Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

2014. gads LNB Rīgas pilsētas organizācijā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 1 - 2015

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo biedrībā


2014. gads LNB Rīgas pilsētas organizācijā
Līga Ķikute, LNB Rīgas pilsētas organizācijas valdes locekle

2014. gadu LNB Rīgas pilsētas organizācija (RPO) uzsāka, atgriezusies vecajās telpās Kr. Barona ielas 90. nama puspagrabā. Tomēr, neraugoties uz telpu pieticīgumu, tajās aizvadītajā gadā pamanījušies saimniekot īsti brīvprātīgie darbarūķi.

Gads sākās ar izmaiņām personālā. Pēc sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pārtraukšanas LNB RPO kāds bija nolēmis doties godam nopelnītā atpūtā, kāds — jauna darba meklējumos. Šobrīd viena no jauniepazītajām brīvprātīgajām, Antra Balode, ir saņēmusi Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas speciālbalvu «Platīna pele» par ieguldījumu brīvprātīgo darbā.

Aizvadītajā gadā uzsākta sadarbība ar Rīgas Zemgales priekšpilsētas invalīdu biedrību «Aizvējš». Sākotnēji sadarbība notika, dodoties kopīgās ekskursijās gan pa Latviju, gan uz ārvalstīm. Sedzot ekskursiju pašizmaksu, bija iespēja viesoties Tērvetē, Bauskā, Tukumā, Ķegumā un citur, kā arī tuvējās kaimiņvalstīs — Lietuvā un Igaunijā. Šobrīd LNB RPO biedri kopā ar biedrības «Aizvējš» biedriem apmeklē līnijdeju nodarbības. Šo sadarbību plānots paplašināt ar citām kopīgām sevis pilnveidošanas nodarbībām.

Iespēja sevi pilnveidot bija arī sadarbībā ar Metodistu baznīcu, kuras telpās pasniedzējas uzraudzībā interesenti, tai skaitā arī cilvēki ar redzes invaliditāti, varēja piedalīties floristikas un rokdarbu nodarbībās. 2014. gadā LNB RPO teātru mīļi turpināja apmeklēt teātru izrādes un koncertus. Ir vēroti trīs vīri kūrortā, apciemota bagātā kundze, vakariņots ar Elvisu, traukts vējiem līdzi, braukts ar ilgu tramvaju un izzināti Kabalas noslēpumi.

Savu darbu turpināja arī skolotājas Veras Golubevas vadītais angļu valodas pulciņš, kurā LNB RPO biedri pulcējas, lai draudzīgā atmosfērā atsvaidzinātu un uzlabotu savas angļu valodas prasmes. Pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda sniegtajam finansiālajam atbalstam, 20 LNB RPO biedriem bija iespēja trenēties peldēšanā un rādīt savu sniegumu Rīgas pilsētas peldēšanas sacensībās cilvēkiem ar redzes invaliditāti maijā, bet jūnijā — Baltijas valstu līmenī. Kaut gan projekts jau beidzies un peldēšanas treniņi baseinā netiek apmaksāti, par sporta aktivitātēm atbildīgais LNB RPO valdes loceklis Viktors Sergejevs aktīvi meklē un ir atradis iespēju interesentiem apmeklēt baseinu par pieņemamu samaksu.

Pēc pārtraukuma ir atsāktas arī nūjošanas nodarbības. Vasarā «Lattelecom» projekta «Pieslēdzies, Latvija!» ietvaros informācijas tehnoloģiju pasaulei piebiedrojās arī LNB RPO vājredzīgie seniori. Šobrīd pie vājredzīgās skolotājas Antras Balodes uz 6 uzdāvinātajiem datoriem datorprasmes apgūst arī gados jaunāki vājredzīgie biedri.

Gada sākumā tika veikta LNB RPO darbspējīgā vecuma biedru aptauja par dzīves kvalitāti Rīgā, noskaidrojot šo cilvēku viedokli par vides pieejamību, izglītības un darba iespējām. Tāpat tika turpināts darbs ar sabiedriskā transporta pieejamību, rīkojot akcijas un uzsākot SIA «Rīgas satiksme» darbinieku apmācību. Uzsākta tramvaju, trolejbusu un autobusu vadītāju apmācība, ko 2015. gadā lemts turpināt, jo nereti pasažieriem ar redzes invaliditāti pietiek vien ar saprotošu un iecietīgu sabiedriskā transporta līdzekļa vadītāja attieksmi.

Vasarā LNB RPO pārstāvji devās smelties jaunas zināšanas un pieredzi Baltijas jūras valstu NVO forumā Turku, Somijā, un projektā «Challenge for you, change from you» Bakuriani, Gruzijā, abos nonākot pie secinājuma, ka griežamies lielā pārmaiņu virpulī — daudz ir padarīts, bet daudz vēl ir priekšā.

Savukārt, rudens viducī, 14. un 15. oktobrī, rīdziniekiem ar lielu troksni likām noprast, ka ir Starptautiskā Baltā spieķa diena un, cik spējām, skaidrojām, kas ir Baltais spieķis, ko tāds ziemā «ēd» un ko tad īsti no apkārtējiem gaida tā lietotājs.

Aizvadītajā gadā LNB RPO biedri bija čakli kopā nācēji. Gada laikā tika noorganizētas 2 biedru sapulces un pašu biedru iniciēts vecā gada aizvadīšanas pasākums. Sapulcēs biedri ir pauduši savus viedokļus un izteikuši vēlmi paši aktīvi darboties.

LNB RPO rindās ir daudz aktīvu, čaklu un darboties gribošu biedru. To Jaunajā, 2015. gadā, arī apņemamies — būt tādi, kādi esam! Būt paši!