Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ieejot jaunajā — Talantu gadā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 1 - 2015

Redakcijas sleja


Ieejot jaunajā — Talantu gadā
Anita Zvirgzde, žurnāla redaktore

4. janvārī visā pasaulē atzīmē braila rakstības dienu. Tā saistās ar francūža Luija Braila vārdu, kurš 19. gs. radījis šo sešu punktu rakstību un kurš ar savu talantu atvēris pasauli tūkstošiem neredzīgu cilvēku. Arī žurnāls «Rosme» jau 59. gadu tiek izdots kā vienīgais informācijas nesējs Latvijā cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Tai skaitā — braila rakstā.

2014. gads mums bijis tik pat interesants kā visai Latvijai — mācījāmies atpazīt jauno eiro naudu (strādājām kopā ar Latvijas Banku), iesaistījāmies «Rīga — Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» programmā (tamborējām hiperboliskās puķes), testējām vides pieejamību jaunajā Gaismas pilī, sekojām mūsējo talantiem Rīgas pilsētas svētkos, atbalstījām Starptautisko Miera skrējienu cauri Latvijai, kā arī tikāmies ar pasaulē pirmo kiborgu.

Savā mazajā pasaulītē arī sasniedzām jaunas virsotnes — beidzot drīkstējām piedāvāt lasīt žurnālu «Rosme» elektroniskā formātā. Tas bija liels pavērsiens žurnāla attīstībā, jo lasītāju loks ievērojami palielinājās un samazinājās rinda pēc drukātā žurnāla. Kā jauna vēsma nāca vēl viens jauns projekts redakcijā — piedāvāt žurnāla tulkojumu arī krieviski lasošajiem.

Tā ir viena no Latvijas Neredzīgo biedrības funkcijām — nodrošināt informācijas pieejamību visiem Latvijā dzīvojošajiem cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Tomēr mūsu spēki bija par maziem, un projekts pēc pieciem mēnešiem apstājās. Bet mēs guvām lielisku pieredzi, cilvēku atsaucību un noticējām, ka varam. Ļoti ceram, ka tuvākā nākotnē spēsim šo projektu atjaunot.

Kādi ir mūsu plāni 2015. gadā? Turpināt strādāt pie žurnāla «Rosme» pilnveidošanas. Jo vienmēr var atrast ceļu, kurp upei izlauzt jaunu straumes plūsmu. Gada sākumā redakciju papildinās divi puiši (valsts subsidētās darbavietas) — Lauris un Armands, kas būs liels papildspēks mums, divām redaktorēm. Viņi rūpēsies par žurnāla materiālu plašāku publicitāti, veidos LNB mājaslapā «Rosmes» arhīvu, kā arī turpinās mūsu iesākto sadarbību ar Latvijas Nacionālo bibliotēku par žurnāla digitalizēšanu. Kas zina, varbūt puiši žurnāla saturā ienesīs jaunas vēsmas, kas mums jau kādu laiku nedaudz pietrūkst. Tas būtu lieliski!

Atbilstoši LNB Centrālajā valdē apstiprinātajai žurnāla «Rosme» attīstības koncepcijai — mēs turpināsim attīstīt braila drukas pakalpojumus Latvijā, kā arī strādāsim pie tā, lai izveidotu biedrībā publiski pieejamu audio studiju, kas ļautu ne tikai ieskaņot žurnāla materiālus, bet dotu iespēju cilvēkiem ar redzes invaliditāti pašiem ieskaņot savus daiļdarbus. Mazs cinītis gāž lielu vezumu, ja viņam ir plaša sirds, labi nodomi un lieliski draugi.

Nobeigumā gribētu runāt par sākumu — par jaunā gada sākumu, par jaunu ideju sākumu, par virzību uz priekšu un sākumu mūsu drosmei ieraudzīt sevī to talantu, kas spētu pacelt ne tikai sevi, bet vēl kādu sev blakus. Lai šis ir jūsu un mūsu jaunatklāto Talantu gads!