Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Maznodrošinātā statuss Rīgā nebūs atkarīgs no minimālās algas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 1 - 2015

Maznodrošinātā statuss Rīgā nebūs atkarīgs no minimālās algas
Diena.lv

RD Sociālo jautājumu komitejas deputāti 2014. gada 8. decembrī apstiprināja grozījumus RD noteikumos par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā.

Līdz šim maznodrošinātā statuss bija piesaistīts valstī noteiktajai minimālajai mēneša darba algai, un, ja tā valstī mainījās, tad varēja mainīties arī piešķirtais statuss. Jaunie grozījumi paredz, ka maznodrošinātā statuss galvaspilsētā nebūs atkarīgs no minimālās algas apmēra, bet tiks noteikts pēc konkrētas ieņēmumu summas.

Ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona darbspējīgā vecumā būs atzīstama par maznodrošinātu, ja vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim vai personai mēnesī pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniegs 320 eiro.

Izņemot gadījumus, kad dzīvoklī dzīvo viens vecuma vai invaliditātes pensijas, vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējs, kurš atzīstams par maznodrošinātu, un viņa vidējie ienākumi mēnesī nepārsniedz 400 eiro.

Ar grozījumiem tiek papildināts pabalsts veselības aprūpei tiem pensionāriem un invalīdiem, kuriem ir slimību izraisīta vidēja un smaga inkontinence. Ja iepriekš viņiem nebija tiesību urīnceļu katetrus saņemt kā kompensētos medicīniskos līdzekļus, tad turpmāk viņi varēs saņemt pabalstu urīnceļu katetru iegādei.

Līdz šim ģimenei ar bērniem, kurai piešķirts trūcīgas ģimenes statuss un kura saņēma pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai, pašvaldība veica piemaksu pie garantētā minimālā ienākumu līmeņa 71,14 eiro apmērā mēnesī par bērnu vecumā no pusotra līdz sešu gadu vecumam.

Pieņemot grozījumus, pašvaldība vairs neveiks šo piemaksu, jo konstatēts, ka šis pabalsts nemotivē darbspējīgus klientus līdzdarboties un palielināt savu pelnītspēju, iekļauties darba tirgū, bet papildināt bezdarbnieku rindas, dzīvojot uz bērnu pabalstu rēķina.

2015. gadā trūcīgajām ģimenēm ar bērniem būs pieejams dažādu veidu atbalsts.

Trūcīgajiem iedzīvotājiem paredzētas 3 veidu bezmaksas pakas jeb komplekti — pārtikas preču komplekts, individuālo mācību piederumu komplekts un higiēnas un saimniecības preču komplekts. Nozīmīgs ģimenei ar bērniem ir arī Rīgas pašvaldības atbalsts privāto bērnudārzu apmaksai, kā arī no nākamā gada tiks nodrošināta iespēja trūcīgām ģimenēm apmaksāt elektroenerģiju 100 kilovatstundu mēnesī par elektrības cenu, kas līdzvērtīga līdzšinējam Starta tarifam.

Minētie noteikumi regulē sociālās palīdzības saņemšanas kārtību Rīgas pilsētā, pašvaldībā noteikto kārtību, kādā tiek izvērtēta ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atbilstība trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusam, sociālo pabalstu veidus, to saņemšanas kārtību un personu loku, kurām ir tiesības pretendēt uz pašvaldības sociālo palīdzību.