Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Kuldīga — cilvēkiem ar īpašām vajadzībām draudzīgākā vēsturiskā pilsēta

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 10 - 2015

Nodaļa — Notikumi citās organizācijās

Kuldīga — cilvēkiem ar īpašām vajadzībām draudzīgākā vēsturiskā pilsēta

Starptautiskās Arhitektūras mantojuma dienas ietvaros Kuldīgā 2015. gada 11. septembrī notika starptautiskā konference, kas bija veltīta koncepcijas «Universālā dizaina principu piemērošana Kuldīgas vēsturiskajā centrā» apspriešanai.

To organizēja Baltijas Arhitektūras centrs un Neredzīgo integrācijas biedrība «Es Redzu» (Latvija) ar Kuldīgas novada domes atbalstu. Pēc koncepcijas īstenošanas Kuldīga kļūs par vienu no cilvēkiem ar īpašām vajadzībām draudzīgākajām vēsturiskajām pilsētām Eiropā.

Konferences darbā piedalījās dažādi starptautiski pazīstami eksperti, Kuldīgas novada Domes Būvniecības nodaļas vadītāja, Liepājas Neredzīgo biedrības vadītājs Māris Ceirulis un Baltijas Arhitektūras centra vadītāja Aivija Bārda, kā arī citi speciālisti, saistīto organizāciju pārstāvji un vadītāji.

Piedalījās arī Latvijas pašvaldību būvniecības un sociālo departamentu speciālisti, cilvēku ar īpašām vajadzībām NVO aktīvisti un Kuldīgas iedzīvotāji. Īpašu gaisotni veidoja Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas Ingas Bērziņas uzruna un klātbūtne. Konferences dalībnieki pieņēma rezolūciju «Kultūras, vēstures un arhitektūras mantojuma bezbarjeru vides projektēšana».

Kuldīgas novada Domes Būvniecības nodaļas vadītājai Janai Jakobsonei bezbarjeru vides radīšana pilsētas vēsturiskajā centrā ir pilotprojekts. «Par Kuldīgas vēsturisko centru mēs vairāk runājam tāpēc, ka šeit ir lielāka cilvēku, kuldīdznieku un tūristu plūsma. Ir liels izaicinājums, kā sabalansēt vides pieejamības un mantojuma aizsardzības intereses. Vadlīnijas, kā būvēt jaunus objektus, tiks izstrādātas visai pilsētai, visām ielām un laukumiem.

Visi pasākumi Kuldīgas vēsturiskā centra sakārtošanas, restaurēšanas, atdzīvināšanas, arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām pielāgošanas, jomā izriet no labas vides pārvaldības principa. Viegli nav, bet mēs cenšamies. Ceru, ka pieejamās vides koncepcija tiks pieņemta vēl šogad».

Baltijas Arhitektūras centrs ir saņēmis Ziemeļvalstu Ministru padomes ģenerālsekretariāta apstiprinājumu par finansējuma piešķiršanu projektam «Mantojums un vides pieejamība demokrātijas un pilsoniskās sabiedrības stiprināšanai», kura mērķis ir Latvijas un partneru valstu ilgtermiņa sociāli ekonomiska attīstība ar universālā dizaina un vides pieejamības principu ieviešanu vēstures un kultūras mantojuma jomā.