Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNB Rēzeknes TO — 40 gadu jubileja

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 10 - 2015

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo biedrībā


LNB Rēzeknes TO — 40 gadu jubileja
Viktors Filatovs, LNB Rēzeknes TO Valdes loceklis

1958. g. 13. septembrī pēc Daugvapils pilsētas vājredzīgo un neredzīgo cilvēku iniciatīvas ar Neredzīgo biedrības Prezidija lēmumu tika izveidota LPSR Neredzīgo biedrības Daugavpils pirmorganizācija.

Gada laikā Daugavpils pirmorganizācijā iestājās cilvēki ar redzes problēmām no dažādām Latgales pilsētām un rajoniem. LNB Daugavpils TO priekšsēdētāja Marija Ivanova atceras: «Tajos gados mūsu galvenais mērķis un darbs bija atrast cilvēkus ar redzes problēmām, iesaistīt viņus šajā organizācijā, sniegt paredzētos atvieglojumus.»

1975. gadā pēc LPSR Neredzīgo biedrības prezidija lēmuma tika izveidotas jaunas Neredzīgo biedrības pirmorganizācijas, tajā skaitā Neredzīgo biedrības Rēzeknes pirmorganizācija, kura apvienoja 3 rajonus: Rēzekni un rajonu, Ludzu un rajonu, Preiļus un rajonu, kur kopā bija ap 200 redzes invalīdu, lielākā daļa no kuriem pārkāpuši 60 gadu slieksni.

Neredzīgo biedrības Rēzeknes pirmorganizācijas priekšsēdētājs bija Grigorijs Vaganovs un inspektore Marija Ņikitina, kuri bija pirmie darbinieki. Rēzeknes pirmorganizācija iekārtojās Rēzeknē — Maskavas ielā 4, daudzdzīvokļu mājā — ratiņu telpā.

1980. g. 15. aprīlī blakus Rēzeknes pirmorganizācijai — otrajā ratiņu telpā tika atvērta Neredzīgo bibliotēka. Rēzeknes pirmorganizācijas un bibliotēkas telpas bija ļoti mazas, apmeram 8 kvadrātmetri. Sapulču un semināru organizēšanai nācās īrēt telpas Piena konservu kombināta klubā.

Inspektore Marija Ņikitina pielika daudz pūļu, lai iegūtu lielākas telpas, kas nākotnē deva pozitīvus rezultātus. Kā stāsta pati Ņikitina: «Strādāju no tīras sirds». Pēc bibliotēkas atvēršanas Ņikitina uzsāka strādāt par bibliotekāri, bet inspektores vietā atnāca strādāt Veronika Ramza. Marijas Ņikitinas iesakto darbu turpināja nākamā bibliotēkas vadītāja Valentīna Lansberga, kura bija iesaistījusies Neredzīgo biedrības Rēzeknes pirmorganizācijas darbā sabiedriskā kārtā. Paralēli savam darbam bibliotekā Valentīna uzsāka redzes invalīdu apmācību Braila rakstā.

1984.g. 14.martā Neredzīgo biedrības Rēzeknes starprajonu pirmorganizācija kopā ar bibliotēku pārcēlās uz jaunām telpām Rēzeknē Bukmuižas (toreiz Čkalova) ielā 20. Tajā pašā gadā notika LNB Rēzeknes starprajonu pirmorganizācijas priekšsēdētāja pārvēlēšanas, kad ievēlēja Valentīnu Lansbergu, kura joprojām ieņem šo pašu amatu. Ar Valentīnas Lansbergas atnākšanu sākās ļoti aktīva rosība kultūras sporta dzīvē.

Pašreiz LNB Rēzeknes TO ietilpst Rēzeknes pilsēta un novads, Ludzas pilsēta un novads, Preiļu pilsēta un novads, Ciblas, Kārsavas, Zilupes, Aglonas, Riebiņu, Līvānu, Vārkavas, Viļānu novadi. Organizācijā ir 410 biedri, I grupas redzes invalīdi 94, II —155, III — 90, vājredzīgie pensionāri — 71, tajā skaitā, 38 strādājošie redzes invalīdi un 5 redzes invalīdi, kas mācās augstskolās. Pēc pēdējā atskaites perioda pieņemti 33 jauni biedri. Vislielākās pārmaiņas notika pēdējos gados, tika rīkoti dažādi tematiski pasākumi: «Smaidiet un labi būs!», «Dzejas un romances maģijā», «Dedz, mana zvaigzne, dedz», «Lieliskais trijnieks» un daudzi citi.

Katru gadu 15.oktobrī Baltā spieķa dienā notiek atklātā durvju diena, kā arī katru gadu notiek liels pasākums Jaunā gada sagaidīšanai. LNB Rēzeknes TO aktīvi piedalījās dažādos projektos, piemēram, ESP «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucejumiem Latvijā». Projekta ietvaros tika veidotas 13 aktivitātes. Šajās nodarbībās prasmes un iemaņas apguva 140 personas ar redzes traucējumiem. Biedrībā pašreiz darbojas vairākas aktivitātes: sports, kur pieejami dažādi trenažieri, mūzika, kur veido dažādus skaņdarbus un dziesmas, pērļošana, kā arī citas aktivitātes.

Biedrībā atrodas SIA Latvijas neredzīgo biedrības rehabilitācijas centra Rēzeknes teritoriālās rehabilitācijas Dienas centrs. Šeit izveidojies ļoti labs sociālās rehabilitācijas rehabilitētāju kolektīvs. Tie ir Valentīna Lansberga un Gunārs Dzindzuks, kuri savus pienākumus pilda profesionāli un pašaizliedzīgi, ar pacietību un iejūtību pret ikvienu klientu. Daudziem cilvēkiem ar redzes traucējumiem LNB Rēzeknes TO ir kā labestības, darba mīlestības un gaismas saliņa.

2013.g. 4.maijā par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai Melngalvju namā notika svinīgā valsts apbalvojumu pasniegšanas ceremonija. Par nopelniem Latvijas valsts labā — sociālās rehabilitācijas jomā, prezidents Andris Bērziņš ar Atzinības krustu apbalvoja arī ilggadējo LNB Rēzeknes TO valdes priekšsēdētāju Valentīnu Lansbergu. Valentīnas darba nopelni redzes invalīdu sociālajā rehabilitācijā pamanīti un novērtēti.

LNB Rēzeknes TO priekšsēdētāja Lansberga un redzes invalīdu labā pašaizliedzīgi strādājošie biedrības valdes locekļi: Lilioza Lilija Spale, Viktors Filatovs, Svetlana Rutkovska, Irina Karpačova, Raimonds Beitāns, Gunārs Dzindzuks; TO revīzijas komisijas locekļi Ananijs Jermolajevs, Žanis Mežals un Vilmārs Korzans sirsnīgi sveic visus LNB Rēzeknes TO biedrus biedrības 40 gadu jubilejā un novēl tikai labas, pozitīvas pārmaiņas.