Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Servisa suņu biedrības «Teodors» 2014. gada atskats

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 2 - 2015

Servisa suņu biedrības «Teodors» 2014. gada atskats

Velga Zēgnere, SSB valdes locekle

Daudzviet pasaulē arvien vairāk rūpējas par to, lai cilvēkiem ar redzes problēmām ikdienas dzīvi padarītu vieglāku. Viens no veidiem ir suņu-pavadoņu servisa attīstīšana. Arī mūsu biedrība ar lielām cerībām gaidīja, kad Latvijas valdība atbalstīs jaunu suņu-pavadoņu iegādi, apmācības un uzturēšanu, diemžēl šāda atbalsta nebūs.

2014. gads bijis ražīgs

Viens no galvenajiem notikumiem biedrības darbībā bija panākt tās Vienošanos ar Latvijas Sarkano krustu par šīs kustības simbola — sarkanais krusts, — izmantošanu uz servisa suņu informējošā ietērpa un suņu pavadām, lai palīdzētu sabiedrībai servisa suņus vieglāk identificēt un spert soli tuvāk cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem drošākai ikdienai.

Šogad pabeigts vēl viens svarīgs darbs — ir izaudzināts un izskolots viens no pirmajiem suņiem-pavadoņiem Latvijā — kucēns Olle. Šobrīd Olle ir pieaudzis, kļuvis par skaistu un gudru suni-pavadoni un devies uz jaunajām mājām Helsinkos. Par to var lasīt Anitas Zvirgzdes Suņu-pavadoņu audžuģimeņu blogā: audzugimene.blogspot.com.

Suņu puikas Olles 1. dzimšanas dienas ballīte tika rīkota Strazdumuižas internātvidusskolā-attīstības centrā vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem. Bērnu uzdevums bija uzzīmēt vai izkrāsot Olles portretu. Bērnu zīmējumi bija tik interesanti, ka izveidojām izstādi. Izstāde ceļoja pa Latviju, nonākot vairākos veco ļaužu pansionātos, Juglas vidusskolā un īpaši mīļi uzņemta Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkā.

30. aprīlī, kad visā pasaulē svinēja Starptautisko suņu-pavadoņu dienu, biedrība viesojās Strazdumuižas internātvidusskolā. Ciemos pie bērniem ar saviem saimniekiem bija ieradušies četri suņi-pavadoņi, kā arī terapijas suņi. Beāte Bringule ar suni-pavadoni Zani un Aleksejs Volkovs ar Teodoru stāstīja par pieredzi, vides pieejamību, uzticību un draudzību. Pasākumā ikviens varēja ne tikai paglaudīt un samīļot kādu no suņiem, bet arī pašts kinologa pavadībā pastaigāties ar suni-pavadoni.

30. maijā SSB pārstāvji ar Teodoru, Olli un Dīvu viesojās Daugavpilī, lai stāstītu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām par iespējām un priekšrocībām, kādas sniedz suņi-pavadoņi. Interesentiem bija iespēja samīļot suņus-pavadoņus un kinologa pavadībā pastaigāt ar suni, šķērsot ielu un izjust to, cik ļoti suns palīdz ikdienas dzīvē. Šodien jau var teikt, ka viens no Zaigas apmācītiem suņiem ir devies pie sava jaunā saimnieka — arī Alekseja uz Daugavpili, jo abi veiksmīgi nokārtoja eksāmenus.

Turklāt decembrī notika suņu-pavadoņu eksāmens vēl diviem pāriem: Nataļjai ar suni Lati un Andrim ar Zaigas apmācīto suni-pavadoni Feju.

Vasarā Eiropas Vasaras skolā (EVS), kas domāta latviešu bērniem (ap 50 dalībnieki 11—16 gadu vecumā) no ārzemēm un Latvijas, nu jau trešo gadu piedalījās

4 neredzīgi bērni ar saviem audzinātājiem. Vanesa un Deniss, kuri jau 3. gadu piedalās EVS, tik raiti un droši dejoja tautas dejas, ka no pārējiem bērniem nemaz neatšķīrās.

Augusta vidū mūsu biedrība aicināja sabiedrību palīdzēt atrast astoņiem labradora šķirnes kucēniem audžuģimenes, lai, sasniedzot viena gada vecumu, viņi varētu doties uz suņu-pavadoņu skolu un kļūtu par labu palīgu kādam cilvēkam ar redzes traucējumiem. Šobrīd audžuģimenes Latvijā atraduši četri kucēni, pārējie četri dzīvo Somijā. Kucēni mācās būt draudzīgi, pacietīgi, pierod pārvietoties dažādos transportos. Viņu stāstus var lasīt gan mūsu mājaslapā www.teodors.org, gan arī sociālajos portālos Facebook, Draugiem.lv un Twitter.

Akcijas mērķis bija izaudzināt un izskolot kucēnus par suņiem-pavadoņiem Latvijas redzes invalīdiem, taču, ņemot vērā valdības noraidošo attieksmi, atsaucot 2015. g. solīto atbalstu servisa suņu kustībai, akcijas mērķis nu ir apdraudēts. Tagad viss atkarīgs no Latvijas sabiedrības atsaucības un ziedojumiem. Mēs nežēlosim spēkus un darbu, lai panāktu suņu palikšanu Latvijā, tāpēc aicināsim sabiedrību iesaistīties šī jautājuma risināšanā.

Oktobrī Gruzijā notika Neredzīgo cilvēku forums, kurā bija pulcējušies dalībnieki no septiņām valstīm. Latviju pārstāvēja Aleksejs Volkovs ar Teodoru. Foruma mērķis bija iepazīties ar katras valsts problēmām neredzīgo cilvēku ikdienā un dalīties to risināšanas pieredzē. Aleksejs bija vienīgais, kurš uz forumu ieradās ar suni-pavadoni, jo tādās valstīs kā Ukraina, Armēnija, Moldova, Gruzija suņu-pavadoņu nav vispār. Foruma dalībnieki viņu uzklausīja ar lielu interesi.

Oktobra sākumā Igaunijā, Tartu, notika Starptautiskās suņu-pavadoņu sacensības, kurās piedalījās komandas no Igaunijas, Somijas un Latvijas. Latviju pārstāvēja Aleksejs ar Teodoru un Nataļja ar suni Lati. Komandu vērtējumā Latvijas komanda ieguva 3. vietu, bet individuālajā — Aleksejs ar Teodoru augsto 2. vietu.

15. oktobrī Starptautiskajā Baltā Spieķa dienā (SBSD) dažādu valstu organizācijas īstenoja publiskas akcijas, kurās tika akcentēta nepieciešamība personām ar redzes invaliditāti nodrošināt iespēju dzīvot patstāvīgi. Aleksejs Volkovs ar Teodoru viesojās Lietuvā, kur SBSD pasākumā piedalījās policijas, muitas, robežsardzes un dažādu sociālo organizāciju pārstāvji. Arī Lietuvā nav suņu-pavadoņu, un Aleksejam bija lieliska iespēja dalīties pieredzē.

Paredzētās aktivitātes 2015. gadā

— sabiedriskais darbs skolās, sarīkojumos, vasaras nometnēs,

— jauna suņa-pavadoņa skološana (izmaksas ap 10 000 eiro),

— suņu-pavadoņu uzturēšana (vienam sunim ap 100 eiro/mēn.),

— pārgājiens suņu-pavadoņu turētājiem un interesentiem,

— starptautiska aktivitāte — trīs dienu laivu pārbraucieni ar nakšņošanu teltīs ģimenēm ar neredzīgiem bērniem, kā arī suņu-pavadoņu turētājiem (dalībnieki no LAT, EST, FIN),

— 4 neredzīgo bērnu un 2 audzinātāju dalība Eiropas Vasaras skolā (ap 1800 eiro),

— apmācības cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem asistentiem,

— atlases sacensības dalībai Starptautiskajās suņu-pavadoņu sacensībās Somijā, kā arī dalība tajās,

— dažādi informatīvi pasākumi ar mērķi popularizēt biedrības darbu, kā arī lai apzinātu cilvēkus, kam nepieciešami suņi-pavadoņi.