Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pieredzes brauciens uz Norvēģiju

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 8 - 2013

Pieredzes brauciens uz Norvēģiju

Anita Zvirgzde

NVO projektu programmas Divpusējās sadarbības veidošanas atbalsta projekta «Esi aktīvs un iesaisties!» ietvaros Māris Ceirulis, Liepājas Neredzīgo biedrības valdes priekšsēdētājs, un asistents Verners Šteinbergs no 3. līdz 7. jūnijam devās uz Norvēģiju pie neredzīgo biedrību kolēģiem. Lūk, ko Māris par šo pieredzes braucienu pastāstīja Rosmei.

«Brauciena rezultātā guvām reālu priekšstatu par Solvik Rehabilitācijas centrā izveidoto Sajūtu dārzu.

Sarunās ar centra vadītāju Arne Nekkoy un tā darbiniekiem uzzinājām par centra veidošanas vēsturi, principiem, attīstību un labiekārtošanu, kā arī tajā notiekošajiem rehabilitācijas un habilitācijas pasākumiem.Sarunu gaitā saņēmām arī ieteikumus, konsultācijas, padomus no centra vadītāju puses, kā arī viņi padalījās ar dažām grūtībām un kļūdām, ar kurām iznāk sastapties centra veidošanas gaitā. Apmeklēto Solvik Sajūtu dārzu esam fiksējuši gan fotogrāfijās, gan video materiālā.

Tiekoties ar Norvēģijas Neredzīgo asociācijas Kristiansandas un Bergenas vietējo organizāciju vadītājiem:
— iepazināmies ar norvēģu kolēģu pieredzi cilvēku ar invaliditāti iesaistīšanā sociālajā rehabilitācijā un integrācijā sabiedrībā, un nodarbinātības veicināšanā, dalījāmies ar savu pieredzi cilvēku ar invaliditāti motivēšanā un iesaistīšanā aktivitātēs un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanā,
— apmainījāmies ar pieredzi, uzzinājām vairākus ieteikumus, kā nodrošināt sociālo pakalpojumu nepārtrauktību un ilgtspēju,
— plānojām kopīgās aktivitātes topošā Sajūtu parka skiču projekta un sociālās rehabilitācijas un izziņas centra teritorijas zonējuma izstrādei atbilstoši universālā dizaina (UD) principiem,
— vienojāmies par turpmākās sadarbības veidiem gan projekta ietvaros, gan ilgākā termiņā.

Projekta partneri kopā sastādīja darba programmu, kurā netika iekļauts sociālo uzņēmumu apmeklējums, jo šajā reģionā tādi nebija, bet uzzinājām, ka gan Kristiansandas, gan Bergenas lokālajās organizācijās un arī Solvik Rehabilitācijas centrā strādāja cilvēki ar invaliditāti. Viņi bija gan algoti darbinieki, gan brīvprātīgā darba veicēji. Tikāmies un runājāmies ar šiem cilvēkiem, viņi dalījās savā pieredzē, un mēs ar savu. Esam fiksējuši interesantākos momentus fotogrāfijās.

Iepazināmies ar Kristiansandas un Ber¬genas pilsētvides pieejamības atbilstību UD principiem. Pārrunājām UD ieviešanas rezultātus abās valstīs. Latvijas pusei bija, ko līdzdalīt un piedāvāt risinājumus — kā, piemēram, sabiedriskā transporta pieejamības nodrošināšana, izvietojot skaļruni pie pirmajām iekāpšanas durvīm, kas paziņo, kāds maršruts ir pienācis. Norvēģijas pārstāvji strādā pie GPS sistēmas smartfonos. Tas tomēr neatbilsts UD principiem, jo tad to nevar lietot visi cilvēki. Pilsētvides universālā dizaina elementus esam fiksējuši fotogrāfijās.

Redzējām, kā cilvēkiem ar invaliditāti tiek nodrošinātas makšķerēšanas vietas, kas pielāgotas ratiņkrēslā sēdošiem, ko nākotnē plānojam ieviest arī pie mums, Sajūtu parkā.

Tika apskatīta arī pielāgotā peldvieta invalīdiem Kristiansandā. Redzējām arī vingrošanas tīklu, kas ir uzstādīts pilsētas promenādē. Laba pieredze ir āra trenažieru uzstādīšana Kristiansandā. Domājam par šādu trenažieru un vingrošanas tīkla uzstādīšanu Sajūtu parka fizisko aktivitāšu nodrošināšanai cilvēkiem ar invaliditāti.

Uz doto brīdi gatavojam un apspriežam partnerības līgumu ar Norvēģijas Neredzīgo asociāciju.»
Šī brauciena ietvaros tika izveidota par-tnerība un parakstīts nodoma protokols projekta turpināšanai.