Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Tactile Eyesight panākums starptautiskā startup konkursā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 12 - 2015

Tactile Eyesight panākums starptautiskā startup konkursā

Projekta Tactile Eyesight (Taktilā redze) komanda biznesa ideju konkursā Global Startup Battle cīņā starp 60 valstu 230 pilsētu komandām un vairāk nekā 25000 dalībniekiem guvusi uzvaru Great in The Making nominācijā.

Projektā iecerēts sagatavot digitālos maketus taktilajām grāmatām neredzīgo bērnu izglītošanai, kuru failus var nosūtīt uz jebkuru vietu pasaulē un izdrukāt 3D printerī.

Taktilajās grāmatās vienā lapas pusē ir teksts Braila rakstā un blakus – reljefs zīmējums. Neredzīgiem cilvēkiem ir audiogidi, Braila ekrāni, bet tie nepalīdz iztēloties to, par ko ir stāsts, piemēram, viņi dzird par Tesla mašīnām un zina šo vārdu, bet nav nekāda priekšstata, kā šis auto izskatās.

«Šis ir pilotprojekts, mums jāeksperimentē ar materiāliem. 3D drukas nozare, kas tagad ir savā pilnbriedā, pirms kļūšanas par ikdienas drukas ierīci meklē virzienus, kur to izmantot. Ar 3D printeriem jau drukā gan arhitektūras darbus, gan dažādus ķiņķēziņus, bet izglītībā tos vēl plaši neizmanto,» skaidroja Mareks Matisons, Tactile Eyesight idejas autors.

Latvija VAR! Tā par savu sasniegumu konkursā izsakās projekta autori.

Tactile Eysight komandā darbojas Ieva Kazaka, Alīna Dolmate, Kaspars Gaļimovs, Kaspars Kroičs un Mareks Matisons. Par taktilo grāmatu labās ražošanas praksi komandu konsultē Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Braila raksta nodaļas vadītāja Gunta Bite un Strazdumuižas internātvidusskolas metodiķe Terēza Landra.

Šī ideja attīstīta Latvijā notikušajā Startup Weekend konkursā, kur ieguva trešo vietu, pēc tam komanda piedalījās starptautiskā konkursā Global Startup Battle, kura balva ir dažādas augsta līmeņa speciālistu konsultācijas projekta virzīšanai starptautiskā tirgū.

«Dziļi sirdī ceru uz uzvaru. Kampaņa kopumā nozīmē to, ka varbūt izdosies atrast vēl kādus cilvēkus, kas domā līdzīgi, vai investoru, kas ir gatavs palīdzēt tikt līdz prototipiem», sacīja Mareks. Vaicāts, cik lielas investīcijas nepieciešamas, lai šī ideja kļūtu par realitāti, Mareks teic, ka minimālā summa prototipu radīšanai sešu līdz deviņu mēnešu posmā ir 15 tūkstoši eiro. Tāpat komandai ir scenāriji situācijai, ja izdodas piesaistīt 25, 50 vai 75 tūkstošu investīcijas.

Ilustrējot darbalauku, Mareks teic, ka pasaulē ir 285 miljoni cilvēku ar dažādu veidu redzes invaliditāti. «Mūsu mērķis ir masu ražošana, padarot taktilo grāmatu industriju visiem pieejamu,» saka Mareks. Paredzēts, ka viena Tactile Eyesight grāmata nemaksās vairāk par 35 eiro, to izdrukājot.