Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Atklāj foto izstādi «Pieskāriens»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 11 - 2015

Atklāj foto izstādi «Pieskāriens»
Signe Krūzkopa

11.novembrī, tirdzniecības centrā «Galerija Rīga» durvis vēra unikāla reljefa rakstā veidota foto izstāde «Pieskāriens», kas īpaši pielāgota neredzīgiem cilvēkiem. Izstādes organizatore ir biedrības «Socintegra» valdes priekšsēdētāja Marina Kožarina.

Izstādes fotogrāfijas, taktilie Rīgas skati, īpaši pielāgoti cilvēkiem ar redzes traucējumiem, savukārt pārējiem sabiedrības locekļiem būs iespēja iztēloties, kā tas ir — redzēt caur pieskārienu. «Latvijā dzīvo seši tūkstoši neredzīgo un vājredzīgo cilvēku, kuriem nav iespēju redzēt skaistos Rīgas skatus un patstāvīgi pastaigāties pa pilsētas ielām. Mūsu izstāde — tā ir ne tikai pieskāriens dzimtajai pilsētai, bet arī pieskāriens sirdīm, kuras, mēs ceram, pukst līdzjūtībā,» uzsvēra Kožarina.

«Izstāde «Pieskāriens» ir labdarības izstāde. Vēlējāmies parādīt to kā paraugu — var izveidot draudzīgu un piemērotu vidi, kurā var strādāt, atpūsties un dzīvot jebkurš cilvēks, neatkarīgi no viņa veselības stāvokļa. Izstādes mērķauditorija ir ne tikai neredzīgie cilvēki, bet cilvēki vispār.

Gribējām parādīt arī mūsu iespējas — ko mēs varam. Izstādē iekļauta tikai ļoti neliela daļa, bet vismaz ideja ir parādīta, kā iespējams pielāgot vidi neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem. Reljefa fotogrāfijas nav vienkārši pirmajā brīdī uztvert, ja cilvēks nekad nav redzējis šādu ēku, tomēr ir iespējams pētīt, sajust, sataustīt un gūt priekšstatu sev. Pēc tam mēs visu eksponātus pārvietosim arī topošajā tiflocentrā, uz pastāvīgu apskati. Bet izstādi ir plānots arī kādu laiku pārvietot — sākt kā ceļojošo izstādi Latvijā, un tad, iespējams, arī ārpus valsts robežām — no Sanktpēterburgas interesējas par to, lai varētu pie viņiem šo izstādi parādīt.

Ir svarīgi arī izvēlēties pareizo vietu izstādei — gribas, lai visi cilvēki padomātu un saprastu, ka pasaulē ir arī vājredzīgi un neredzīgi cilvēki un apjaustu, ka daudziem pasaule var pastāvēt arī ar pieskāriena palīdzību,» par izstādi un tās tapšanu pastāsta Marina Kožarina.

Pieskaroties reljefa rakstā veidotajām bildēm, cilvēkiem ar redzes traucējumiem būs iespēja iepazīt savu pilsētu labāk — apgūt ēkas un tiltus, veidot maršrutus pa pazīstamām ielām. Šādā veidā viņi pilnīgāk iepazīs apkārtējo vidi, tostarp Rīgas pilsētas arhitektūru un vēsturi. Arī pārējiem izstādes apmeklētājiem būs iespēja detalizēti izpētīt visus eksponātus ar taustes palīdzību, aizsedzot acis ar gaismas necaurlaidīgām maskām. Tādējādi šo izstādi simbolizē ne tikai pieskāriens dzimtajai pilsētai.

«Cilvēkiem ar redzes traucējumiem šī izstāde ir kā vēl viena brīvības pakāpe, vēl viens solis tuvāk ticībai un uzticībai apkārtējiem cilvēkiem. Biedrība «Socintegra» šogad svinēs savu piecu gadu jubileju, adaptējam vidi neredzīgajiem un vājredzīgajiem cilvēkiem un izstrādājam taktilas kartes, kuras var lasīt gan vizuāli, gan ar taustes palīdzību. Visu informāciju dublējam Braila rakstā, gan parastajā tekstā. Esam pielāgojuši jau aptuveni 50 objektus Latvijā. Vieni no piemēriem – pēdējais lielais objekts bija šovasar.

Mēs veidojām informatīvos stendus Rīgas parkos — Grīziņkalnā, Ziedoņdārzā un Miera parkā. Tur gan visos nav Braila rakstā — Miera parkā ir, Ziedoņdārzā un Grīziņkalnā tikai parka plāns, vadlīnijas un apraksts ar parasto šriftu. Rīgas Autoostas pielāgošana arī ir viens no mūsu projektiem – informatīvais stends pie ieejas. Arī Āraišu ezerpilī ir veikti šādi pielāgojumi. Tie ir trīs tādi lieli piemēri – parasti pielāgojam vidi poliklīnikās, pašvaldības iestādēs, sociālajos centros, skolās — arī Strazdumuižas internātskolā,» skaidroja Kožarina.

Izstāde «Galerijā Rīga» 6.stāvā būs atvērta līdz 30.novembrim.