Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

GPS navigācija Nokia tālruņos

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 9 - 2013

Nodaļa – Tehnoloģijas


GPS navigācija Nokia tālruņos

Mārtiņš Zvaigzne

No redzīgo pilsoņu puses nācies dzirdēt, ka tā vai cita navigācijas ierīce ir piemērota cilvēkiem ar nopietniem redzes traucējumiem, jo tur, lūk, esot balss norādes par maršrutu un brīdinājumi par tuvojošos galamērķi. Taču viņi neņem vērā, ka, lai nospraustu sev šādu mērķi un izveidotu attiecīgu maršrutu, neredzīgam lietotājam tas ir patstāvīgi jāiestatī konkrētajā navigācijas ierīcē. Nevienā no plaši sastopamajiem, pārsvarā autovadītājiem paredzētajiem GPS navigatoriem nav nekādu speciālu pielāgojumu, kas ļautu cilvēkam bez redzes iespējām ievadīt vietas nosaukumu vai izvēlēties no esošā piedāvājuma. Daudzviet pasaulē ir pieejamas GPS ierīces, kuras speciāli pielāgotas neredzīgu cilvēku vajadzībām — ar runas funkciju un bez jebkāda ekrāna, kā, piemēram, «Kapten Mobility», taču franču kompānija «Kapsys» to izstrādā konkrētu valstu pircējiem. Maksimāla kompaktuma dēļ tur ir tikai attiecīgās zemes karte un šīs valsts valodai atbilstoša runas sintēze. Lieki piebilst, ka nelielajam Latvijas tirgum šī tehnoloģija nav paredzēta.

Tāpēc vienīgo iespēju izmantot globālo pozicionēšanas sistēmu mums sniedz telefoni ar iebūvētiem GPS uztvērējiem. Mūsdienās tādi ir visiem viedtālruņiem, taču par to vajadzētu painteresēties pirms konkrētā modeļa iegādes. Jāņem vērā, ka šo funkciju varam izmantot vienīgi, ja tālrunī uzstādīta ekrānlasošā programma, par ko jau rakstīju iepriekšējos Rosmes numuros.

Nokia tālruņos ar OS Symbian ir atrodamas Nokia kartes un pieejamas visai precīzas balss norādes gājējiem, taču programmatūras atjauninājumu dēļ tās var izmantot tikai ar jaunākajām komerciālo ekrānlasītāju Talks un Mobile Speak versijām, tāpēc aplūkosim citu, plašākam lietotāju lokam pieejamu navigācijas risinājumu, proti, programmu Loadstone.

Instalācijas failu var lejuplādēt izstrādātāja mājaslapā, atrodot to pēc programmas nosaukuma ar interneta meklētāju vai palūdzot kādam, un abos gadījumos vienkārši instalēt to telefona atmiņā.

Atšķirībā no pārējām GPS navigācijas programmām, Loadstone neizmanto grafiskas kartes, tātad neprasa savienojumu ar interneta serveri, lai tās lejupielādētu vai strādātu tiešsaistē. Datu bāzes pamatā ir teksta fails, kurš satur konkrētus punktus apkārtējā vidē ar precīzām ģeogrāfiskām koordinātām. Galvenā priekšrocība ir tā, ka šo bāzi var ērti papildināt ar sev nepieciešamajiem orientācijas punktiem. Tiesa, ja negribam iztikt tikai ar saviem iestatītajiem orientieriem — mājas, veikals, poliklīnika utt., tad nāksies sagādāt savas apkārtnes vai pat visas valsts karti txt formātā. Tas ir sarežģītākais moments darbā ar šo programmu, jo redzīgo pasaulē visas kartes ir grafiskas. Tomēr daļai no tām ir arī teksta slāņi, tajā skaitā projekta OpenStreetMap brīvpieejas kartēm, kuras var atpazīt pēc faila paplašinājuma osm.

Svaigākās Latvijas kartes mēdzu uzmeklēt interneta vietnē GEOFABRIK, atverot lejupielāžu sadaļu Europe, kur var vienā veselā failā dabūt visas mūsu nelielās valsts karti. Taču tā vēl ir jākonvertē Loadstone vajadzīgajā txt formātā, ko dara ar speciāli tam paredzētiem rīkiem. Ja tas viss šķiet pārāk sarežģīti, tad nepieciešamo Latvijas karti jums labprāt piedāvās šī raksta autors vai kāds cits programmas lietotājs. Iegūto failu pēc savas izvēles ievieto telefona atmiņā vai atmiņas kartē.

Globālās pozicionēšanas sistēma ir balstīta uz 24 mākslīgajiem Zemes pavadoņiem. Tālrunī iebūvētais jeb integrētais GPS uztvērējs nezina, kur precīzi debesjumā pašlaik atrodas tas vai cits satelīts, tāpēc var paiet pat pāris minūtes, līdz ierīce tos atradīs. Ja jūsu mobilais tarifs ietver kaut nelielu bezmaksas datu apjomu, tad bez bažām tālruņa uzstādījumos, atverot Vispārīgi/Pozicionēšana/Pozicionēšanas metodes, var atzīmēt atviegloto GPS. Tas nozīmē, ka ierīcei ir dota atļauja meklēt internetā tā saukto almanahu jeb informāciju par satelītu pašreizējo atrašanās vietu. Pat intensīvi lietojot GPS, tas prasīs minimālu datu apjomu — ne vairāk kā pāris Mb mēnesī. Savienojums ar internetu notiek tikai brīžos, kad ieslēdzat GPS un ierīce meklē satelītus, kā arī, kad dziļi ēkas iekšienē pazūd signāls, tāpēc, uzturoties telpās, pro-grammu ieteicams aizvērt.

Loadstone tālruņa uzstādījumos (Vispā-rīgi/Personalizēšana/Gaidīšanas režīms) vēlams izveidot īsceļu, tātad iestatīt taustiņu, ar kuru atveram konkrēto programmu. Kad tā palaista, atveras programmas logs un dzirdam: «No Signal».

Pirmajā reizē ar kreiso izvēles taustiņu atveram Loadstone izvēlni (tā ir angļu valodā), atrodam GPS (Find GPS) un tālāk izvēlamies sev vajadzīgo — atviegloto, integrēto vai ārējo GPS. Pēdējais paredzēts gadījumiem, kad tālrunim pievienots atsevišķs ārējais GPS uztvērējs. Kad satelīti atrasti, tālrunī dzirdēsim: «Good Signal, 5 Satelites» (šis skaits var atšķirties). Pēc tam caur šo pašu apakšizvēlni vajadzētu iestatījumu saglabāt: Save As Default GPS.

Ja jūsu rīcībā ir karte txt formātā, tad tāpat caur apakšizvēlni Data Base spiežam Import Data Base un izvēlamies no vietas, kur tā saglabāta. Tā kā Latvijas karte osm formātā satur ap 140 000 atzīmētu punktu, tad tas pats skaits būs arī teksta failā un importēšana var aizņemt kādu pus stundu. Mazāka apjoma datu bāzes attiecīgi importēsies ātrāk.

Loadstone ir divi darbības režīmi: Navigation Mode un Exploration Mode, starp tiem atvērtā programmas logā pārslēdzas ar taustiņu 0. Pēc noklusējuma ir ieslēgts navigācijas režīms. Tajā svarīgākie ir navigācijas taustiņi visapkārt centrālajam ievades taustiņam. Tie sniedz informāciju par tuvākajiem datu bāzē esošajiem punktiem un attālumu līdz tiem četros atbilstošajos virzienos no ierīces. Precīzākai virziena norādei tiek izmantotas pulksteņrādītāja ciparu iedaļas, piemēram, spiežot kreiso navigācijas taustiņu, var dzirdēt, piemēram: «Saules iela 31, 41 metres at 9 o’clock».

Lielākajās pilsētās ir norādītas gan namu adreses, gan svarīgākie tirdzniecības un izklaides objekti. Šajās kartēs atrodami ielu un lauku ceļu krustojumi, kas cilvēkam ar nelielu redzes atlikumu ir paši būtiskākie orientācijas punkti, lai nenomaldītos ceļu tīklā. Atzīmētas arī daudzas transporta, tajā skaitā starppilsētu autobusu pieturas, vairumā gadījumu ar nosaukumiem.

Taču, ko darīt, ja lietotājam svarīgs orientācijas punkts kartē nav atzīmēts? Kad esat vajadzīgajā vietā, atvērtā programmas logā spiežam t. s. restīti, kuru ekrānlasītāji parasti lasa kā Number, un parādās teksta ievades lauciņš, kur jāieraksta vēlamais nosaukums. Kreisais izvēles taustiņš un sekojošā izvēlne piedāvā variantus From Commencement un Save Using Current. Pirmais der, ja jau esat pagājuši vai pabraukuši kādu gabalu tālāk un gribat saglabāt punktu, kur bijāt brīdī, kad nospiedāt restītes taustiņu. Ja jāsaglabā punkts, kur atrodaties šobrīd, tad jāspiež Save Using Current. Viss, šis punkts ir saglabāts Loadstone lietotāja personālajā datu bāzē.
Nākamajā turpinājumā pastāstīšu par izvēles režīma sniegtajām iespējām, meklēšanu datu bāzē un personisko maršrutu veidošanu.