Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Suņu-pavadoņu sacensības Järvenpää

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 11 - 2015

Nodaļa — Notikumi citās organizācijās

Suņu-pavadoņu sacensības Järvenpää
Gunta Bite, Latvijas komandas asistente

Brīdī kad Ziemeļeiropā rudens krāšņām krāsām apglezno kokus, trīs valstis: Latvija, Igaunija un Somija sarosās uz Starptautiskajām suņu-pavadoņu sacensībām. Šogad tās rīkoja Somija, tāpēc dalībnieki no Latvijas un Igaunijas pašā rīta agrumā ieradās Somijas pilsētiņā Järvenpää. Par spīti lietainām prognozēm, laiks dalībniekus lutināja ar saulīti un zilām debesīm.

Latvija šajās sacensībās piedalās vien trešo gadu, tomēr ir jau vērā ņemami konkurenti gan Somijai, gan Igaunijai, kur suņu—pavadoņu kustība ir vairāk attīstīta. Par Latvijas komandu dalību sacensībās rūpējas Servisa suņu biedrība TEODORS, kas izvēlas dalībniekus no savu apmācīto suņu—pavadoņu vidus.

Šogad uz sacensībām devās Solveiga Vildmane (Liepāja) ar suni Ulla un Natalja Muravjova (Daugavpils) ar Lati. Par viņu asistentēm tika uzaicinātas biedrības sadarbības partnera — LNerB— darbinieces Gunta Bite un Jana Šlapaka.

Suņu—pavadoņu sacensības vērtē pa vienam tiesnesim no katras valsts. Šogad tie bija Reijo Rekorius (Somija), Maria Soonberg (Igaunija) un Zaiga Kļaviņa (Latvija). Visas trases garumā (1,5 km) bija vairāki uzdevumi, ko sunim—pavadonim bija jāizpilda precīzi. Piemēram, jāatrod gājēju pāreja, ceļš pa labi, pa kreisi vai jādodas taisni, kad tiek dota komanda, jāatrod veikala durvis, kāpnes, kā arī jābrīdina par šķēršļiem uz ceļa vai apmalēm. Vēl viņiem ir jāprot ilgstoši gaidīt veikalā, kā arī pacelt un padot neredzīgajam saimniekam nokritušu mantu: atslēgas, cimdu vai Balto spieķi.

Šoreiz trase bija īpaši sarežģīta, jo tās maršruts virzījās gan pa pilsētas ielām ar luksoforiem, gan pa piepilsētas mazajām ieliņām bez ietvēm un apmalēm, ko suņiem ir grūtāk identificēt. Tieši šīs mazās ieliņas Latvijas komandas suņiem sagādāja grūtības.

Sacensību sākumā organizatori izlozēja dalībnieku numurus. Latvijas komanda saņēma 1. un 4. dalības numuru. Tāpēc var teikt, ka sacensības atklāja Solveiga Vildmane ar Ullu, kas trasē devās ar 1. kārtas numuru. Te svarīgi pieminēt suņa dzīves stāstu.

Ulla šī gada aprīlī atvadījās no sava neredzīgā saimnieka Vladimira, kurš aizgāja mūžībā. Kādu laiku Ulla atpūtās un maijā iepazinās ar Solveigu. Īsā laikā starp viņām nodibinājās cieša draudzība un pēc trīs mēnešiem abas jau bija gatavas startēt sacensībās. Turklāt vēl ar labiem rezultātiem.

Ar 170,75 punktiem Solveiga ar Ullu ieguva 4. vietu. Savukārt otra Latvijas dalībniece Natalja Muravjova ar Lati savāca 143 punktus un ierindojās 6. vietā. Līdz ar to Latvijas komanda kopvērtējumā ieguva 3. vietu. Darba Latvijas komandai vēl ir daudz, tomēr uzrādītie rezultāti priecē.

Kā jau iepriekš tika rakstīts, Latvija šajās sacensībās piedalījās 3. gadu. Pirmā debija bija 2013. gadā, kad tās, pirmo reizi valsts vēsturē, tika rīkotas Latvijā. Toreiz sacensību organizatori no Servisa suņu biedrības ieviesa jaunu tradīciju: sacensību rīkotājvalsts aizpilda ceļojošo «Suņu—pavadoņu ķepu grāmatu».

Man kā idejas autorei bija īpašs prieks redzēt, ka ceļojošā grāmata patiešām ir iedzīvojusies sacensību programmā. Tajā ir iekļauta gan informācija par sacensību norises vietu, tiesnešiem un iegūtām vietām, gan arī ziņas par dalībniekiem: pārstāvētā valsts, cilvēka vārds, uzvārds, suņa vārds un šķirne, kā arī suņa raksturīgākās īpašības, ieradumi. To visu papildina saimnieka rokas un suņa ķepas nospiedumi.

Šīs grāmatas vērtība ir vēstures liecības par notikušajām sacensībām un to dalībniekiem. Nākošās Starptautiskās suņu—pavadoņu sacensības 2016. gadā notiks Latvijā, tāpēc ceļojošā «Suņu—pavadoņu ķepu grāmata» tika nodota Latvijas komandas rīcībā un šobrīd ir jau atgriezusies mājās un atrodas Servisa suņu biedrībā.

Sacensības Somijā ir noslēgušās un to rezultāti ir sekojoši:

1.vieta — Kai Kuusk ar suni Janet (178 punkti, Igaunija)

2.vieta — Erkki Juntikka ar suni Taavi (176,5 punkti, Somija)

3.vieta — Gerli Kangur ar suni Matti (172 punkti, Igaunija)

4.vieta — Solveiga Vildmane ar suni Ulla Berta (170,75 punkti, Latvija)

5.vieta — Karin Viitanen ar suni Ava (168,85 punkti, Somija)

6.vieta — Natalja Muravjova ar suni Lati (143 punkti, Latvija)

Komandu kopvērtējumā:

1. vieta — Igaunija

2. vieta — Somija

3. vieta — Latvija

Servisa suņu biedrība TEODORS izsaka vislielāko pateicību sacensību rīkotājiem, īpaši Reginai Koljonenai no Somijas suņu—pavadoņu turētāju biedrības, kā arī visiem brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja sacensību laikā. Starp viņiem bija arī latviete Laura Faitrouni, kura dzīvo Somijā. Viņa palīdzēja ar tulkošanas darbiem, kas būtiski atviegloja informācijas ieguvi, jo sacensības notika tikai somu valodā.

Noslēgumā Latvijas komanda pasniedza pateicības dāvanas tiesnešiem un Reginai, uzdāvinot Solveigas pītos groziņus Latvijas teritorijas veidolā, kas piepildīti ar «Laimas» konfektēm. Savukārt «Laimas» konfekšu kastes «Rīga» tika dāvinātas virtuves darbiniecēm par garšīgām pusdienām un Laurai par tulkošanu.

Servisa suņu kustība Latvijā pamazām attīstās un dalība šādās sacensībās ir svarīgs darba novērtējums. Tiek identificētas problēmas, pie kurām vairāk jāstrādā, kā arī gandarījums par labiem rezultātiem, kas dod pārliecību, ka Servisa suņu biedrība TEODORS nodrošina profesionālu suņu apmācību un uzņemas par to atbildību. 2016. gads būs Invalīdu gads, tāpēc īpaši svarīgi un nozīmīgi, ka Starptautiskās suņu—pavadoņu sacensības noritēs tieši pie mums — Latvijā.