Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Baltā spieķa dienas 2015

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 10 - 2015

Baltā spieķa dienas 2015

Baltais spieķis ir ne tikai palīglīdzeklis, kas neredzīgam cilvēkam dod iespēju būt neatkarīgākam un patstāvīgākam. Spieķis ir arī uzdrīkstēšanās, varēšanas un panākumu gūšanas simbols.

Lai atgādinātu spieķa nozīmi neatkarības un patstāvības veicināšanā, katra gada 15. oktobrī daudzās pasaules valstīs tiek atzīmēta Baltā spieķa diena. Arī LNB un reģionu TO tika plānoti dažādi atpūtas un izglītojošie pasākumi, lai atgādinātu par baltā spieķa nozīmi, kā arī radītu patīkamas un pozitīvas sajūtas.

LNB Strazdumuižas ciematiņa klubā 15. oktobrī tika veidota muzikāli izklaidējoša programma, kurā piedalījās gan vokāli instrumentālais ansamblis «Epsilons», gan Strazdumuižas dzejas un drāmas teātris. Tika atrādīti dažādi deju priekšnesumi, dzerta tēja un risinātas sirsnīgas sarunas.

Savukārt, Cēsu TO Baltā spieķa dienu atzīmēja, sniedzot iespēju pierādīt sev —katram ir talants un iespēja izmēģināt un iemācīties kaut ko jaunu. Dienas norise tika fokusēta uz radošo meistarklašu iespējām. Aktivitātes norisinājās vairākos virzienos — mūzikas, teātra, dejas vai zīmēšanas.

Katrai klasei bija atvēlēta sava telpa un nepieciešamie resursi. Meistarklases ilga aptuveni 2 stundas un to laikā dalībnieki centās sasniegt rezultātu, piemēram, apgūt kādu dziesmu, uzgleznot attēlu, iemācīties deju vai attēlot etīdi. Dienas noslēgumā katra meistarklase prezentēja to, kas apgūts, un vēlreiz apliecināja, cik daudz resursu mēs katrs sevī nesam.

Alūksnes TO Baltā spieķa dienu apvienoja ar ražas svētkiem, atzīmējot 15. oktobri uz garšīgām notīm. Sanākušie tikās biedrības telpās, līdzi ņemot ziemai sarūpētos kārumu degustācijām. Dalījās ar sev zināmām gardu ēdienu receptēm un atminējās baltā spieķa nozīmīgumu un vietu dzīvē.

Daugavpils filiālbibliotēkā un Braila raksta nodaļā Baltā spieķa dienu atzīmēja īpaši – ar pasākumu, kas tika veltīts grāmatas «Daugavpils — mana pilsēta» atvēršanas svētkiem. Grāmata atraktīvā veidā iepazīstinās lasītājus ar Daugavpili, tāpat kā tajā veidotās taktilās ilustrācijas.

Teksts Braila rakstā un palielinātajā iespiedrakstā krievu valodā kļūs par pirmo šāda veida grāmatu filiālbibliotēkas krājumā! Suminot Braila raksta nodaļu tās 10 gadu jubilejā, tika rīkots Braila raksta ātrlasīšanas konkursu.

Tikmēr Rēzeknes TO bija atvērto durvju diena, kur gan uz vietas organizācijas telpās, gan pa atvērto tālruni varēja noskaidrot dažādus sev interesējošus jautājumus — kā pieteikt vajadzīgos tehniskos palīglīdzekļus, uzzināt par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību, par kultūras un sporta aktivitātēm biedrībā.

Tāpat, biedrības telpās norisinājās radošās nodarbības (pērļošana, adīšana, aušana). Varēja piedalīties specializēto datorprogrammu apguves klasē, kā arī klausīties pašdarbnieku dzejas un mūzikas priekšnesumus.

Jelgavas TO svētku diena tika sumināta ar Baltā spieķa dienai veltītu koncertu, kurā piedalījās gan paši biedrības biedri ar saviem priekšnesumiem, gan pieaicinātie mākslinieki — biedrības draugi. Uzstājās arī bērnu ansamblis „Mazās Odziņas” kas no pavisam mazām odziņām izaugušas kopā ar Jelgavas TO.

Bet Liepājā 15. oktobrī notika gadskārtējā akcija sadarbībā ar Ceļu policiju, kurā aicināja un atgādināja autobraucējiem būt uzmanīgiem un palaist pār brauktuvi neredzīgos cilvēkus.

Liepājas Olimpiskā centra Tango zālē notika arī svētku sarīkojums, kurā Liepājas Neredzīgo biedrība aicināja kopā savus biedrus, brīvprātīgos, sadarbības partnerus un viesus. Bet dienu vēlāk visiem interesentiem bija iespēja iepazīties ar neredzīgajiem cilvēkiem nepieciešamajiem tehniskajiem palīglīdzekļiem.

Tika arī dota iespēja izmēģināt aizsietām acīm pārvietoties ar balto spieķi. Turpat bija iespējams iegādāties dažādus rokdarbus, ko darinājuši cilvēki ar invaliditāti.