Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jauna ideja briļļu pielietošanai

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 5 - 2013

Jauna ideja briļļu pielietošanai
Anita Zvirgzde

Kādā darbadienas rītā Rosmes redakcijā ienāca jauns puisis ar stāstu, kas varētu interesēt cilvēkus ar redzes traucējumiem. Ieklausījos un nolēmu ar jums, mīļie lasītāji, dalīties. Jo šis ir stāsts par jauniešiem, kuri vēlas Latvijai dot to, ko paši plašajā pasaulē atraduši.

Edijs trīs gadus dzīvojis un strādājis Parīzē. Sirdī mīl šo zemi, valodu un kultūru, tomēr Latvijas lauku smarža vilinājusi mājās, jo puisis nāk no Madonas puses. Ar vienkāršu un sirsnīgu skatienu, atvērtu sirdi un drošu smaidu — tāds bija mans pirmais iespaids par Ediju Lambertu, kad viņš stāstīja par brillēm, kuras vēlas ieviest arī Latvijā. Madonas pilsētas dome viņa ideju jau nolēmusi ieviest savās pārvaldes institūcijās.

«Brilles ar augstu pievienoto vērtību»
— šāds ir projekta nosaukums, kuru Edijs aizsācis 2012. gadā. Viņš ievērojis Parīzē, ka publiskās vietās, kur cilvēkiem jāspēj izlasīt dokumentus vai tos parakstīt, pieejams statīvs ar tādu kā pildspalvas kātu, tikai galā tam piestiprinātas brilles. Eleganti, diskrēti un ērti! Ja cilvēks aizmirsis mājās brilles, viņš var izmantot šīs līdzīgi kā palielināmo vai lupu, aristokrātiski pieliekot tās pie acīm.

Edijs uzreiz sapratis, ka arī Latvijā derētu valsts iestādēs, bankās vai restorānos cilvēku ērtībai šāds neliels palīglīdzeklis, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, kad brilles palikušas mājās. Atradis ražotāju, nopircis dažus paraugus un vedis uz Latviju. «Šeit nav doma par biznesu,» stāsta Edijs. «Pasaulē ir daudz labu ideju, kas spēj atvieglot mūsu ikdienu. Būtu priecīgs, ja Latvijā pašvaldību iestādes vai bankas spētu parūpēties arī par cilvēkiem, kuriem ir vāja redze.» Šādas brilles jeb dizaina lupas jau lieto vairākās pasaules valstīs, jo šī ir inovatīva ideja.

Projekts iesniegts Swedbankas sociālo projektu konkursā «OpenMind-2013». Tā kā tas paredzēts studentiem, bet Edijs nu jau kādu laiku atpakaļ beidzis savas studijas, tad viņam palīdz draugs Miķelis Melderis. Abi kopā uztaisījuši video (to var atrast YouTube ar projekta nosaukumu) un iesnieguši savu ideju konkursam. Tālāk jau viss balsotāju rokās — līdz 26. maijam portālā open.lv.

Projekta mērķis —
— uzlabot sadzīvi un savstarpējās saskarsmes kvalitāti Madonas novada vājredzīgajiem un cilvēkiem ar redzes traucējumiem dažādās vecuma grupās. Padarīt viņu ikdienu patīkamāku, ļaujot izvairīties no mulsinošām situācijām, kas saistās ar grūtībām salasīt un rakstīt vai vienkārši aizmirstām brillēm mājās.

«Brilles piemērotas ikkatram, jo tās aprīkotas ar +2,5 dioptrijas lēcām, kas uzlabos visa veida tālredzību, attiecīgi pietuvinot vai attālinot tās no acīm,» stāsta Edijs. «Būtiski, ka tās ir vienlīdz efektīvi izmantojamas kā labročiem, tā kreiļiem, jo ir taisnas. Brilles tiek ražotas no videi draudzīgiem, otrreiz pārstrādātajiem, materiāliem, savukārt, lēcas ir radītas ar noturību pret skrāpējumiem!

Vēlamies ļaut just sabiedrībai kopumā, ka mēs par savu cilvēku domājam, pamanām un nākam tam pretī. To, ka viņš ir svarīgs un mums īpašs.
Reaģējot uz konkursa un projekta galīgo rezultātu kā piemēru, kas ir svarīgs iespējamajā pakalpojuma attīstībai nākotnē, vēlamies šīs brilles piedāvāt ieviest arī lielākajiem uzņēmumiem Latvijā. Sākot ar banku tīkliem, privātuzņēmumiem, restorāniem, optikas saloniem, izglītības iestādēm un pašvaldībām, tādējādi veicinot šī bezmaksas pakalpojuma pieejamību sabiedrībai daudz plašākā mērogā. Tas var kļūt ne tikai par lokālu, bet arī globālu labumu sabiedrībai visā Latvijā.»

Atbalsts
Ja vēlaties atbalstīt puišu ieceri ieviest Latvijā šīs brilles ar pievienoto vērtību, sekojiet «OpenMind-2013» mājaslapā izsludinātam konkursam un balsojiet!

Piešķirtā balva — 2000 latu — spēs palīdzēt iesākt šīs idejas realizāciju visā Latvijā.

Un iespējams, kādu dienu arī Tev, Rosmes lasītāj, ieejot savā bankā vai pasta nodaļā, būs pieejama ne tikai pildspalva dokumentu parakstīšanai, bet arī dizaina brilles.

Brilles