Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Latvija pāriet no lata uz eiro

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 8 - 2013

Nodaļa – Eiro ieviešana Latvijā


Latvija pāriet no lata uz eiro

Tā kā Latvija pāriet no lata uz eiro jau ar nākamā gada 1. janvāri, Rosme sadarbībā ar Finanšu ministriju un Latvijas Banku informēs savus lasītājus par galvenajiem pārejas posmiem, aktuāliem jautājumiem un kopā ar LNB Rehabilitācijas centru organizēs materiālu izdali — monētu atpazīšanas plāksnītes, informatīvus materiālus un plakātus.

Svarīgākie datumi, kam iesakām pievērst uzmanību eiro ieviešanas procesā:
— 2013. gada augusts — oktobris — iztukšojiet savas cūciņas un zeķes! Laikus ieskaitiet skaidrās naudas uzkrājumus kontos, lai pēdējās dienās pirms eiro ieviešanas nav jāstāv rindā.
— 2013. gada oktobris — 2014. gada 30. jūnijs — preču un pakalpojumu cenas tiks atainotas latos un eiro.
— 2014. gada 1. — 14. janvāris — varēs norēķināties gan latos, gan eiro. Atlikums tiks izdots tikai eiro. Pēc 14. janvāra vienīgais maksāšanas līdzeklis būs tikai eiro.
— 2014. gada 1. janvāris — 1. jūlijs — komercbankās skaidru naudu bez maksas varēs mainīt pus gadu.
— 2014. gada 1. janvāris — 1. aprīlis — Latvijas Pasta nodaļās skaidru naudu varēs mainīt 3 mēnešus.
— 2014. — beztermiņa — Latvijas Bankas filiālēs skaidru naudu bez komisijas maksas varēs mainīt neierobežotu laiku.

KĀDS BŪS LATA UN EIRO MAIŅAS KURSS?
Latus uz eiro bez komisijas maksas varēs apmainīt pēc Latvijas Bankas līdz šim noteiktā un ES Padomes neatsaucami fiksētā kursa: 0,702804 lati par 1 eiro (1 lats ir 1,42 eiro).

KĀ NOTIKS NAUDAS MAIŅA?
Tā nauda, kas atradīsies bankās, tiks samainīta automātiski un bez komisijas maksas. Jūsu kontā eiro ieviešanas dienā — 2014. gada 1. janvārī — lati tiks konvertēti uz eiro pēc noteiktā maiņas kursa.

KO DARĪT AR LATIEM, KAS UZKRĀTI SKAIDRĀ NAUDĀ?
Pirmajās divās nedēļās pēc eiro ieviešanas Jūs tos varēsiet tērēt kā ierasts, bet atlikumu saņemsiet eiro. Vēl pusgadu pēc eiro ieviešanas latus pret eiro varēs samainīt visās komercbankās (pirmos trīs mēnešus — arī 302 Latvijas pasta nodaļās), bet Latvijas Bankā tas būs iespējams neierobežotu laiku — kaut vai pēc 10 gadiem.

KĀ TIKS IZMAKSĀTAS ALGAS UN PABALSTI, KĀ ARĪ PENSIJAS?
Pēc eiro ieviešanas algu, pensiju vai citus maksājumus saņemsiet eiro. Pārrēķini tiks veikti pēc noteiktā kursa, noapaļojot līdz veseliem eiro centiem (divas zīmes aiz komata) pēc matemātiski ierasta principa: līdz pieci — uz leju, no pieci (ieskaitot) — uz augšu. Tas pats notiks ar kredītsaistībām, kas pašlaik ir latos.
Piemēram: pensija 200,00 lati /0,702804 = 284,574352 (noapaļošana notiek uz leju) = 284,57 eiro.
Pensija 190,00 lati /0,702804 = 270,345644 (noapaļošana notiek uz augšu) = 270,35 eiro.

KĀ VARĒS SALĪDZINĀT CENAS PIRMS UN PĒC EIRO IEVIEŠANAS?
Jau trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas — no š. g. oktobra — veikalos un visur citur cenas būs jānorāda kā latos, tā eiro. Cenu norādes latos tiks saglabātas vēl pus gadu pēc eiro ieviešanas — līdz 2014. gada jūnija beigām. Tas ļaus vieglāk sekot cenām. Jau no 12. jūlija ir uzsākta iniciatīva «Godīgs eiro ieviesējs» — ja veikalā redzēsiet šādu uzlīmi, tas nozīmē, ka tirgotājs ir devis godavārdu, ka cenas pārrēķinās pareizi.

KAS BŪS ATTĒLOTS UZ LATVIJAS EIRO MONĒTĀM?
Uz 1 un 2 eiro monētām būs redzams tautumeitas portrets — tas pats, kas uz pirmskara laika kaltajiem sudraba pieclatniekiem. Uz visām centu monētām būs attēlots Latvijas valsts ģērbonis. Eiro banknotes visās valstīs ir vienādas.

VAI AR LATVIJĀ IZLAISTAJĀM EIRO BANKNOTĒM UN MONĒTĀM VARĒS NORĒĶINĀTIES ARĪ CITUR?
Eiro būs derīgi visās eirozonas valstīs. Tas nozīmē, ka ar Latvijas eiro monētām norēķināsies cilvēki Vācijā vai Francijā (un, protams, Latvijā nonāks arī šo valstu monētas). Izņēmums būs eiro jubilejas un piemiņas monētas, kuras būs oficiāls maksāšanas līdzeklis tikai tajā valstī, kurā tiks izlaistas.

KURĀS VALSTĪS APGROZĪBĀ IR EIRO?
Latvija kļūs par 18. eirozonas valsti, pievienojoties Austrijai, Beļģijai, Francijai, Grieķijai, Igaunijai, Īrijai, Itālijai, Kiprai, Luksemburgai, Maltai, Nīderlandei, Por¬tugālei, Slovākijai, Slovēnijai, Somijai, Spānijai un Vācijai. Mūsu kaimiņi, Lietuva, cer eiro ieviest vēl gadu vēlāk, 2015. gadā.

VAI NAUDAS PĀRSKAITĪJUMI UZ CITĀM EIROZONAS VALSTĪM PĒC EIRO IEVIEŠANAS KĻŪS ĀTRĀKI UN LĒTĀKI?
Maksājumi būs tikpat ātri kā šobrīd — saņēmējam tie jāsaņem, vēlākais, nākamajā darba dienā, taču paredzams, ka tie kļūs lētāki un maksās līdzīgi kā šobrīd iekšzemes latu maksājumi.

VAI SAKARĀ AR PĀREJU UZ EIRO NEAIZKAVĒSIES PENSIJU, PABALSTU, ALGU IZMAKSA?
Nē. Līdzīgi kā citus gadus decembrī, kad ir daudz svētku dienu, pensiju un pabalstu datumi var mainīties. Taču arī līdzīgi kā citus gadus, par to būs savlaicīga informācija katram pabalstu saņēmējam.

KĀDĀS NAUDAS VIENĪBĀS BŪS IESPĒJAMS PENSIJAS, PABALSTUS IZŅEMT BANKOMĀTOS?
Sākot ar eiro dienu — 2014. gada 1. janvāri — bankomāti izsniegs eiro.

KĀDA BŪS MAKSA PAR PENSIJU PIEGĀDI MĀJĀS LĪDZŠINĒJO 1,22 LATU VIETĀ?
1,22 lati / 0,702804 = 1,73 eiro.

KUR ES VARU UZZINĀT VAIRĀK INFORMĀCIJAS PAR EIRO?
Zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80003000.

Rīgā no 13. septembra līdz 25. oktobrim Latviešu biedrības namā būs ceļojošā EIRO izstāde, kas pielāgota cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Visi tiek aicināti iepazīties ar jaunajām eiro banktnotēm un aptaustīt tās. No 4. novembra izstāde ceļos uz Daugavpili, bet no 23. decembra — uz Liepāju.