Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Seminārs, lai veicinātu nodarbinātību

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 11 - 2015

Seminārs, lai veicinātu nodarbinātību
Sandra Smona

2015.gada 6. novembrī LNB organizēja semināru dažādu institūciju sociālajiem darbiniekiem par cilvēku ar redzes invaliditāti nodarbinātības iespējām, esošo sociālās rehabilitācijas sistēmu, sociālā darba metodēm un problēmu risinājumiem, kā arī vides pieejamību un universālā dizaina jēdzienu Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.-2014.g. perioda programmas «NVO fonds» finansētā projekta «Radošais izaicinājums» (Nr. 2013.EEZ/PP/1/MAC/032/060) ietvaros.

Seminārs norisinājās koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga», šarmantajā Grīziņkalna rajonā, Rīgā. Semināram tika veltīta teju visa diena. Rīts iesākās ar dalībnieku iepazīstināšanu ar LNB, tās darbību, struktūru un kultūras dzīvi. Neliels ieskats biedrības ikdienā, lai ikvienam semināra dalībniekam būtu vieglāk uztvert tālāko informāciju.

LNB rehabilitācijas centra pārstāvji bija sagatavojuši prezentācijas par centra darbību un sniedzamajiem pakalpojumiem. Īpašs stāsts tika stāstīts no Alekseja Volkova puses, kurš dalījās ar savu pieredzi par to, kā sadzīvot ar redzes zaudējumu un turpināt dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, kas aizkustināja ne vienu vien semināra dalībnieku. Tāpat, tika demonstrēta prezentācija un pēc tās paraugdemonstrējumi par tiflotehniku, kas semināra dalībniekiem ļāva apjaust, cik nozīmīgi ir šie palīglīdzekļi cilvēkiem ar redzes traucējumiem un kāda ir kārtība, lai šos palīglīdzekļus iegūtu savā īpašumā.

Semināra otrajā daļa — ar prezentāciju par vides pieejamību un universālo dizainu, piedalījās Māris Ceirulis un Verners Šteinebrgs no Liepājas Neredzīgo biedrības, kuri līdzi bija paņēmuši dažādus uzskates materiālus — simulācijas brilles, vadlīniju paraugus, uzrakstu paraugus Braila rakstā, kā arī citus uzskates materiālus. Šādā veidā sniegtā informācija sniedza pilnīgāku priekšstatu semināra dalībniekiem par to, cik ļoti ikdienā nepieciešams tiekties pēc vides pielāgošanas, ievērojot universālā dizaina principus.

Semināra beigās, pēc praktiskajām nodarbībām, katram dalībniekam tika izsniegts sertifikāts, kas apliecina, ka šis cilvēks ir ieguvis teorētiskās un praktiskās zināšanas LNB organizētajā seminārā «Rehabilitācijas process kā nodarbinātības veicinātājs» un semināra laikā iegūtas zināšanas par LNB, rehabilitācijas procesiem cilvēkiem ar redzes invaliditāti, redzes defektu kompensācijas tehniskajiem palīglīdzekļiem, vides pieejamību un universālo dizainu kopā 7 stundu garumā.

Liels paldies ikvienam, kurš sniedza savu artavu, lai šis seminārs izdotos! Pateicība LNB Rehabilitācijas centra pārstāvjiem — Natālijai Aprānei, Baibai Briģei, Denisam Vatjkovičam, Kasparam Biezajam un Aleksejam Volkovam. Paldies tiflotehnikas speciālistiem Kasparam Riekstiņam un Baibai Pūpolai, LNB Centrālās valdes priekšsēdētājai Svetlanai Sproģei un Liepājas Neredzīgo biedrības pārstāvjiem Mārim Ceirulim un Verneram Šteinbergam.