Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Diskusija «Saeima cilvēkiem ar invaliditāti»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 12 - 2015

Diskusija «Saeima cilvēkiem ar invaliditāti»
Daiga Akmentiņa

Saeimā 2. decembrī notika ikgadējā diskusija «Saeima cilvēkiem ar invaliditāti», kas šogad bija veltīta izglītības tematikai. Tika risināti jautājumi par izglītības iespējām bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām, kā arī cilvēku ar invaliditāti mūžizglītībai.

Diskusiju atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns un Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja Gunta Anča.

Latvijā ir 8 tūkstoši bērnu ar invaliditāti līdz 18 gadiem un 11.5 tūkstoši jauniešu. Ar lielu sarūgtinājumu secināju, ka Latvijā vispārizglītojošās skolas nav piemērotas uzņemt bērnus-invalīdus.

Valstī ir iedalīti 140 miljoni šādu bērnu izglītības sistēmas uzlabošanai, bet, diemžēl uzlabojumu nav.

Diskusijas dalībnieki apsprieda Izglītības ministrijas veiktās un plānotās programmas izglītības nodrošināšanā – pirmsskolas, pamatskolas, profesionālās un augstākās izglītības iegūšanai jauniešiem ar invaliditāti.

Diskusijā bija aicināti piedalīties Saeimas deputāti un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Pasākuma ieskaņā diskusijas dalībniekus priecēja Latvijas Sieviešu invalīdu asociācijas «Aspazija» vokālais ansamblis «Ilgas». Īsi pirms diskusijas sākuma Saeimas Sēžu zālē diskusijas dalībnieki pulcējās uz kopīgu fotografēšanos.