Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pirmās palīdzības treniņi var izrādīties noderīgi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 10 - 2015

Pirmās palīdzības treniņi var izrādīties noderīgi
Lauris Mainieks, Sacensību organizators

Latvijas Sarkanais Krusts (LSK) sadarbībā ar LNB 12. septembrī Pāles ielā 14, Rīgā, Strazdumuižas ciematā rīkoja pirmās palīdzības sniegšanas sacensības labākajām Latvijas novadu komandām. Sacensībās piedalījās 13 komandas.

To laikā tika izveidoti praktiskie pirmās palīdzības sniegšanas etapi, kuros ar statistu un grimētāju palīdzību tika attēloti dzīves īstenībai pietuvināti nelaimes gadījumi ar vairākiem cietušajiem. Darbība risinājās sekojošos praktiskajos etapos: autoavārija, atdzīvināšana, aprādziens, zibens trauma, sadzīves negadījums, kautiņš.

Paredzēti bija arī informatīvie etapi, ko nodrošināja LNB, kurod informēja par organizācijas struktūru, mērķiem, uzdevumiem, tehniskajiem palīglīdzekļiem — tiflotehniku un suņiem-pavadoņiem, kā arī par specifiku, kas jāievēro darbā ar cilvēkiem ar redzes invaliditāti.

Katrai komandai bija iespēja noskatīties demonstrējumus darbībā ar ugunsdzēšamo aparātu, tā pielietošanu un drošības ievērošanu. Izveidotie etapi tika saskaņoti LR LM Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā. Sacensību galvenais tiesnesis Vitālijs Zaharovs — Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta majors, Ugunsdrošības un civilās aisardzības koledžas docents, sertificēts Pirmās palīdzības instruktors.

Katru gadu Latvijā nelaimes gadījumos gūst savainojumus tūkstošiem cilvēku un simtiem cilvēku zaudē dzīvību. Ikviens no mums var kļūt par cietušo, aculiecinieku, PP sniedzēju, tādēļ ir ļoti nozīmīgi apgūt PP sniegšanas iemaņas, lai prastu sniegt PP sev un nebaidītos sniegt palīdzību nelaimē nokļuvušajiem.

Sacensību mērķis ir pilnveidot skolēnu zināšanas par PP būtību un ļaut pārbaudīt savas PP sniegšanas prasmes īstenībai pietuvinātās situācijās, lai skolēni ar drosmi palīdzētu cietušajiem dzīvībai un veselībai kritiskās situācijās.

Pasākuma organizēšanu atbalstīja: LNB, VUGD, Norvēģijas Sarkanais Krusts, A/S «Aldaris», SIA «Valpro», «FN Serviss», SIA «Beatus», u.c.