Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Filma par Sibīriju pielāgota neredzīgiem skatītājiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 3 - 2015

Nodaļa — Par Latviju un vēsturi

Filma par Sibīriju pielāgota neredzīgiem skatītājiem

Martā mēs pieminam Latvijas vēstures skaudrākās lappuses, atminoties kritušos un izsūtītos. Ir svarīgi runāt par šiem notikumiem, atcerēties tos un vienmēr būt nomodā.

Padomju Savienības represijas sīkās drumslās salauza daudzu tūkstošu cilvēku sapņus un šķīra ģimenes. Arī Knaģu dzimta tika ierauta lielvalsts varas virpulī.

Savas spilgtākās atmiņas, skaudrākās atziņas par piedzīvoto viņš izklāstījis dokumentālajā filmā «Bij’ tādi laiki», kas savu pirmizrādi uz lielajiem ekrāniem piedzīvoja 13. martā. Bet 24. martā tā tika rādīta Latvijas Neredzīgo biedrības telpās Rīgā. Jo šī filma izdota arī īpašā audio formātā, kas paredzēta neredzīgiem skatītājiem.

Sarīkojumā piedalījās Ilmārs Knaģis — viens no Latvijas represēto organizācijas un fonda «Sibīrijas bērni» dibinātājiem.

Ilmārs Knaģis ir pārdzīvojis divas izsūtīšanas, gandrīz vai ik uz soļa pārliecinoties, ka robeža starp dzīvību un nāvi ir ļoti trausla. Turklāt, pārciešot ļaunuma impērijas ciešos žņaugus, I. Knaģim ir pieticis spēka un veselības vēlreiz, nu jau pēc paša vēlēšanās, atgriezties Sibīrijā un izstaigāt daudzu jo daudzu izsūtīto moku vietas, proti, kopš 1987. gada I. Knaģis ir organizējis un vadījis latviešu izsūtījuma vietu apzināšanas ekspedīcijas, kā arī piemiņas zīmju atjaunošanu un uzstādīšanu dažādās nometinājumu vietās. Par nopelniem izsūtīto piemiņas saglabāšanā 1996. gadā viņš ir apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeni.

Filmas režisore ir Inga Nestere, un tā veidota ar Krustpils novada pašvaldības finansiālu atbalstu. Desmit šīs filmas diskus ar īpašo audio failu režisore dāvinājusi Latvijas Neredzīgo biedrībai, un tos var saņemt LNB TO vadītāji pie LNB Centrālās valdes administratores, lai vestu šo filmu uz savām pilsētām un skatītos kopā ar savas organizācijas biedriem.

Tāpat šī filma jau no aprīļa būs skatāma LNB mājaslapā www.lnbiedriba.lv un internetā YouTube.