Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pie datora ar Platīna peli

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 1 - 2015

Nodaļa — Mūsējo talanti

2015. gads LNB žurnālā «Rosme» izsludināts par mūsējo Talantu gadu. Meklēsim, stāstīsim un aicināsim arī lasītājus stāstīt par mūsējo talantiem, ar kuriem kopā visiem vieglāks ceļš ejams un darbi darāmi. Janvārī — pirmais stāsts.

Pie datora ar Platīna peli

Pagājušā gada laikā LNB Rīgas pilsētas organizācijas biedri gan apmeklētāju pieņemšanas laikā, gan apgūstot datorprasmes iepazina vājredzīgo Antru Balodi. 2014. gada 11. decembrī vājredzīgā skolotāja ar vairāk nekā 30 gadu darba pieredzi saņēma Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas speciālbalvu «Platīna pele» par ieguldījumu brīvprātīgo darbā. Tomēr ceļš līdz balvai bija garš un darbietilpīgs.

Kad darbs dzen darbu

Redzes problēmas šobrīd vājredzīgajai Antrai ir bijušas vienmēr, tomēr tās bija iespējams labot ar brillēm vai kontaktlēcām, caur kurām pasaule izskatījās kā nākas. Pēc Limbažu 1. vidusskolas absolvēšanas 1980. gadā jaunā sieviete uzsāka skolotājas darba gaitas Lādes astoņgadīgajā skolā un 1982. gadā — neklātienes studijas V. Lāča Liepājas Valsts pedagoģiskajā institūtā.

Darbs Antru ir aizvedis gan uz Vilzēniem, Umurgu, gan Limbažiem. Strādājot Limbažu 3. vidusskolā, skolotāja paralēli matemātikas un informātikas skolotājas darbam Latvijas Universitātē ieguva Pedagoģijas zinātņu maģistra grādu, kā arī apguva vidusskolu informātikas skolotājiem nepieciešamās zināšanas. Mācību, darba un mājas soļa slodze bijusi tik liela, ka brīžiem skolotāja strādājusi autopilota režīmā, un tāpēc sanākuši kuriozi. Pati Antra atceras, ka reiz matemātikas stundā pateikusi: «Un tagad, bērni, zīmējam lapsu!»

No 2002. gada Antra turpināja darbu kā informātikas skolotāja Āgenskalna valsts ģimnāzijā Rīgā. Informātikas jomā ir sarakstīta arī grāmata «Programmēšanas pamati. Valoda Turbo Pascal».

Nepatīkamais pārsteigums

Kad Antrai pašai šķita, ka dzīve ir nokārtojusies, sievieti pēkšņi piemeklēja redzes problēmas. Dažu nedēļu laikā sievietes skats uz pasauli krasi mainījās. «No rīta pamodos un redzēju plankumus,» atceras sieviete. Iemeslu tā arī neviens ārsts nevarēja pateikt.

Skolotāja joprojām turpināja mācīt informātiku, tomēr pamatīgi samazinot slodzi. Nepieradusi tik maz strādāt un būdama kaislīga ceļotāja, Antra pievērsās jauniešu pieredzes apmaiņas Eiropas projektiem un iestājās Daugavpils universitātē, kur nu jau kļuvusi par zinātniskā grāda kandidāti.

Diemžēl redze pasliktinājās tik tālu, ka nepilnas slodzes darbu, neraugoties uz skolēnu iejūtīgo un pretimnākošo attieksmi, skolotāja vairs nevarēja veikt.

«Augustā aizgāju uz skolu un sapratu, ka pēdējā solā vairs neredzu nevienu cilvēku. Uzrakstīju atlūgumu,» par aiziešanu no skolas stāsta skolotāja.

Viesulis pagrabiņā

Nākošajā dienā pēc aiziešanas no darba Antra Balode iestājās LNB un kopš 2014. gada sākuma aktīvi darbojas LNB RPO. Vājredzīgās sievietes enerģiju var tikai apbrīnot, un nu jau pavisam ierasta ir situācija, ka Antra ierodas Kr. Barona ielas pagrabiņā ar paziņojumu: «Es atļāvos mūs pieteikt projektam!» Daudzi LNB RPO biedri Antru Balodi iepazinuši kā datorkursu pasniedzēju.

«Lattelecom» projekta «Pieslēdzies, Latvija!» ietvaros prasmes darbā ar datoru, lietojot nu jau katrā datorā iebūvēto lupas funkciju, ir apguvuši vājredzīgie seniori un šobrīd jau gados jaunāki datorlietotāji. Šī darbošanās arī bija par iemeslu «Platīna peles» piešķiršanai par ieguldījumu brīvprātīgo darbā.

Uz jautājumu, kā Antra jūtas biedrībā, saņemu nepārprotamu atbildi: «Brīnišķīgi, jo biedrība ir vieta, kur būt, strādāt un radoši izpausties!»