Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa LNerB lasītavā Rīgā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 11 - 2015

Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa LNerB lasītavā Rīgā
Ieva Velde, LNerB bibliotekāre

Jau desmito reizi LNerB piedalījās Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļā, kas ir projekts Ziemeļvalstu literatūras popularizēšanai, iesaistot projektā ne tikai Ziemeļvalstis, bet arī Baltijas valstis. Projekta unikalitāte ir viena teksta fragmenta lasīšana dažādās valodās un valstīs, un tas vienlaicīgi norisinās vairākos tūkstošos bibliotēku.

Projektu administrē Biedrības Norden asociācija (Foreningen Norden Forbund), bet Latvijā - Ziemeļu Ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru un biedrību Norden Latvijā.

Šogad Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa norisinājās no 9. līdz 15. novembrim, un tās tēma bija «Draudzība Ziemeļos». Projektā no Latvijas iesaistījās ap 356 bibliotēku. LNerB lasītavā Rīgā šīs nedēļas ietvaros bija ieplānotas un īstenotas vairākas aktivitātes. Visas nedēļas garumā apmeklētājus priecēja bērnu literatūras izstāde, kas veltīta draudzības tēmai.

Pārstāvētas bija ne tikai Ziemeļvalstu rakstnieku grāmatas, bet arī pašmāju autoru darbi. Izstāde piedāvāja iespēju atsaukt atmiņā mūsu mīļākās bērnības grāmatas redzīgo rakstā, Braila rakstā, kā arī audioformātā. Bet 9. novembrī norisinājās tradicionālā Lielā lasīšanas diena, kad lasījām kopā gan ar bērniem Rītausmas stundā, gan ar pieaugušajiem — Krēslas stundā. Literatūras lasījumu neatņemama sastāvdaļa Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļās ir iedegta svece, tādēļ sveču izstarotā gaisma un siltums neizpalika nevienā mūsu pasākumā.

Rītausmas stundu aizvadījām kopā ar bērniem un skolotājām no Strazdumuižas internātvidusskolas – attīstības centra vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem. LNerB lasītavā ciemojās audzēkņi no 1. klases. Plānojot šo pasākumu, literatūras lasījumiem neizvēlējos projektā piedāvāto teksta fragmentu no Ziemeļvalstu autora grāmatas, bet īstenoju oriģinālu ideju un bērniem priekšā nolasīju kādas pašmāju autores, ko mēs vairāk pazīstam kā daudzu audiogrāmatu ielasītāju un brīnišķīgas balss īpašnieci, Lauras Tālbergas «Draudzības pasaku».

Lauras pasaka ļoti precīzi izteica projekta šī gada tēmu — draudzību, jo stāstīja par Vilcenes un Pūces bērna neparasto satikšanos un iedraudzēšanos, kas pārvarēja apkārt esošo neizpratnes un nolieguma radītos šķēršļus. Pasaka ļoti skaidri pauda morāli par draudzību — tā nešķiro ne dzimumu, ne rasi, reliģisko vai sugas piederību u.t.t., draudzība nāk no sirds un piepilda to ar neviltotu prieku un gaišumu.

Kopā ar internātvidusskolas bērniem spēlējām arī interaktīvu lasītprasmi un diskusijas rosinošu spēli, mēģinot noformulēt, kādas īpašības piemīt labam draugam. Teicām viens otram siltus vārdus, bijām draudzīgi.

Krēslas stundā pieaugušajiem lasījām projektā paredzēto Islandiešu «Egila sāgu», pirms tam nedaudz parunājot par draudzību un to, kas tad īsti ir sāga kā literatūras žanrs. Tomēr otrajā pasākuma daļā mūs atkal priecēja Laura Tālberga, šoreiz pati nolasot priekšā vēl vienu savu literāro veikumu — «Pieņemšanas pasaku».

Pasaku iekļaut pasākumā izvēlējos, jo tā stāstīja par, manuprāt, būtiskāko draudzību, kāda pastāv — par draudzību, kas mums ir pašiem ar sevi. «Pieņemšanas pasaka» skāra sabiedrībā ļoti izplatīto mazvērtības, neiederēšanās un nespējas sevi novērtēt un pilnībā iemīlēt tēmu. Klausītājus aizkustināja Lauras stāsts par jauno Zalktēnu, kuru nomocīja jautājums par to, kāpēc viņam nav kāju. Kā ikvienā pasakā, arī Lauras Zalktēns devās izzināt pasauli, rezultātā izzinot pats sevi, lai beigās nonāktu pie būtiskas atklāsmes: «daba mūs katru radījusi savādāku un atšķirīgu. Tāpēc nekad nesalīdzini sevi ar citiem. Esi tu pats un tu būsi laimīgs. Un tad, kad tu būsi laimīgs, tu pamanīsi, ka tieši atšķirīgais dara pasauli tik skaistu.»

Paldies Laurai par brīnišķīgajām pasakām, kas mūs sasildīja, priecēja un deva arī vielu pārdomām! Šīm pasakām, kas caur mīļumu pret dabu un visām tās radībiņām un būtnēm stāsta mums par patiesajām dzīves vērtībām, atgādinot arī par pašas dabas kā mūsu pašu fundamenta lomu, noteikti kādudien jānonāk arī grāmatu vākos.

Noslēdzot Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļu un atskatoties uz tās aktivitātēm Latvijas Neredzīgo bibliotēkā, gribas novēlēt mums visiem: iedegsim gaismu un siltumu sirdīs, draudzēsimies paši ar sevi un arī ar citiem, vairosim pasaulē pieņemšanu, vairosim skaisto!