tikšanās reizes: 9. maijā (tēma — japāņu Brails, vada Aleksandrs Vorslovs), 13. jūnijā, 11. jūlijā.

— LNB CV priekšsēdētāja S. Sproģe martā aicināja atsaukties jauniešus, kuri vēlas iesaistīties LNB Jauniešu apvienības darbā. Aprīlī notika pirmā jauniešu iniciatīvas grupas sanāksme, kurā apsprieda šīs apvienības tuvākos un tālākos nākotnes plānus un izveidoja vairākas darba grupas, kuras turpinās strādāt atbilstoši savam virzienam (sports, kultūra, ārvalstu pieredzes apmaiņa, nometņu organizēšana, mentoru programma, brīvprātīgo darbs u. c.). Ikviens, kas arī vēlas piedalīties LNB Jauniešu apvienībā, ir aicināts atsaukties — ideju ir daudz, darba pietiks visiem, bet katra individuāls ieguvums būs pieredze, draugi un jaunas iespējas! Informāciju var iegūt pie LNB projektu vadītājas Anetes Jēkabsones (anete.jekabsone@gmail.com, 67533891).

— Nodibināta jauna nevalstiska organizācija «Servisa suņu biedrība». Tās mērķi: veicināt cilvēku ar īpašajām vajadzībām pilnvērtīgu iekļaušanos sabiedrībā ar servisa suņu palīdzību; attīstīt suņu-pavadoņu un citu servisa suņu kustību Latvijā; apvienot šajā biedrībā servisa suņu turētājus, domubiedrus un atbalstītājus; piesaistīt ziedojumus šo mērķu sasniegšanai. Sadarbībā ar LNB un citām organizācijām 14. aprīlī biedrība organizēja Latvijā pirmā suņa-pavadoņa dzimšanas dienas svinības un iepazīstināja interesentus ar saviem nākotnes plāniem. Sazināties ar jauno biedrību var, rakstot vēstules uz adresi Pāles iela 14, k.1, Rīga, LV-1024 vai uz e-pastu: servisasuns@gmail.com.


— 27. aprīlī LNB piedalās Lielajā Talkā kopā ar partiju «Vienotība» Latvijas Prezidentūras ES padomē sekretariātu, talkojot Strazdumuižas kluba teritorijā — sakops nūjošanas trasi un pastaigu taku gar Juglas ezeru, atjaunos estrādes soliņus un savāks izmētātos atkritumus. Aicinām visus biedrības biedrus ne tikai šajā dienā, bet arī ikdienā rūpēties par savu vidi un palīdzēt savai vietējai LNB organizācijai labiekārtot tās apkārtni — satīrīt atkritumus, stādīt kokus, radīt brīnišķīgas puķu dobes, izgatavot putnu būrīšus, atjaunot žogus un soliņus.

— LNB Daugavpils TO informē, ka ir nomainīta šīs organizācijas e-pasta adrese: lnb_daugavpils@inbox.lv.


— LNB Rīgas pilsētas organizācija aicina aizpildīt virtuālo aptauju par komunikāciju biedrībā, lai noskaidrotu aktuālākās problēmas un kopīgi rastu risinājumu: www.visidati.lv/aptauja/776589636/

— Latvijas Valsts mežzinātnes institūts «Silava» izdevis izziņas materiālu redzīgo un Braila rakstā «Meža selekcija», autors Āris Jansons. Pateicamies par biedrībai dāvinātiem 30 eksemplāriem Braila rakstā un PDF formātā redzīgo rakstā tekstu! Ja kāds vēlas šo grāmatu lasīt, lūdzu, sazinieties ar sev tuvāko LNB TO!

— 10. maijā pl.10 atvērto durvju diena Sociālās integrācijas valsts aģentūras Jūrmalas profesionālajā vidusskolā un Koledžā, kas piedāvā cilvēkiem ar invaliditāti par valsts budžeta līdzekļiem apgūt piemērotu profesiju. Adrese: Slokas iela 68, Dubulti. Tālrunis informacijai 67811704.

— Cilvēkiem ar invaliditāti kopš bērnības pēdējoreiz pabalsts palielināts 2009. gadā, bet dzīves dārdzība augusi par vairāk nekā 9%. Ņemot vērā šos aprēķinus, LM gatavojas valdībā iesniegt priekšlikumus apspriešanai, lai no nākamā gada palielinātu valsts pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti, piemērojot koeficientus. Saskaņā ar LM datiem, no visiem cilvēkiem ar invaliditāti sociālā nodrošinājuma pabalstu saņem 12%, pārējie saņem invaliditātes vai vecuma pensiju. 51% no šī pabalsta saņēmējiem ir cilvēki ar 2. invaliditātes grupu, bet 16% ir 1. invaliditātes grupa. Gandrīz 70% pabalsta saņēmēju invaliditāte ir kopš bērnības.

— Satversmes tiesa par neatbilstošu Satversmei atzinusi normu likumā «Par valsts pensijām», kas noteic, kā pārrēķināma invaliditātes pensija cilvēkam, ja tiek mainīta invaliditātes grupa. Tiesa šādu lēmumu pieņēmusi pēc Augstākās tiesas pieteikuma, pamatojoties uz konkrētas personas sūdzību. Invaliditātes pensijas saņēmējam Uldim Strautkalnam VSAA, pārejot no trešās uz otro invaliditātes grupu un attiecīgi pārrēķinot invaliditātes pensiju, neņēma vērā veiktās sociālās iemaksas, jo to neparedz pensiju likums. Tieši šo normu par neatbilstošu Satversmei atzinusi Satversmes tiesa. Tā uzskata, ka, aprēķinot personai izmaksājamās invaliditātes pensijas apmēru, ir jāņem vērā personas veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, ja to ņemšana vērā personai nodrošina augstāku invaliditātes pensijas apmēru. LM grasās gatavot grozījumus, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, taču līdz šā gada oktobrim spēkā būs vēl līdzšinējā kārtība.

— LM sagatavojusi grozījumus MK noteikumos, lai bērnu-invalīdu vecāki varētu vieglāk pieteikties pensijai ar atvieglotiem noteikumiem. Vecāki vai aizbildņi, kuri ir kopuši bērnu ar invaliditāti vismaz 8 gadus laikā no bērna dzimšanas līdz viņa 18 gadu sasniegšanai, var doties pensijā 5 gadus pirms pensijas vecuma sasniegšanas (pašlaik tie ir 62 gadi), ja viņu kopējais darba stāžs ir vismaz 25 gadi.