Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Liepājas Neredzīgo biedrības 2014. gads

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 1 - 2015

Liepājas Neredzīgo biedrības 2014. gads

Liepājas Neredzīgo biedrība 2013. gada jūlijā sāka realizēt Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009. — 2014.g. perioda NVO fonda programmas un SIF finansētu projektu «Pilnveidojot sevi sabiedrībai». Pateicoties šim projektam, arī 2014. gadā Liepājas Neredzīgo biedrībā ir izdarīts gana daudz.

Kā viena no būtiskākajām aktivitātēm jāmin 2014. gada maijs, kad deviņiem Liepājas Neredzīgo biedrības darbiniekiem un brīvprātīgā darba darītājiem bija iespēja doties pieredzes apmaiņas braucienā uz Vācijas pilsētu Hamburgu. Vizītes laikā tika iepazītas Liepājas Neredzīgo biedrībai līdzīgas iestādes darbība, tika iepazīti sociālie uzņēmumi, apmeklēta Ģimenes lietu un darba ministrija, tika uzzināts par sociālo darbu Hamburgā, neredzīgu un vājredzīgu cilvēku integrēšanu un nodarbināšanu.

Vizītes laikā bija iespēja tikties arī ar Cilvēku ar invaliditāti iekļaušanas biroja pārstāvjiem, kuri nodarbojas ar Universālā dizaina ieviešanu Hamburgā, palīdzot pielāgot cilvēkiem ar kustību traucējumiem viņu dzīves vietas. Biroja pārstāvji nodarbojas arī ar jauno būvju apsekošanu un pārbauda, vai tās ir pielāgotas atbilstoši Universālā Dizaina prasībām. Prieks apzināties, ka arī Liepājas Neredzīgo biedrība iespēju robežās dara visu, lai palīdzētu cilvēkiem ar invaliditāti un, iegūstot šo ārvalstu pieredzi, varētu to darīt labāk un labāk.

Pie svarīgākās aktivitātes gada garumā minama arī 2013. gada novembra mēnesī uzsāktās Liepājas pilsētas un rajona Invalīdu NVO sadarbības tīkla tikšanās. 2014. gadā tās notikušas četras reizes. Tikšanās laikā ikvienai organizācijai tikusi dota iespēja dalīties pieredzē, izteikt savas organizācijas aktuālākos jautājumus, uzzināt aktualitātes, kas svarīgas ikvienai invalīdu nevalstiskai organizācijai.

Pateicoties projekta aktivitātēm, arvien vairāk un vairāk lielākajās Latvijas pilsētās tiek vadīti semināri par Universālo dizainu un vides pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti, tādā veidā popularizējot sabiedrībā Universālā dizaina principus, skaidrojot to pozitīvo ietekmi uz visiem sabiedrības locekļiem. Šajā sakarā minama arī aktivitāte skolu jauniešiem, kuru laikā Liepājas pilsētas skolu jaunieši skolās un tepat biedrībā tiek iepazīstināti ar pasauli, kurā dzīvo neredzīgi cilvēki, dodot iespēju iepazīties ar viņu ikdienā lietotajiem palīglīdzekļiem. Ieviešot šo aktivitāti, vēlējāmies rosināt skolēnus būt līdzjūtīgākiem, veicinot viņu izpratni par cilvēku ar invaliditāti dzīvi, iespējām un sabiedrības atbalstu.

Neatņemama šī projekta aktivitāte ir Liepājas Neredzīgo biedrības darbinieku un brīvprātīgo darba darītāju jaunu zināšanu pilnveidošana, motivācija un ierosme tālākam darbam sabiedrības labā, tādēļ arī 2014. gada 22. novembrī Liepājas Neredzīgo biedrībā lektores Meldras Gineites vadībā notika seminārs par LNB pašnovērtējuma rokasgrāmatas aktualizāciju, kuras laikā tika atjaunota biedrības stratēģija, mērķi, pilnveidota biedrības organizatoriskā struktūra.

Jāatgādina, ka 2012. gadā, realizējot ESF projektu «Liepājas Neredzīgo biedrības personāla kvalitatīvās izaugsmes veicināšana», tika izstrādāta biedrības pašnovērtējuma rokasgrāmata, kas ir dokuments, kurā aprakstītas biedrības vērtības, misija, stratēģija, organizatoriskā struktūra un katra darbinieka atbildība.

Šeit minēta tikai daļa no projektā notiekošajām aktivitātēm. Ikdienas darbs biedrībā rit nemitīgi — tās ir darbinieku iknedēļas sapulces, dažādas tikšanās ar valsts un pašvaldību pārstāvjiem, ierosinājumu un priekšlikumu sniegšana, konsultāciju sniegšana, jaunu būvju un objektu apsekošana, dalība dažādās sēdēs un komisijās, kā arī informācijas sniegšana plašākai sabiedrības daļai par biedrības darbu, regulāri papildinot Liepājas Neredzīgo biedrības mājaslapu www.redzigaismu.lv un ievietojot informāciju mūsu biedrības avīzē «Gaisma Tumsā», kura tiek izdota arī braila rakstā.

Līdz ar to, liekot vienu aktivitāti pie otras, kopā veidojas kodols un tiek sekmēta rezultatīvāka darbība cilvēku ar invaliditāti interešu aizstāvībai.