Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Kora «Nāc līdzās» pirmā nometne

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 9 - 2013

Nodaļa – Vasara un ceļojumi


Kora «Nāc līdzās» pirmā nometne

Kristīne Lapuha
Rīga

Brīnišķīgā vietā pie jūras, Ķesterciemā, atpūtas kompleksā «Albatross», baudot skaistu, vasarīgu laiku, viens otra sabiedrību un brīnišķīgo mēģinājumu procesu, jauniešu ar īpašām vajadzībām koris «Nāc līdzās» pavadīja četras neaizmirstamas dienas augusta vidū. Vasara jau gandrīz galā, bet jaunieši ir līksmi, enerģijas pilni un gatavi nepagurstoši darboties.

Atpūtas kompleksā kora dalībnieki ieradās 20. augusta pēcpusdienā. Visi bija patīkami satraukti, nezinot, kas viņus šeit sagaida, bet esot gatavi un atvērti jauniem izaicinājumiem. Notikuma vietā koristus sagaidīja festivāla «Nāc līdzās» laureāti, kas, izpildot visdažādākās dziesmas, piedalīsies ikgadējā Ziemassvētku koncertā, ko ar savu sniegumu šogad bagātinās arī vasaras sākumā dibinātais koris.

Šajās četrās brīnišķīgajās dienās laika pietika gan produktīviem mēģinājumiem, gan atpūtai un jautrības brīžiem. Visas dienas garumā kora jaunais, nepagurstošais, enerģiskais, ļoti prasīgais un humora izjūtas bagātais diriģents Rūdolfs Bērtiņš strādāja ar jauniešiem, mācīdams viņiem kādu ļoti senu Francijā populāru Ziemassvētku dziesmu, kā arī mums visiem zināmo «Saule, pērkons, Daugava». Ne vienmēr gāja viegli, tomēr gan paši dziedātāji, gan diriģents, beidzoties mēģinājumam, jutās vēl tikai iesildījušies, un, ja nebūtu jādodas pusdienās vai nevilinātu baseins, kas atradās turpat kompleksa telpās, labprāt būtu mēģinājumu turpinājuši. Tā kā korim ir ļoti nopietni nākotnes plāni un lieli mērķi, ikviens apzinās, ka jāstrādā būs smagi un daudz, taču tas, šķiet, visus tikai vēl vairāk iedvesmo, tāpēc uz mēģinājumiem jaunieši vienmēr ieradās smaidoši un līksmi.

Diriģentam palīdzēja un gan mēģinājumu, gan izklaides brīžos visiem bija līdzās arī bungu skolotājs Viesturs Samts. Ar jauniešiem viņš sapratās ļoti labi, jo jau sen darbojas «Nāc līdzās» ansamblī «Zvaigžņu dzirksts».

Arī vakaros nometnes dalībnieki netērēja laiku velti. Lielākā daļa jauniešu spēlēja dažādas spēles, dziedāja līdz pat vēlai naktij un pavadīja laiku, jautri tērzējot un smejoties. Vienā no vakariem nometnē ieradās kāds ļoti interesants viesis vārdā Varis Klausītājs, lai parādītu jauniešiem, kas ir improvizācijas teātris. Šī atrakcija vēl ilgi aizņēma jauniešu prātus. Ikvienam radās iespēja ļaut vaļu savai fantāzijai un no visas sirds izsmieties par pašu radītajiem improvizētajiem tēliem.

Nometnes laikā līdzās mūsu jauniešiem dzīvoja arī viesi no Krievijas. Mūsējos nebiedēja nedz tas, ka vieta ir pilnīgi sveša, nedz arī tas, ka nepazīst nevienu no tālās zemes viesiem. Kontakts izveidojās ļoti labs, jo Krievijas bērni bija sirsnīgi, draudzīgi un labprāt kontaktējās ar mūsu jauniešiem.

Četras nometnē pavadītās dienas tika aizvadītas Ziemassvētku noskaņā, laikus gatavojoties decembrī gaidāmajam Ziemassvētku koncertam, ko fonds «Nāc līdzās» rīko ikgadu jau ļoti sen. Lai gan vasaras laikā nebūt nebija viegli uzburt sevī Ziemassvētku sajūtas un radīt vajadzīgo noskaņu, ikviens ļoti centās.

Brīnišķīgā nometne noslēdzās ar aizkustinošu, neaizmirstamu koncertu, kurā nometnes dalībnieki uzskatāmi parādīja, cik daudz gan var sasniegt arī pavisam īsā laika posmā, darot to no sirds. Koncertu uzsāka koris ar pēdējo dienu laikā apgūto franču dziesmu angļu valodā, vēlāk uzstājās festivāla laureāti, beigās atkal pievienojoties korim. Koris un solisti izpildīja divas Ziemassvētku dziesmas, kā arī «Nāc līdzās» himnu. Uz koncertu bija ieradušies gan pašu jauniešu tuvinieki, gan arī daudzi no līdzās mītošajiem Krievijas viesiem.

Par šo brīnišķīgo, iedvesmojošo četras dienas garo kopā būšanas un prieka laiku jāsaka milzīgs paldies fonda «Nāc līdzās» nepagurstošajai vadītājai Sarmai Freibergai, bez kuras viss, kas notiek, nebūtu iespējams. Vēl jāsaka arī liels paldies mīļajām mammām, kas kopā ar jauniešiem pavadīja laiku nometnē. Katra no viņām rūpējās par katru jaunieti, izpalīdzot ikvienam, kam vien tas bija vajadzīgs, tādējādi padarot brīnišķīgo atmosfēru vēl siltāku un patīkamāku.

Milzīgs paldies arī Strazdumuižas internātvidusskolas mūzikas skolotājai Irēnai Ozoliņai par sirsnību un atbalstu, ko sajuta jaunieši, esot viņai līdzās.

Šovasar dzimušais jauniešu koris sper solīti pēc solīša, lai sasniegtu mazākus un lielākus mērķus, un visi kā viens tic — mums tas ir pa spēkam. Ja arī Tu esi muzikāls, dziedāt gribošs jaunietis ar īpašām vajadzībām vai pazīsti kādu, kurš ir tieši tāds, arī Tu vai Tavs paziņa esi laipni gaidīts brīnišķīgajā, daudzsološajā jauniešu korī.

1-NācLīdzās