Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jo mēs radām

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 12 - 2015

Jo mēs radām
Signe Krūzkopa

Pirms gada LNB, sadarbojoties ar Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA), parakstīja nodomu protokolu par sadarbību NVO projektu programmas projektā «Radošais izaicinājums» (2013.EZZ/PP/1/MAC/032/060), lai kopīgiem spēkiem personām ar redzes invaliditāti dotu iespēju attīstīt viņu prasmes radošajās nodarbībās.

Kopš tā brīža pagājis krietns laika sprīdis, daudz darbu padarīts, izveidots un radīts kaut kas pavisam jauns, unikāls.

Šajā laika posmā LMA Dizaina nodaļas studenti un pedagogi kopā ar redzes invalīdiem Kurzemē, Vidzemē, Latgalē un Rīgā veidoja produktus, kuri būtu piemēroti un interesanti plašam patērētāju lokam.

Mākslas akadēmijas jaunie dizaina jomas profesionāļi, darbojoties kopā ar cilvēkiem ar redzes traucējumiem, radījuši trīs pavisam jaunus un nebijušus mākslinieciskus dizaina priekšmetus, tā veicinot redzes invalīdu nodarbinātību un pilnvērtīgu iekļaušanos sabiedrībā un pierādot, cik daudz mēs patiesībā spējam.

11. decembrī Latvijas Mākslas akadēmijas telpās notika svinīga un nopietna paveiktā darba vērtēšana un aplūkošana. Nopietna, jo studentiem, kas iesaistījušies projektā, šis būs arī vērtējums par mācību procesā paveikto.

Jaunieši, balstoties uz kopīgi paveikto darbu, radījuši trīs jaunus zīmolus lieliskiem dizaina izstrādājumiem, kas radīti neredzīgu un vājredzīgu cilvēku rokām.

Viens no tiem — zīmols «PATA», kas savā nosaukumā slēpj simbolisko nozīmi par paša radītu dizaina elementu.

«PATA» radusies iedvesmojoties no auduma ornamenta, tajā sastopamajiem ģeometriskajiem laukumiem un līniju ritmiem. Tā ir auduma apdruka, kas balstīta uz vājredzīgu cilvēku prasmēm. Nodarbību laikā, kopā ar LMA studentiem dalībnieki veidoja savus individuālos figūru rakstus uz koka dēlīšiem, ko vēlāk veidoja kā nospiedumu rakstu uz auduma.

Kā teic paši studenti – tas ir roku darināts, ritmiski sakārtots juceklis, padarot šo mājas tekstila priekšmetu oriģinālu un īpašu.

Ne mazāk neparasts jaunais dizaina elements, slēpjoties zem zīmola «ROK», atklāj, ka ar savām rokām varam paveikt neiedomājami daudz.

«ROK» tapis pateicoties uz rokām adītiem tīkliem, kas gan lieliski iederas, kā neparasts dizaina elements, gan atstāj vietu improvizācijai tā pielietojumā, ļaujot katram pašam likt lietā iztēli. Tas var būt gan lielisks sēžamtīkls, paklājiņš, pārklājs un kas tik vēl ne.

Pats galvenais – darināts tikai un vienīgi ar roku palīdzību. Savukārt trešais zīmols, kas radies LMA studentiem darbojoties roku rokā ar redzes invalīdiem — «BurBur». Šiborē tehnikā veidoti, neparasta reljefa raksta klāti — sēžamie pufi un spilvenu pārvalki.

Katrs no šiem dizaina elementiem ir īpašs, ne tikai ar to, ka oriģināli, neparasti un praktiski pielietojami, bet arī dēļ tā, kā tapuši — cik daudz pūļu un apņēmības ielikts to radīšanā.